E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

E-ticaret yasası yenileniyor 

Türkiye’de ticaretin uzun yıllar ana aksını götüren perakendecilerin, yurtdışı fonlarla da desteklenen e-ticaret devleri karşısında korunmalarını ya da ezilmelerini önlemeyi sağlamak olduğunu söyleyebiliriz.

2.04.2022 - 09:50
E-ticaret yasası yenileniyor

Türkiye’de e-ticaret, özellikle pazaryeri alanında son birkaç yıl içinde 4-5 kat büyüdü. Her hızlı büyüme doğası gereği birtakım sıkıntılar ve bu sıkıntıları düzenleyen kural ihtiyaçları doğurur. Son dönemde e-ticaret dünyasında özellikle pazar yeri alanında çeşitli sıkıntılar ve yeni kural ihtiyacı sektörün tüm temsilcileri tarafından dile getiriliyordu ki Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz hafta TOBB E-ticaret Meclisi’nde sektör temsilcilerine yeni e-ticaret yasa taslağını açıkladı.

SÖZLÜ İLETİLDİ
E-ticaret yasa taslağının içeriği yazılı olarak sektörle henüz paylaşılmadı, toplantıda sözlü olarak iletildi. Aldığımız bilgiler taslağın genel ruhunun, Türkiye’de ticaretin uzun yıllar ana aksını götüren perakendecilerin, yurtdışı fonlarla da desteklenen e-ticaret devleri karşısında korunmalarını ya da ezilmelerini önlemeyi sağlamak olduğunu söyleyebiliriz. Getirilen düzenlemeler içindeki en önemli regülasyon hazırlığı e-ticaret devlerinin dijital dünyayla ilgili her işi yapmalarını engellemek. Örneğin X pazaryerinin aynı zamanda başka şirketlere de hizmet veren kargo şirketi sahibi olmasının ya da fintek şirketi kurmasının önüne geçilmesi planlanıyor. X pazaryeri fintek ya da kargo iştiraki kuracaksa yalnızca kendi işletmesine hizmet vermesine olanak tanınacak. Yani bir süredir konuşulan dev e-ticaret yapılarının “SuperApp” olmasının önüne engel konacak gibi duruyor.

Pazaryerleriyle ilgili en çok tartışılan konulardan biri de pazaryerinin kendisinin de satıcı olması ya da kendi markasını çıkarıyor olmasıydı. Herhangi bir ürünün satıcılarda yoğun tüketildiği verisi söz konusu ise pazaryerinin kendisi de aynı ürünü stoklarına alıp yoğun ve/veya kampanyalı olarak satmaya başladığı eleştirileri sıkça dile getiriliyordu. Yeni taslakta pazaryerinin bu tür anlık rekabete girmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Öte yandan pazaryerinin özellikle tekstil ve hızlı tüketim ürünlerinde kendi markasını yaratıp, pazaryerinde kendi markasını öne çıkarma konusunda ciddi bir yasal düzenleme planlanıyor. Düzenlemeyle pazaryeri ya kelimenin gerçek anlamıyla pazaryeri olacak ya da kendisi satıcı olduğu e-ticaret sitesine dönüşecek. 

YENİ LİMİTLER GELİYOR
Taslakta dikkat çeken önemli konulardan biri de pazaryerlerinin aşırı reklam vb. konularına çeşitli limitler planlanması. Pazaryerinin geliri ve kârı oranında reklam yapması konusunda düzenleme yapılması gündemde. Pazar yerlerinde satıcıların daha fazla korunması, satıcıların sıralama kazanırken daha şeffaf kuralların oluşturulması, yapılan sözleşmelerde satıcıyı koruyan şekil şartları gibi maddeler de yeni yasa taslağında göze çarpıyor.

Taslakla ilgili genel olarak iki temel görüş öne çıkıyor. Bir taraf büyük pazaryerlerini sınırlamanın sektörün genel büyümesi ve serbest piyasanın gelişmesine ket vurur görüşünü savunurken diğer taraf rekabetin ve küçük oyuncuların korunmasının yararlı olacağı düşüncesinde. Taslağın bu haliyle mi yasalaşacağı yoksa tadil mi edileceği henüz belli değil. Sektördeki genel beklenti e-ticaret dünyasında özellikle pazaryerlerini düzenleyen yeni bir yasanın yakın zaman içinde TBMM’ye geleceği yönünde.

AKTİF VENTURES’TAN SERVİS BANKACILIĞI PLATFORMU
Finteklere yatırım yapma, onlarla birlikte büyüme ve uçtan uca fintek inşa etme misyonuyla faaliyete geçen Aktif Ventures, Türkiye’nin ilk servis bankacılığı platformu Apilion’u tanıttı. Aktif Ventures, girişimlerin ihtiyaç duyduğu birçok farklı lisansı tek bir iş konseptinde bir araya getirerek yepyeni bir API pazaryeri oluşturdu. Böylece fintek girişimleri, gereksinim duydukları temel bankacılık, yatırım, ödemeler, sigorta ve lisanslama altyapısı hizmetlerini Aktif Ventures’tan alarak kurdukları ekosistemle çok daha kaliteli ve farklı dikeylerde yeni ürünler sunabilecek. 

Aktif Ventures Genel Müdürü Yakup Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aktif Ventures olarak ‘fintek endüstrisi’ndeki boşlukları doldurmak üzere yola çıktık. Kendi lisansını almanın zorlukları, düzenleyici kurum yükümlülükleri, teknolojik yetersizlikler, ürün geliştirmede odaklanma sorunları gibi birçok problemi servis bankacılığı modeli sayesinde çözebilecek güçteyiz.”

MİCROSOFT TÜRKİYE’YE AR-GE MERKEZİ AÇTI
Türkiye’nin teknoloji alanındaki gücünü artırmaya yönelik yatırımlarına hız veren Microsoft, Microsoft Türkiye çatısı altında faaliyet gösterecek Ar-Ge merkezini hizmete açtı. Microsoft Türkiye için stratejik öneme sahip olduğu vurgulanan Ar-Ge merkezi çatısı altında açık kaynaklı veri tabanları (PostgreSQL), bulut üzerinde ölçeklenen dağıtık sistemler ve yüksek performansta büyükveri işleme alanlarına odaklanılacak. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, konuyla ilgili şunları dile getirdi: 

“Microsoft’un her sene katlanarak artan yatırımlarının arkasında Türkiye’de geliştirmek, Türkiye’de üretmek ve dünyaya sunmak misyonu yatıyor. Türkiye’yi küresel pazarlarda temsil edecek, ülkemizin teknoloji alanındaki gücünü artıracak ve genç yazılımcı istihdamına katkıda bulunacak Ar-Ge merkezimiz bizim için kritik bir öneme sahip.” 

KURULUMU KOLAY PROJEKTÖR
Acer’ın yeni ürünü X1526AH projektör, full HD ekran çözünürlüğü ile hem oyun hem de iş için kullanımlarda ön plana çıkıyor. 4000 lümen parlaklık sunan ve Acer’ın ColorBoost3D, ColorSafe II ve LumiSense özelliklerine sahip olan X1526AH, daha gerçekçi renkler ortaya koyuyor. Düşük gecikmeli projektör; aksiyon, yarış veya spor oyunlarında sunduğu gerçeklik hissiyle rakipsiz sonuçlar doğuruyor. Kesintisiz deneyim için devrede olan EcoPro modu ise cihazın lamba ömrünü 20 bin saate kadar uzatarak kullanıcıların tasarruf etmesine olanak tanıyor. Image Shift teknolojisi ise kurulum sırasında yaşanan tüm zorlukları minimum seviyeye indiren Acer X1526AH, 7.955 TL fiyatıyla satışa sunuldu.

GALAXY A SERİSİ’Nİ YENİLEDİ
Samsung, mobil deneyimi daha uygun fiyatlarla sunan yeni Galaxy A serisi akıllı telefonlarını tanıttı. Yeni 5nm işlemciyle güçlendirilen yeni Galaxy A serisinin yenilikçi ve yapay zekâ (AI) destekli kamerası hem gece hem de gündüz net görüntüler yakalamayı sağlıyor. 5G bağlantı ve yüksek güvenlik özelliklerini bir araya getiren Galaxy A Serisi’nin üyeleri Galaxy A33 5G, A53 5G ve Galaxy A73 5G nisan ayı içerisinde satışa sunulacak.

KAYNAK: CUMHURİYET

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LPG'ye büyük zam yolda, tarih verdi!
Binlerce araç sahibini ilgilendiren bir gelişme yaşandı. LPG'ye 5 Nisan ...
Vergi beyan dönemi başladı!
Kurumlar vergisi mükelleflerini kapsayan 2021 hesap dönemiyle alakalı beyan dönemi başladı.
Türk Telekom'dan internet zam açıklaması
Türk Telekom, ‘internete yüzde 67 zam yapıldı’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
 
Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Yatırımı, üretimi ve ihracatı ...
Zamlar devam ediyor: Sanayi faturaları kabaracak
Doğal gazın ardından sanayi abonelerinin elektrik fiyatlarına yüzde 20.01 ...
İşte Ankara'da Ramazan pidesinin fiyatı!
Ramazan Ayı'nın başlamasına saatler kala, Ramazan'la adeta özdeşleşmiş ...
 
İnternet zammı 2 ay ertelendi
Türk Telekom'un altyapısı üzerinden sağlanan genişbant internet tarifelerinin ...
Araç sahipleri dikkat! İndirim geliyor
Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 80 kuruş indirim gelmesi bekleniyor.
Resmi Gazete'de yayımlandı: Maliyet azalacak!
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Haber
Ak Parti
DEAŞ
Ayşe Ersöz
Necmettin Erbakan
survivor
Carlos Arroyo
Erdoğan