E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ABD İran'ı vurdu piyasalar nakavt oldu 

ABD'nin İran'a yönelik geniş çaplı askeri operasyonu ve İran petrolüne ilişkin yeni yaptırım kararı küresel piyasaları hareketlendirdi. Petrol fiyatları son iki ayın zirvesini görürken, güvenli liman olarak görülen altında ise satış baskısı dikkat çekti.

8.07.2026 - 11:18
ABD İran ı vurdu piyasalar nakavt oldu

Orta Doğu'da yeniden yükselen gerilim, küresel piyasalarda dalgalanmayı beraberinde getirdi. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere yönelik saldırıların ardından İran'da 80'i aşkın askeri hedefe operasyon düzenlendiğini açıkladı.

Operasyonda hava savunma sistemleri, komuta merkezleri, kıyı radarları, gemisavar füze altyapısı ve çok sayıda Devrim Muhafızları botunun hedef alındığı bildirildi.

HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA GERİLİM TIRMANIYOR

Washington yönetimi, İran'ın uluslararası ticari gemilere yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini öne sürerek bu eylemleri ateşkesin ihlali olarak değerlendirdi.

Tahran cephesinden ise sert mesajlar geldi. İranlı yetkililer ABD'nin uluslararası mutabakatları ihlal ettiğini savunurken, Devrim Muhafızları Washington'a karşı güçlü bir karşılık verileceğini açıkladı.

İRAN PETROLÜNE YENİ YAPTIRIM

Askeri gelişmelerin yanı sıra enerji piyasalarını etkileyen önemli bir karar da ABD'den geldi. Washington yönetimi, İran petrolünün belirli süreyle uluslararası piyasalara satışına izin veren geçici lisansı iptal etti.

Bu adımın, küresel petrol arzına ilişkin endişeleri yeniden artırdığı ve fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğu değerlendiriliyor.

BRENT PETROL İKİ AYIN ZİRVESİNDE

Gerilimin yeniden yükselmesiyle birlikte Brent petrol fiyatları hızlı yükselişe geçti. Geçtiğimiz günlerde 70 dolar seviyelerine kadar gerileyen Brent petrol, son gelişmelerin ardından yüzde 5'i aşan artışla 75 doların üzerine çıktı.

Gün içinde 76,60 dolar seviyesini test eden Brent petrol, böylece son iki ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

ALTINDA TERS KÖŞE HAREKET

Jeopolitik risklerin artmasına rağmen altın fiyatlarında beklenen yükseliş görülmedi. Petrol fiyatlarındaki sert artışın enflasyon beklentilerini güçlendirmesi ve yüksek faizlerin daha uzun süre devam edebileceği beklentisi, altın üzerinde satış baskısı oluşturdu.

Ons altın son işlemlerde yüzde 1'in üzerinde değer kaybederken, yeni işlem gününde 4.125 dolar seviyelerinde dengelendi.

GRAM ALTINDA SON DURUM

Yurt içinde gram altın da küresel gelişmelerin etkisiyle hareketli bir seyir izledi. 8 Temmuz 2026 sabahı spot gram altın 6.215 TL seviyesinden işlem görmeye başladı. Uzmanlar, Orta Doğu'daki gelişmelerin önümüzdeki günlerde hem petrol hem de değerli metal fiyatlarında oynaklığı artırabileceği görüşünde.

ETİKETLER:
abd iran , petrol , ekonomi ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa güne düşüşle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,28 düşüşle 14.456,75 puandan başladı.
Naki Bakır yazdı: Emekli ve memur zammında görünmez kayıp
Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin altı ay boyunca ...
NATO Zirvesi'nde 50 milyar dolarlık savunma anlaşması
Ankara'da düzenlenen NATO Savunma Sanayii Forumu'nda müttefik ülkeler ...
 
Trump'ın açıklamaları piyasaları hareketlendirdi
Ankara'daki NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımların ...
NATO'ya ROKETSAN damgası
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, şirketin 2026 NATO Savunma Sanayii ...
Sivas'tan Almanya'ya yeni seferler
AJet'in Sivas-Köln uçak seferleri 8 Temmuz'da başlayacak.
 
Başkentten rekor ihracat
Başkentten bu yılın ilk yarısında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine ...
Borsa güne düşüşle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,12 düşüşle 14.407,91 puandan başladı.
Araç sahipleri dikkat! Zam geliyor
Petroldeki hareketlilik nedeniyle motorinin litre fiyatına 76 kuruş zam yapılması bekleniyor.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
Serdar Ortaç
ihracat
IŞİD
Euro
premier lig
Faruk Bal
siyanürlü mektup
Nizhny Novgorod