Meksika'da mart ayında ortaya çıktıktan sonra haziran ayında küresel salgına dönüşen büyük bir hızla dünyaya yayılan H1N1 virüsü Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin verilerine göre 20 Kasım itibarıyla 7 bin 431 kişinin ölümüne neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bu virüsün gelecek kış 2 milyar insana bulaşabileceğini tahmin ediyor. Domuz gribi tüm dünya üzerinde günlük yaşamda da etkisini hızla hissettiriyor. İlaçların ne kadar etkili olduğu ve yan etkileri tartışılıyor. Yetkili makamların gerçek rakamları gizleyip gizlemediği merak ediliyor. Ekonomilerde domuz gribi sektörü oluşurken, hastalığın ülkelere ne kadar bir mali yük getireceği hesaplanmaya çalışılıyor. Domuz gribi ülkelerin uluslararası ilişkilerini bile etkileyebileceğinin sinyallerini verirken, el sıkışma, sarılma ve öpüşmeden alışverişe kadar gündelik yaşamın birçok alanında eski alışkanlıklar yerini hijyen takıntısına bırakıyor.
Korku sınır kapattırdı
Kazakistan'da domuz gribi vakalarının ve ölümlerin olduğuna dair söylentiler Özbekistan'ın bu ülke ile sınırını kısmen kapatmasına neden oldu. Kazakistan ise bu uygulama karşısında Özbekistan'a nota verdi. Kazakistan'ın Özbekistan'da bulunan Maslahatgüzarı Valihan Turehanov, sınırın kısmen kapatılmasının Kazakistan'da domuz gribi vakaları ve ölümleri olduğuna dair söylentilerden kaynaklandığı duyumunu aldıklarını, ancak bu bilginin Özbek yetkililer tarafından resmen teyit edilmediğini belirtti. Özbek makamlarına sınırın kapatılma sebebini sorduklarını, ancak henüz bir cevap alamadıklarını söyleyen Turehanov, resmi görevliler dışında vatandaşların sınırdan geçemediklerini kaydetti.
Noel Baba'yı tehdit ediyor
Domuz gribinden en fazla etkilenen ülkelerden birisi olan ABD'de bu konuda tartışılan en ilginç konulardan birisi de Noel alışverişi öncesinde mağazaların çocukları Noel Baba'ların dizine oturtma uygulamasının salgını hızlandırıp hızlandırmayacağı. Bazıları bu uygulamanın iptal edilmesini isterken, Noel Baba olarak görev yapacak kişiler de hastalığa yakalanma endişesi taşıyor ve virüse karşı aşılanmada öncelik istiyor. Bu arada ABD'de H1N1 2000'li yılların en çok kullanılan kelimeleri listesine girdi.
Şeytana sterilize taş
Suudi Arabistan'da Kral Abdullah'ın talimatıyla, domuz gribinden dolayı bu yıl şeytan taşlamada sterilize edilmiş taşlar dağıtacak. Taşların sterilize suyla birkaç defa yıkanağı, daha sonra güneş altında kurutulup torbalara doldurularak hacılara dağıtılacağı bildirildi. Suudi yetkililer ayrıca 1.5 milyon adet aşı satın aldı. Sağlık Bakanı Abdullah El Rabah' aşıların getirildiğini belirtirken bugüne kadar Cidde Havaalanı'nda 20 kişinin domuz gribine yakalandığı için alıkonulduğunu da söyledi.
Karavanaya soğan sarmısak takviyesi
Moldova Savunma bakanlığı Başhekimi Sergiu Vasilita domuz gribine karşı alınan önlemleri açıklarken, günlük tayında 25 gram soğan ve 15 gram sarmısak yedirileceğini belirttti. Rus ordusu da daha önce aynı yönteme başvurmuştu. Eski Sovyet cumhuriyetlerinde grip ve diğer enfeksiyonlarda soğan ve sarmısağa ilaç olarak sıklıkla başvuruluyor.
Rusya'da 4 değişik aşı var
Birçok ülke dışarıdan ilaç satın alma yoluna giderken Rusya'da H1N1 virüsüne karşı4 değişik aşı tescil edildi. Bunların adları "İnflüvir, Pandeflü, Mono Grippol ve Mono Grippol Neo. Halk sağlığı dairesi ilk olarak sağlık ve kamu çalışanları, hamileler, bebek ve çocukların aşılanacağını bildirdi. Bu arada Rusya'da yapılan bir kamuoyu yoklamasında domuz gribine yakalanmaktan çok kurkuyorum diyenlerin oranının yüzde 27'ye yükseldiği ortaya çıktı. Bu rakam eylülde yüzde 14'tü.
Çin ölü sayısını tartışıyor
1 milyar 345 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de pazartesi gününe kadar hastalığa yakalananların sayısının 69 bin 160, ölü sayısınının da 53 olduğu açıklanmıştı.2003 yılındaki SARS salgını sırasında cesur açıklamalarıyla dikkat çeken doktor Cong Nanşan, domuz gribinden ölenlerin sayısının gerçekte çok daha fazla olduğunu ileri sürdü. Çin makamları ise şüpheli olayların bazı yerel yönetimler tarafından gizlenmiş olabileceğini ileri sürdü ve bu tür hasır altı etmeye yönelik girişimlerin ciddi bir şekilde cezalandırılacağını bildirdi.
TBMM'de C vitaminli menü
Domuz gribine karşı erken harekete geçen ve aşılarını önceden sipariş eden Türkiye'de birçok değişim birarada yaşanıyor. Öpme ve sarılma alışkanlıklarının bırakılmasına yönlik çağrı yapılırken, maske, antibakteryel jel, bitki çayları ve gribe iyi geldiği düşünülen maddelerin satışında patlama yaşanıyor. Meclis de domuz gribine yönelik çeşitli önlemler aldı. Bu önlemlerden biri lokantalarda C vitamini yönünden zengin menü hazırlanması.
Sanal alemde oyunu çıktı
Domuz gribi oyun sektörünü de harekete geçirdi. İnternet ortamındaki bazı oyun şirketleri de bu fırsatı değerlendirdi. Yerli yazılım firmaları, "Domuz Gribi-1" ve "Domuz Gribi-2" adlı iki oyun hazırlayarak internet ortamına sürdü. Oyun sitelerinden ulaşılabilen oyunda dünya haritası üzerinde dolaşan kanatlı domuzları yakalayıp, aşı yapmaya çalışan bir doktor yönlendiriliyor. İngiltere'de ise domuz gribinin maliyetini hesaplayan uzmanlar en kötü senaryoda ekonomiye 72.3 milyar sterlinlik fatura çıkarabileceğini belirtiyor. Aşıların etkisinin yoğun olarak tartışıldığı bugünlerde Portekiz'de domuz gribi aşısı olan iki hamile kadının bebeklerini kaybettileri bildirildi. Öte yandan Öte yandan Bulgaristan'da domuz gribi nedeniyle bağışıklık sistemi çöken 7.5 aylık hamile bir kadın hayatını kaybederken bebeği son anda yapılan sezaryenle kurtarıldı. İsveç'te risk grubunda bulunanları korumak amacıyla domuz gribine karşı aşılama çalışmaları sürerken, domuz çiftlikleri sahipleri de öncelikli olarak aşılanacak. DSÖ verilerine göre en az 65 milyon kişi domuz gribine karşı ilaçlandı.(referans)