Memurun, devletin yüceliğine, onuruna yakışır bir maaşla çalıştırıldığı yıllarda yapılan 657 sayılı kanun, 'Ekonomik gücünü aşacak şekilde' borçlanmayı 'cezayı gerektiren bir kusur' olarak tanımlamış. Bu ceza, maaş kesmeden işten atmaya kadar varabiliyor.
ŞARTLAR AYNI MI?
657 sayılı kanunun yapıldığı yıllardaki şartlar, bugün memur için uzak bir hayal.. Çoğunluğu yoksulluk sınırının altında maaş alan 2 milyon memurun yüzde 95'i ancak kredi kartı, taksitli alışveriş sayesinde hayati ihtiyaçlarını karşılayabilir durumda.
NE İTİBAR AMA..
Böylesİne zor duruma düşmüş memur icraya verilirse bir darbe de 'Kurumun itibarını zedelediği' gerekçesiyle devletten yiyor. 657 sayılı kanun gereği ya maaşı kesme, ya kıdem durdurma cezası alıyor. Daha insafsız yöneticiler işten bile atıyor.
Memura icra şoku
Borcunu ödeyemediği için icra takibine uğrayan memura işyerinin de disiplin cezası vermesine tepkiler büyüyor
AÇLIK sınırı altında maaş alıp verilen komik zamlarla geçinmeye çalışan memura aşırı borçlanmakta yasak. PTT Genel Müdürlüğü’nün borcu nedeniyle yasal takibe uğrayan personel hakkında 'Kurumun prestijine zarar verdiği' gerekçesiyle disiplin uygulaması başlatılmasını isteyen genelgesinin yankıları sürüyor. Memurlar ve kuruluş temsilcileri, memurun aldığı maaşlar geçinmekte zorlandığını belirtip, 'Hiçbir memur icralık olmak istemez' dediler.
GEÇİM SIKINTISI
Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar, 'Bu, memuru kul olarak gören anlayışın sonucudur. Kamudaki mekanizma şeffaf olmadığı için böyle olaylar yönetici ile soruşturmaya uğrayan kişi arasında kalıyor' dedi. Çınar, 'Türkiye'de yaklaşık 2 milyon memur var ve bunların büyük çoğunluğu ciddi geçim sıkıntısı çekiyor. Bu uygulama doğru değildir ve bizce kabul edilemez' ifadesini kullandı.
GEÇİM ŞARTLARI ZOR
Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut da 'Bütün kamu çalışanlarının zor şartlarda ve borç altında yaşadıkları bir gerçek. Hemen hepsi kredi kartıyla ve hısım akrabanın desteği ile yaşıyor. Bu nedenle memurun çoğu icralık'dedi. Karadavut, 'Biliyorsunuz icra kuruma geliyor, icra gelen çalışanları daha geri hizmetlerde çalıştırma gibi olaylar oluyor, bu kurumun mevzuatından da kaynaklanan bir şey' dedi. Karadavut, borç yüzünden çalışana verilen disiplin cezalarını, 'saçma' diye nitelendirdi
UTANDIRICI TAVIR
Karadavut 'Sadece PTT'de değil, her yerde olan rutin bir uygulama. Zor şartlarda olan kamu çalışanı mecbur kalınca borç alıyor ve bu duruma düşüyor. Böyle cezalar gerçekten de çok utandırıcı. Borç yüzünden disiplin cezaları, 'saçma'' diye nitelendirdi.
GÜNEŞ
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...