E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP'ye Alternatif Parti 

Solda yeni oluşum arayışlarında umut olan 10 Aralık Hareketi, CHP’ye alternatif yeni bir parti kurma hazırlığında. Burhan Şenatalar, Türkiye’de sosyal demokrasinin geçmişten gelen zaafları olduğunu belirterek, halktan kopuk ve kökeni milliyetçi bu anlayıştan uzak, “yenilenmiş” bir parti kuracaklarını söyledi

2.06.2008 - 13:06
CHP ye Alternatif Parti

22 Temmuz sürecinde 10 Aralık Hareketi solda büyük umut yaratmıştı. Bu hareket, DSP ve SHP ile ittifak yapıp seçimlere girmeyi planlıyordu ancak DSP, CHP listelerinden seçime girince iş bozuldu. Ancak seçimlerden sonra art arda yaşanan siyasi krizler bir çok çevrede Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyacı olduğu düşüncesini giderek yaygınlaştırdı. Biz bu hafta CHP’nin dinleme skandalının ardından özellikle sol kanatta böyle bir isteğin artık gereklilik olduğu tezinden yola çıkarak 10 Aralık Hareketi’nin liderlerinden Prof. Burhan Şenatalar’ın kapısını çaldık. Cuma günü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konuştuğumuz Şenatalar hareketin seçim sonrası çalışmalarını anlattı ve müjdeyi verdi: Yerel seçimlerden sonra parti kurulabilir. Bu parti CHP’ye alternatif olacak ve katılım şartı olarak parasal şaibeye karışmama aranacak!

10 Aralık Hareketi 22 Temmuz seçimleri öncesi birçok kişiyi umutlandırmış ama DSP’nin CHP sıralarından seçime girme kararı bu umutları söndürmüştü. Seçimin ardından birçok siyasi kriz arka arkaya geldi. Çeşitli çevreler yeni bir siyasi parti ihtiyacını dile getiriyorlar. Son olarak Önder Sav’ın dinlenmesi ile ilgili iddialar da CHP’yi iyice zayıflattı. 10 Aralık Hareketi 22 Temmuz’dan beri ne yapıyor?

Hareketimizi üç döneme ayırmak mümkün. İlk dönem Anadolu’da nabız yokladık. Bu dönem 5-6 ay kadar sürdü. Çağdaş sosyal demokrat bir parti kurulması gerekliliği konusunda kendi görüşümüz vardı, ama bunu toplumun değişik kesimlerinin nasıl yorumladığını görmek istedik. Sonra seçim dönemi girdi. Biliyorsunuz, ittifak yapmak istedik.

Peki ya üçüncü dönem?

Seçimlerden sonra şöyle düşündük: Türkiye’de sosyal demokrasinin geçmişten devraldığı bir takım zaafları var. Bürokratik-merkeziyetçi bir gelenekten geliyor. Halkla organik ve kültürel ilişkileri çok kuvvetli değil. Kökeni fazla milliyetçi. Bunlar hemen parti kurmak ile çözülecek problemler değil. İdeolojik yenilenmeye ihtiyaç var. O yüzden bizim için kilit kavram ‘yenilenme’ydi.

Bugün Türkiye’de ‘sosyal demokrat’ diye tanımlanan aslında ‘sosyal demokrat’ mı değil?

Evet değil. Bize göre sosyal demokrasi özgürlükçü ve katılımcı olmalı. Bu düşüncelerle biz üçüncü dönemde tamamen içimize döndük ve yeni bir parti kurmayı hedefledik.

LEKELİ OLANA GEÇİT YOK

Partinin ismi dışında nesi yeni olacak?

İdeoloji, program, siyaset tarzı ve söylemde yenilenme gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu, eski isimler partide bulunmayacak anlamına gelmiyor. Deneyimli olup yıpranmamış birçok insan var. Önemli olan maddi şaibelere bulaşmamış isimler. Böyle bir şartımız olacak. O konuda tertemiz insanlarla çalışacağız. Şu anda bir 10 Aralık Partisi hedeflemiyoruz. Ama bu hareketin çok önemli bir rol oynayacağı ve başka kesimlerin katılacağı bir süreç öngörüyoruz.

10 Aralık’ın fikir babaları bu parti içinde yer alacaklar mı?

Çoğu alacak. Bizim söylemek istediğimiz şu: Türkiye’de biri parti kuruyorum diyor, arkasından bir takım insanlar gidiyor, oysa izim istediğimiz böyle yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı bir yapılanma.

YEREL SEÇİMLERDEN SONRA

Partiyi kurmak için neyi bekliyorsunuz?

Bizim için önemli olan insanların birlikteliğinin yakalanması. Yerel seçimlerden sonra parti kurulabilir diye düşünüyoruz. Ama önümüzdeki üç ayda bir parti kurulmayacağı kesin. Erken doğum istemiyoruz.

Bu partide kimler olacak? Partinin ismi ne olacak?

İsme sonra karar verilir. Öne çıkan isimlerle ilgili şu an 10 Aralık’taki isimleri sayabilirim. Yani Süleyman Çelebi, Prof. İbrahim Kaboğlu, Prof. İlter Turan gibi isimler.

Dışarıdan görüştüğünüz isimler var mı?

Tabii ki var. Hatta Anadolu toplantılarımızda mutlaka deneyimli bir politikacıya kürsüde yer veriyoruz.

İSİM ÜZERİNDE DURMUYORUZ

Murat Karayalçın ve Ercan Karakaş’la dialoğunuz var mı?

İsim üzerinden gitmeyi şu an yararlı görmüyorum. Tabii sosyal demokrat insanlarla temasımız var ama şu an fikir alışverişi düzeyindeyiz. . Ercan Bey de, Murat Bey de anlayış olarak çok yakın olduğumuz kişiler. Dolayısıyla beraber olmayı tabii ki temenni ederiz.

Peki ya Ufuk Uras ve Baskın Oran?

Uras ile ilgili çok dikkatli konuşmalıyım, çünkü ÖDP’nin başkanı olduğu için inanılmaz yorumlar yapılıyor ama Baskın Oran’ın aramızda olmasını çok isterim

10 Aralık Hareketi

14-15 Ekim 2005 tarihlerinde Bolu’da bir araya gelen Burhan Şenatalar, Süleyman Çelebi, İbrahim Kaboğu, İlter Turan, Nazik Işık, Erol Katırcıoğlu gibi isimlerTürkiye genelinde arayış toplantıları başlatmaya karar verdiler. Halkın yeni bir çıkış aradığı inancıyla yola çıkan grup birçok ilde halen toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Hareket sosyal demokrat ve katılımcı bir siyasetin Türkiye’nin sorunlarını çözeceğine inanıyor.

Bıyıklı siyaset yapılmayacak

10 Aralık Hareketi’nin üyelerine baktığımızda kadınlar pek öne çıkmıyor. Türkiye’deki ‘bıyıklı siyaset’in sizin partinizde de devam edeceği anlamına mı geliyor bu?

Kesinlikle hayır. Mümkün olduğu kadar çok kadın ve gence yer vermek istiyoruz. Kadınlar için kota ve fermuar yöntemi uygulayacağız. Yani hem belli sayıda kadın üyeyi zorunlu tutacağız hem de bu isimleri her kademede görevlendireceğiz.

Öngördüğünüz parti gerçekleşirse bu ülkedeki bir çok insan yeniden nefes alacaktır ancak Türkiye’de galip gelen genelde içine bolca muhafazakârlık esansı atılmış sağ politikalar oluyor. Sanıyorum toplumun dokusuna öyle bir siyaset daha uygun. Örneğin siz katılımcı demokrasiden bahsediyorsunuz ama bu toprakların insanları ne ailede, ne okulda katılımcı olmaya teşvik edilmemişler ki. Söyledikleriniz çok steril ve Batılı değil mi?

Anadolu’ya her gittiğimizde görüyoruz ki bu toplum o kadar da kapalı bir toplum değil. Toplumda büyük bir değişim var. Türkiye muhafazakârlaşıyor deniyor ama bu gün başı kapalı bir kızın davranışları bundan 15 yıl önce başı açık bir kızın davranışlarından daha serbest. Türkiye’nin siyaseti sorun odaklı. Hiçbir zaman potansiyel odaklı olmadı.

Başörtüsü takan kadın da olacak

Ben AKP’nin ilk döneminde potansiyel odaklı bir siyaset güttüğünü düşünüyorum.

Göreceli olarak daha olumlu hareket etti ama AKP’nin dünya görüşü bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendirmeye elverişli değil.

Bu ülkede siyasetin belirleyicilerinden biri toplumu inanç damarı ile kurulan ilişki. Sizin bu damarla ilişkiniz nasıl olacak?

O ilişkiyi kurarken birinci ilkemiz laiklikle ilgili. İkincisi kamu düzenin tamamen dünyevi kurallarla yürütülmesi. Üçüncüsü de insanların inanç özgürlüğü. Bizim dinle ilgili bir sorunumuz ancak laiklikle çelişilirse olacaktır. Türkiye’nin büyük çoğunluğunun Müslüman olduğunu biliyoruz ama bu istismar edildiğinde karşı dururuz.

Solun Türkiye’deki en büyük zayıflıklarından biri dün düşmanı gibi algılanması. Siz bu yargıyı yıkmak için ne yapacaksınız?

Bunu ben din tartışmasının ötesinde görüyorum. Türkiye solu halka tepeden bakıyor. Bu yüzden seçim sonuçlarını yanlış diye niteliyor, halka kızıyor. Seçmene onursuz diyor. Bu korkunç bir şey!

Başörtülü bir kadın sizin partinizde yer alabilecek mi?

Tabii ki. Biz inançlara sonuna kadar saygılıyız.

Siyaset tarzı değişmeli

İnanca saygılıyız ama onun istismar edilmesine karşıyız, dediniz. Siyasette dinden beslenen damarın yerine ne konabilir?

Yerine şunu koyalım diye gömlek değiştirir gibi bir süreç söz konusu değil. Bunların aşılması için parti içi eğitim önemli. İnsana onun onuruna saygı gösterdiğimizi anlatarak yaklaşmak lazım.

Güzel söylüyorsunuz ama siz elitist olmadığınızı nasıl kanıtlayacaksınız?

İçimizdeki herkes okumuş-yazmış akademisyen olmayacak ki! Bizim kimseye tepeden bakmaya hakkımız yok. Bunu anlatacağız.

Kurulacak partinin CHP’nin alternatifi olacağını söyleyebilir misiniz?

Hem evet, hem hayır. Herhangi bir partiyle endeksli düşünmüyoruz. Herhangi bir lidere de. Biz tüm bunardan bağımsız olarak Türkiye’de siyaset yapma tarzının çok yetersiz olduğuna ve değişmesi gerektiğine inanıyoruz.

Nagehan Alçı

Akşam

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
bucalı 26 Mayıs 2008 Pazartesi 

Açıldıysa bile tek kişi olarak mücadele eden SAYIN YUSUF HALAÇOĞLU'nun girişimleri sonucudur.Bu HALAÇOĞLU'na teşekkürlerimiz az kalır..Sağol varol kardeşim.ALLAH yardımcın olsun.

Yorumu oyla      18      10  
Erol Gökmen 26 Mayıs 2008 Pazartesi 

Sakın İnanmayın. Tarihçi bir Japon bilim adamının daha önce verdiği bir röportaj'da istediğim belgeleri hiç vermediler demişti.Yetkili bir kuruluş ile adı geçen yeri ziyaret edip zabıt tutturmak ŞART.Dünyanın doğruru hep biz olmayalım.

Yorumu oyla      18      10  
Muhammet 26 Mayıs 2008 Pazartesi 

Demek ki iyi bir başlangıç olacak. Ama taktik de olabilir diye düşünüyorum. Çünkü diaspora varlığını kin ve nefret üzerine kurmuştur. Gerçi ABD’ye giden bazı tanıdıkların anlattığına göre ikili görüşmelerde Türkleri suçlama huausunda haksız oldukların itiraf eden, hala Türkçe konuşan, Anadolu’yu ve Osmanlıyı büyük özlemle yâd eden yaşlı Ermeni dostların olduğunu söylüyorlar. Eğer Diaspora samimi ise tüm arşivlerin açılmasını sağlamalıdırlar. Gerçekler gün yüzüne çıksın. Dede ve Ninelerimizin işbirlikçi-çıkarcı Ermeni asilerin hem Müslümanlara hem de kendi Halkına karşı yaptıkları insanlık dışı katliam hikâyeleri ile büyüdük. Bu Millet, Ermeni kardeşlerimize değil, diasporanın yalanlarına karşıdır. Kim yalan konuşuyor, inşallah ortaya çıkacaktır. Tabii bu araştırmalara Azerbaycan Karabağ da yapılan katliamların da dâhil edilmesi gerekir. Biz Türk Milleti olarak Türk Tarih Kurumu Başkanı Sayın Yusuf Halaçoğlu'nun çalışmalarını canı gönülden destekliyoruz.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
 
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
 
‘Yasa Suistimal Ediliyor’
Ardı ardına gelen mahkeme kararları nedeniyle dünyanın en büyük video ...
Kürtçe ve Türkçe Marşı Okunacak
DTP Kars eski İl Başkanı Mahmut Alınak, AKP Hükümeti’ni iktidardan düşürmek ...
TURKTIME’A SANSÜR GİRİŞİMİNE HÜRRİYET VE YENİÇAĞ’DAN DA TEPKİ GELDİ…
Hürriyet yazarı Yalçın Bayer Yeniçağ yazarı Arslan Bulut, TBMM'nin Turktime'a ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
yangın
Volero
Jose Mourinho
Endonezya
Ferit Şahenk
madenci
Çanakkale Savaşı
Aleksis Çipras