E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ÇERKESLER DE 'AÇILIM' İSTİYOR:  ANADİL SEÇMELİ DERS OLSUN

Demokratik açılım sürecinde var olmak için ortaya çıkan Çerkesler, taleplerini dün kamuoyuyla paylaştı.

10.12.2009 - 10:54
ÇERKESLER DE  AÇILIM  İSTİYOR:

Demokratik açılım sürecinde var olmak için ortaya çıkan Çerkesler, taleplerini dün kamuoyuyla paylaştı. Demokrasi İçin Çerkes Girişimi’nin bir basın toplantısı ile duyurduğu talepler arasında itham edici resmi tarihin tadil edilmesi, ana dilin Çerkeslerin yoğun yaşadığı bölgelerde seçmeli ders olarak okutulması ve Çerkesçe isim yasağını kaldırılması öne çıktı.
Sözcülüğünü yazar-mimar Yalçın Karadaş ve yazar-avukat Hulusi Üstün’ün üstlendiği girişim, farklı kültürlerin yaşatıldığı demokratik bir Türkiye’nin inşası için taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Tek tipleştirici ve itham edici resmi tarih tezleri reddedilmeli; bilimsel, sivil ve objektif bir perspektiften tarihimiz yeniden yazılmalı.
-Ana dillerin varlığının hukuki ve fiili güvence altına alınmasına yönelik düzenlemeler yapılmalı ve bu konuda seçmeli anadil eğitimi, ana dilde isim-soy isim alınabilmesi ve yerleşim yerlerinin isimleri alanlarındaki yasaklar giderilmeli.
-Anadillerdeki radyo-televizyon yayınlarında ve üniversitelerde dil ve edebiyatla ilgili açılan enstitülerde ileri adımlar atılmalı; tarihi, kültürel zenginliklerimiz ile yaşayan ve ölü tüm diller araştırma konusu yapılmalı.


Meydana çıkmayız

Soru-yanıt bölümünde ise Çerkeslerin taleplerini meydana çıkarak gündeme getirmeyeceği, şiddetin tasvip edilmediği ve demokratik açılımın ülkenin güçlenerek varlığını sürdürmesi için zorunlu olduğu mesajları öne çıktı.
Karadaş, ‘Hükümet taleplerinize olumlu yanıt vermezse bir sonraki adım ne olacak? Meydanlara çıkacak mısınız’ sorusuna “Çerkesler sokağa çıkmayı tercih etmez. Biz konuşmayı, düşünmeyi her şeyden önce kendi içimizde bir tartışmayı başlatmayı amaçlıyoruz. Meydanlar provokasyona açıktır. Bu nedenle konuşacağız, yazacağız. Kendimizle yüzleşmemize ihtiyacımız var” yanıtını verdi.
“Çerkeslerin Kürt açılımına bakışı nedir” sorusu üzerine Karadaş, ‘Kürt açılımı’ konuşulurken bir ‘Çerkes açılımı’ istemediklerini belirterek “Sadece kendi kimliğimize vurgu yapmıyoruz. Bütün halklar için demokratik açılım istiyoruz” dedi. Karadaş, şunları kaydetti:
“Demokratik açılımın Kürt açılımı olarak nitelendirilmesi bizzat açılışa karşı duranların istediği bir şey. Kürt açılımı denmesi bir halkın hedef gösterilmesidir. Kürt açılımı denilerek sorunlar çözülemez. Bu nedenle biz buna Demokratik Yeniden Yapılanma demeyi tercih ediyoruz. Eğer bize bir Çerkes açılımı yapmak istiyoruz diye gelinseydi bunu kabul etmezdik. Bu bir halkı hedef göstermektir. Bu nedenle sürece Kürt açılımı denmesinden dolayı kaygılıyız.” Üstün de aynı soruya “Demokratik açılım süreci sosyolojik gelişme çizgisinde zorunlu bir gidişattır. Zaruridir. Türkiye yönünün demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne yönelmiştir. Bu istikamet silahlı bir mücadelenin sonucunda alınmış değildir. Bunca kültürel sentezin yaşandığı bir ülkede dilin ve kültürün yaşatılmasının engellenmesi hayatın akışına uygun değildir. Çerkesler olarak bu gelişime omuz vermek, doğal süreci hızlandırmak, barış içinde bir geçişin sağlanmasını istiyoruz” yanıtını verdi.
Çerkes açılımının Kürt açılımını dengeleme amacı güdüp gütmediğine ilişkin de Karadaş, “Kimsenin işaretiyle yola çıkmadık. Kimse bizi yönlendiremez” dedi.


‘Molotofkokteyli atmayanlar açılım istemiyor sanmayın’
‘Çerkesler somut olarak ne istiyor’ sorusu üzerine Karadaş “Özetle Türkiye Almanya ve Bulgaristan’daki Türkler için ne istiyorsa biz de onu istiyoruz. Bütün Türkiye halkı ne istiyorsa onu istiyoruz. Bugün eğer bir Arnavut çıkıp molotofkokteyli atmıyorsa talebi yok mu sanıyorsunuz. Biz beş şeye karşıyız; Irkçılık dayatma, şiddet, yalan ve inkar” dedi. Üstün de, bu konuda Çerkes dilinin yok olmaya yüz tuttuğunu bu nedenle Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde seçmeli anadil dersi konulmasını, kültür ve dilin yaşatılması için anavatan Kafkasya ile işbirliğinin yollarının açılması, resmi tarihin tadil edilip halkları itham eden ifadelerin çıkarılmasını istediklerini belirtip ekledi: “Savaşı tasvip etmeyen tüm Türk halkının taleplerinden farklı bir şey istemiyoruz.”
Resmi tarihin yeniden yazımı konusunda Karadaş da, “Türkiye’de ırkçı-milliyetçi bir ulus yaratma adına Kürtlerden önce Çerkesler tavsiye edildi. Çerkes Ethem bahanesiyle bir halk karalandı. İç sürgünler oldu. Rumeli’den göçler yaşandı. Beri tarafta Türkiye’de Latin alfabesiyle ilk gazeteyi Çerkesler çıkardı, ilk spor kulübünü Çerkesler kurdu. Bunun gibi çok şey resmi tarihte yok” dedi.


‘Açılım olmazsa ülke asıl o zaman parçalanır’

Türkiye’nin açılımla parçalanacağına ilişkin endişelere de değinen Karadaş, “Değişim süreci Kürtler savaştığı için ortaya çıkmış değildir. Bu dünyanın geldiği noktadır. Dünya çok kültürlü yönelimlerle yeniden şekilleniyor. Ancak bu yeni değerler üzerine kurulu bir ülke ayakta durabilir. Eğer açılım olmazsa bu ülkenin geleceği yoktur. Türkiye açılıma giderek ayakta durabilir. Açılım ülke parçalanmasın diye yapılıyor, parçalansın diye değil” dedi.
Karadaş, açılıma destek verenlere yönelik bölücülük suçlamasını ise “İnkâr en büyük bölücülüktür. Herkesin anadilde eğitim görmesi bölücülük değildir” diye reddederken Üstün “Son zamanlarda ciddi provokasyonlara şahit olmamıza rağmen bu ülkede kardeş kavgasının zemininin olmadığı bir kez daha görülmüştür. Osmanlıdan miras kalan medeniyet, birlikte yaşama ve irfanımdan kaynaklanan bir durumdur bu” değerlendirmesini yaptı.


‘Sürgün halkı olmak Çerkesleri devletçi yaptı’

talepkar olmak için neden geciktiği ve bu taleplerin tabanda karşılık bulup bulmadığı sorusu üzerine Karadaş, Çerkeslerin 1864’te Osmanlı topraklarına sürgün edilmiş bir halk olduğunu, sürgün psikolojisi ile hareket ettiğini, Kafkasya’da yaşanan işgal travmasının Osmanlının başına geldiğini görünce herkesten önce silaha sarıldığını ve diaspora halkı olmanın refleksiyle devletçi bir kimliğe büründüğünü, yaşadıkları ülkelerde sadakatten vazgeçmediklerini hatırlatarak “Çerkesler devletin siz ne istiyorsunuz diye kendisine sormasını beklemiştir” dedi. Karadaş, Türkiye’de yaşayan herkes gibi Çerkeslerin de farklı dünya görüşlerini taşıdıklarını, açılıma karşı çıkanlar olduğu gibi Çerkes girişimini destekleyenlerin de olduğunu ama zamanla toplumda tartışılarak sürecin daha iyi anlaşılmasını umut ettiklerini kaydetti. (Radikal)

YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
berat 3 Şubat 2010 Çarşamba 20:19

tekel çalışanları dahane istiyor ben 680 magış alıyorum hiç bır hakkım yok tekel işçileri belasını arıyor inşalah hepsini kapı dişarı ederler bırazda başkaları faydalansınlar tahtkurdular oraya

Yorumu oyla      18      10  
bahattin 3 Şubat 2010 Çarşamba 11:51

TEKEL işcisi Özelleşen ve özelleşme safhasında olan tüm kamu işcilerin haklarını savunuyor. buna detek olarak sendikacı abilerimiz siz nerdesiniz? nerde örgütlenme nerde destek soruyom oturmayla bu iş olmaz en sözlü ve yazılı basın kadar etkili olmanız lazım. sadece TEKEL işcisinin sorunu değil Tüm kamu işcisinin sorunudur.bu böyle bilinmeli

Yorumu oyla      18      10  
orhan 3 Şubat 2010 Çarşamba 11:47

Sayın sendika yöneticileri bu gün TEKEL işcisi sokaktaysa sizlerde sıcak koltuklarınızı bırakın sokağa çıkın ki bizde arkanızda duralım yoksa Başbakanın sözü haklı bulacağım TEKEL işcisinin yanlız olmadığını örgütlenerek gösterin aksi taktirde koltuklarınızda oturamazsınız.

Yorumu oyla      18      10  
ahmet kalaycı 20 Aralık 2009 Pazar 20:38

sayın başbakan yanlışın neresinden dönerseniz kardır. Bu kadar eziyet olurmu bu kış gününde.Bu şalışanların elinden hakları almak size yakışırmı.600 tl gecim olursa buyurun siz geçinim.

Yorumu oyla      18      10  
İşçiler emekliler AKP'ye dua edin! 14 Aralık 2009 Pazartesi 16:30

Devletten geçinme dönemi çooktaaan taaa Özal dömneminde bitti.. Devlet üretimden çekilecek.. Kendine güvenen özel sektörde çalışacak.. AKP geldiğinde maaşlar bile(2001 krizini unutma)tehlikedeydi.. Duz edin Tayyip'e..

Yorumu oyla      18      10  
4. C li 14 Aralık 2009 Pazartesi 16:16

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Degerli İşçi Kardeşlerim, Yeryüzünde hiç bir canlı yoktur ki Rızkı nı ALLAH tan almasın. Kardeşlerim, ALLAH'a güvenin ALLAH'a dayanın ALLAH Kerim dir. ALLAH Rızk Sahibidir. Ha Unutmadan Ben 2 yıldır 4.c li çalışıyorum. Veren de ALLAH alan da ALLAH . Ha yine Unutmadan AKP lide değilim. Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Bey'in dikkatine: SAYIN BAŞBAKAN'ım; Empati diye bir şey var. Karşındaki insanı yerine koyma.Ben şahsınızın bunu dikkate alacağınızı umuyor,Saygılar

Yorumu oyla      18      10  
TEKEL İŞCİSİ 11 Aralık 2009 Cuma 09:32

SAYIN BAŞBAKAN BİZ YUN İSTANDANMI GELDİK BİZ DE T .C VATNDAŞI DEGİLMİYİZ İŞLERİ KÜCÜM SÜYORSUN İŞCİN TEK İSTEGİ 12.AY .ÇALIŞMA VE EŞİNE COCUK LARINA EKMEK PARASI AYNI ÖZLÜK HAKLARI İLE BAŞKA KURUM DA ÇALIŞA BİLİR BÜTÜ KAMU KURULUŞ LARIN DA BOŞ KADRO VARDIR

Yorumu oyla      18      10  
emekçi tekel işçisi diyarbakır 9 Aralık 2009 Çarşamba 18:40

sayın başbakanım soruyorum sana 12 yıldır tekel işçisi olarak çalışıyorum 600 milyon maaşla nasıl geçinirim iki çocuğum var çocuklarım okula gidiyorum evim yok kiradayım yarın çocuklarımı nasıl okula göndereceğim çocuklarımın geleceğini nasıl sağlıyacağım bunalıma girdim intihar edeceğim bizi 4c ye göndermeeeeeeeeee

Yorumu oyla      18      10  
ali 9 Aralık 2009 Çarşamba 11:17

sayın başbakanım soruyom sana 12 dır tekede calişiyom kıracıyım 4 te cocugum var 2 tanasi olkula gidiyor ben neyapabilirim 650 milyon mahaşla seninde cocukların var basbakannim resmen biziöldürüyorsun allah aşkina nasil gecineyim ben

Yorumu oyla      18      10  
tekel işçisi 7 Aralık 2009 Pazartesi 21:53

babalar gibi sattığınız fabrikalar virane oldu sıra işçilerdemi akp li vekiller tokatın 5 vekili nerde

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Komşu Batıyor! Bütçe Açıklarını AB Kaynaklarıyla Kapatan Yunanistan İflasın Eşiğinde!
Kredi notu düşen Yunanistan iflasın eşiğine geldi. Ülkenin borçlarını ...
FRANSIZLARIN YENİ GÜNDEMİ:
Fransızların geleneksel popo takıntısı “poponun tarihi şekillendirdiği” ...
ABD Halkının İtirazı Var:
ABD Başkanı Obama, Nobel Barış Ödülü’nü bugün Oslo’da alıyor. Ancak Amerikalıların ...
 
Norveçliler Obama'ya Tepkili
Norveçliler, Nobel barış ödülünü almak için Oslo'ya gelecek ABD Başkanı ...
Yahudi Medyasının İddiası:
Yahudi medyası Obama'nın Erdoğan'ı azarladığını iddia etti. Nedeni ise...
ADALET BAKANI AÇIKLADI:
İsrail Adalet Bakanı Yaakov Neeman’ın şeriat hukukuyla ilgili yaptığı açıklamalar ülkeyi karıştırdı.
 
Pakistan'da Şiddetin Korkunç Bilançosu
Taliban militanlarının Pakistan'ın büyük kentlerinde düzenlediği saldırılarda ...
Mullen: "Türkiye’nin Katkısından Memnunuz"
ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, Türkiye’nin Afganistan’da Uluslararası ...
Ahmedinejad'tan Güldüren İddia:
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, ABD’nin, 689 yılında ortadan kaybolan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
şampiyonlar Ligi
İran
Ezgi Mola
bodrum
mülteci
Microsoft
ali demir
anayasa mahkemesi
kazakistan