ABD böylece ilk defa, bir ülkenin resmi milis kuruluşunu terör örgütü olarak kabul edecek. Washington, 125 bin üyesi bulunan Devrim Muhafızları'nın Irak ve Afganistan'da yıkıcı faaliyette bulunduğunu ve Ortadoğu'daki terör örgütlerini desteklediğini savunuyor. Washington Post gazetesinin haberine göre Bush yönetimi bu kararla, Devrim Muhafızları'nın mal varlığına ve mali faaliyetine karşı önlem almayı kolaylaştırmayı hedefliyor. Başkan George Bush'un 'yakın müttefikleri' Irak ve Afganistan liderleri ise ABD'nin tersine İran'ı, ülkelerine bir tehditten ziyade destek unsuru olarak görüyor.
ABD yasalarına göre terör örgütü olarak ilan edilen grubun iş yaptığı bütün mali ve idari kuruluşlar, şirketler, sosyal vakıflar ve diğer terörist organizasyonlar belirleniyor. Yasa, terör örgütü listesine alınan grubun, Amerika'daki bütün hisselerini donduruyor. Ayrıca, terör listesine alınan grupların iş yaptığı bütün kişi veya kuruluşların isimleri de açığa çıkmış oluyor. Washington Post'a konuşan ABD'li yetkili de, "Bu grupla iş yapan bütün kuruluşlar, ilişkilerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak." dedi. Washington Post'a göre, ABD gelecek ay New York'ta yapılacak BM'nin yıllık olağan toplantıları sırasında İran üzerindeki diplomatik baskıyı artırmayı planlıyor. Devrim Muhafızları'nın terör örgütü ilan edilmesi kararının, bu toplantılar öncesinde duyurulması bekleniyor. Böylece, Tahran yönetimine karşı uluslararası baskıyı artırmayı amaçladığı yorumu yapılıyor. Tahran ise Bush'un bu girişimin "bir değeri olmadığını" bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak bu yöndeki haberleri "Amerikalı yetkililerin İran'a karşı yürüttüğü propaganda ve psikolojik eylemlerin bir parçası" olarak nitelendirdi.
1979'daki İran Devrimi'nden sonra kurulan Devrim Muhafızları, 1980 ve 1988 yılları arasında devam eden Irak-İran Savaşı'nda da önemli bir rol oynadı. Son yıllarda hem siyasî hem de ekonomik olarak etkisini artıran Devrim Muhafızları'nın askeri yapısı, daimi ordu ve gönüllüleri içeren Besicler olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. İran'da birçok kimse, birkaç ay askerî eğitim aldıktan sonra buraya üye olabiliyor. Askerî eğitimi almalarının ardından üyeler, "yedek güç" olarak ihtiyaç halinde çağrılmak üzere sivil hayatlarına geri dönüyor.
Başkan Bush'un ısrarlı suçlamalarına Irak Başbakanı Nuri el Maliki ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai destek vermediği gibi ABD'nin iddialarını tekzip ediyor. Karzai daha geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Tahran yönetiminin ülkesi için tehdit değil, destek olduğunu söylemişti. Karzai'nin bu açıklamayı Başkan Bush'la görüşmesinden birkaç saat önce yapması dikkat çekmişti. Hamid Karzai önceki gün de İran lideri Ahmedinejad'ı ağırladı. ABD'nin itirazlarına rağmen geçtiğimiz hafta Tahran'ı ziyaret eden Maliki de İran'ı "dost ülke" olarak nitelendirmişti. Bush'un bu açıklamaya tepkisi ise hayli sert olmuş ve Maliki'ye "İran'la yakınlaşırsan bedelini ödersin." demişti.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...