Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, krizin sorumlusu olarak bankacıları kastederek ‘mavi gözlü beyazları’ gösterdi. Konuk lider Britanya Başbakanı Gordon Brown ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Luiz Inacio Lula da Silva, krizin ortaya çıkışından ve dünyaya yayılmasından yerliler, siyahlar veya fakirlerin değil, mavi gözlü beyazların sorumlu olduğunu söyledi.
Brown’ndan fon önerisi
Britanya Başbakanı Gordon Brown da, gelecek hafta Londra’da toplanacak G-20 zirvesinde, küresel ticaretin canlanması için 100 milyar dolarlık bir fon oluşturulmasını önereceğini açıkladı.
Zirve öncesinde üç kıtayı kapsayan bir tura çıkan Brown, bu fona kaynağın dünyanın zengin ülkeleri tarafından sağlanacağını belirtti. Brown, 100 milyar dolarlık finansman ile dünya ticaretinin harekete geçmesinin sağlanabileceğini fakat bu miktarın ticaretinin tekrar eski seviyelerine gelmesi yolunda minumum bir miktar olduğunu ifade etti. Uluslararası ticaret yetkilileri ise gelişmekte olan ülkelerinin ticaretin finansmanında 300 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Ortak mesaj yayımladılar
İki lider yayımladıkları ortak mesajda da, küresel ekonomide talebin canlandırılması için önlemler alınması çağrısında bulundu. Brown ve Lula da Silva, gelişmekte olan ekonomilerin mali çalkantılardan korunması için de harekete geçilmesini istedi. Lula ve Brown global kriz ortamında ülkelerin daha gevşek maliye ve para politikası uygulamaları gerektiğini belirttiler.
Buna karşın iki lider tarafından finansal piyasaların denetlenmesinin daha katı biçimde yapılması gerektiği ifade edildi. Uzmanlar, ticaretin finansmanındaki sorunların global ölçekte ticarette sert daralmalara neden olduğu ve bu durumunda ekonomik krizi derinleştirdiği belirtiyor.
Lula da Silva, basın toplantısında, Gordon Brown’ın yanında finansal krizin mavi gözlü beyaz adamların çıkardığı kriz olduğunu, ve faturasını da krizin çıkmasında sorumluluğu olmayan dünyanın en fakir ulusların ödememesi gerektiğini ifade etti.
İlk kurban fakirler
De Silva, “Bu bir ideolojik konu değil. Globalizasyon sürecine katılmamış olan çoğu fakir insan bu krizin ilk kurbanları oldular” diye konuştu. Silva, krizin etkisinin azaltılabilmesi için önemli politik kararların alınması gerektiğni vurguladı. Lula de Silva, “Eğer önümüzdeki G20 toplantısı bir sonraki toplantıyı beklemekten ibaret kalırsa, biz inanılırlığımızı kaybederiz ve kriz derinleşir” dedi.
Lula da Silva dünyanın önde gelen ekonomilerini finansal krize sebep oldukları gerekçesiyle sert şekilde eleştirirken global ölçekte yeni bir ekonomik düzene ihtiyaç duyulduğunu da güçlü şekilde vurguluyor. Lula da Silva ABD’yi ise casino kapitalizmi uyguladığı gerekçesiyle eleştiriyor. Brezilya, Latin Amerika’nın 190 milyon nüfusu ile en büyük ülkesi, dünyanın ise en büyük dokuzuncu ülkesi konumunda bulunuyor.
Hızlı hareket edilmeli Gordon Brown, basın toplatısında global krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Brown, dünyanın en zengin uluslarının ve özel sektörün birlikte ve hızlı hareket ederek global krizinin etkilerinin hafifletilebileceğini ifade etti. Brown, mevcut koşullarda sermayenin global ekonomiye aktarılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Brown ise Brezilya’nın krizin önlenebilmesinde rol alacak olma isteğini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Britanya Başbakanı Gordon Brown, ülkelerin dışında kriz yönetilmesinde uluslararası yatırım bankalarının, özel sektörün ve kredi ajanslarının da rol almaları gerektiğini ifade etti.
G-20’den ümitliler
Brown, gelecek hafta Londra’da düzenlenecek olan ve liderlerin katılacağı G20 zirvesinden somut sonuçlar alınması için çalışacağını ifade etti. Gordon Brown, dünya ticaretini teşvik planının dışında aynı zamanda global ölçekte finansal sektör çalışanlarına verilen maaşlara da bir standart getirilmesi gerektiğini belirtti. Brown ayrıca daha sonra Sao Paulo’ya giderek İngiliz ve Brezilyalı işadamlarına hitaben yaptığı konuşmada artan fakirlik, artan eşitsizlik, finansal dengesizlik sorunları üzerinde durdu. (bbc, AFP, AP)
G-20 protestocusu Prof. Knight’a ceza
G-20 zirvesi öncesinde ve zirve boyunca başkent Londra’da yapılacak protesto gösterilerinin arkasındaki isimlerden biri olan Profesör Chris Knight’ın, Doğu Londra Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırıldı. Zirve boyunca yapılacak gösteriler sırasında ‘bankacıların elektrik direklerine asılabileceği’ gibi uyarılarda bulunan Knight hakkında soruşturma açıldığı kaydedildi.
Doğu Londra Üniversitesi yöntemini, Knight’ın, hakkında açılan soruşturma çerçevesinde görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. Knight, RBS bankasının eski genel müdürü Fred Goodwin’in evine yönelik saldırının ardından BBC’nin Radyo 4 kanalına verdiği demeçte, “Bundan sonra işler daha da ciddi bir hal alabilir. 1 Nisanda pek çok banker elektrik direklerine asılabilir, umalım ki bunlar kuklaları olsun” demişti.
Londra’da 1-2 Nisan günlerinde yapılacak G20 Zirvesi boyunca çok sayıda protesto gösterisi düzenlenecek. Polis, göstericilerin daha önce benzeri görülmemiş yöntemlere baş vurabileceğine işaret ederek, 1990’larda aktif olup daha sonra ortadan kaybolan bazı grupların yeniden canlanıp yeni ittifaklar oluşturduğu uyarısında bulunuyor.
2 Nisan’da istikrarı arayacaklar
Londra’da finans dünyasının kalbi olarak bilinen City bölgesinin, Kraliçe’den özel yetkilerle donatılmış Belediye Başkanı olan Ian Luder, 2 Nisan Zirvesi’nin, küresel finansal sisteme
istikrar getirmek isteyenleri bir araya getireceğini bildirdi. G-20 Zirvesi için hazırlanan resmi
internet sitesinde yayınlanan makalesinde, bu zirve sırasında atılması gereken en önemli adımın tarihin tekerrür etmemesini sağlayacak bir sürecin başlatılması olduğunu belirten Luder, dünya liderlerinin, bir numaralı öncelik olarak bunu görmeleri gerektiğini ifade etti.
Zirveye ilişkin yüksek beklentilere de dikkati çeken Luder, “Herkes bilmeli ki bu toplantı, herkesin yaşanan en kötü kriz olarak tanımladığı bu krize acil bir çözüm getiremeyecektir ama
finansal sistemde güvenin yeniden inşa edilmesi için bir şans sunabilir” diye konuştu.(rradikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...