Geçen hafta ABD’den gelerek Kartalkaya’ya tatile giden genç kadın fizikçi, kayak pistinde kasklı bir kayakçının çarpması sonucu ağır yaralandı. Göğüs bölümüne aldığı ağır darbeyle yere düşen 27 yaşındaki başarılı parça fiziği uzmanı Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz’ün vücudunda kırıklar oluştu, solunum borusu hasar gördü. Esrarengiz kayakçı ise ortadan kayboldu.
ENGİN ARIK HOCASIYDI
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nün (CERN) en başarılı bilim adamları arasında gösterilen Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, üzerinde çalıştığı Atlas Projesi’yle İsviçre’de adından söz ettirmişti. Geçen günlerde Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık’tan ‘hocam’ diye bahseden Yrd.Doç.Dr. Demirköz, CERN’e girmesine ve Atlas Projesi’nde yer almasına Prof. Dr. Engin Arık’ın ön ayak olduğunu belirterek, uçak kazasını Türkiye için büyük bir kayıp olarak nitelemişti.
HEDEF Mİ SEÇİLDİ?
İddialara göre geçen cumartesi kayak yapmak için piste çıkan Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz bir anda hızla üzerine gelen kask takmış bir kayakçının varlığını fark etti, ancak önünden kaçamadı. Olanca hızıyla Yrd. Doç. Dr. Demirköz’e doğru gelen kasklı kayakçı çarpışma sırasında iddiaya göre başını öne eğdi.
Çarpma sırasında göğsüne isabet eden kafa darbesiyle yere yığılan genç kadın bir daha kalkamadı. Hemen hastaneye kaldırılan Yrd. Doç. Dr. Demirköz’ün ilk muayenesinde vücudunda çok sayıda kırık olduğu, solunum borusunun da hasar gördüğü belirlendi.
ESRARENGİZ KAYAKÇI KAYIP
Yrd. Doç. Dr. Demirköz’ü ölümle burun buruna getiren darbeyi vuran kayakçının ortadan kaybolması kaza üzerindeki soru işaretlerini daha da artırdı.
Esrarengiz kayakçının kazadan önce Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz’le tanıştığı, onu yaptığı çalışmalardan dolayı kutladığı belirtildi. Kimliği belirlenemeyen bu kişinin kazadan önce Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz’le tanışmış olması akılara “Onu hedef olarak mı seçti” sorusunu getirdi.
Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, bir süre önce Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık’ın öğrencisiydi. Yrd.Doç.Dr. Demirköz, CERN’e girmesi ve Atlas Projesi’nde görev almasının en büyük nedeninin Prof.Dr. Engin Arık olduğunu söylemişti. Onun ve onunla birlikte hayatını kaybeden diğer meslektaşları için “Türkiye için çok büyük kayıplar” demişti.
BUNLARA MAGANDA SEBEP OLDU
SAĞ omzu kırılan ve dalağı yırtılan genç fizikçi, “Bana bir maganda çarptı” dedi. Kaza anını pek hatırlamadığını ifade eden Demiröz, “Kayak yaparken durduğum sırada süratle gelen kasklı bir kişi omzuma çarptı ben de savruldum. Kayak hocası beni otele taşımış. Daha sonra annem ile bir taksiye binerek İstanbul’a geldik. Otel yönetimi bizimle hiç ilgilenmedi. İstanbul’a gelince de hemen hastaneye kaldırıldım. Magandan kurbanı olarak değil bilim insanı olarak hatırlanmak istiyorum. Kimse kazaya ilişkin komplo teorileri kurmasın” şeklinde konuştu. CERN’de çok önemli çalışmaların altına imza attıklarını ve CERN’de kendisi gibi 20’ye yakın Türk bilim adamının çalıştığını söyleyen Bilge Demirköz, “Fizik alanında çalışma yürüten bir bilim insanı başına dağda maganda kazası gelince mi haber değeri taşıyacak? Engin Hocamın kaybıyla yıl içinde çok üzüldüm. Şimdi de bir maganda yüzünden acı çekiyorum. Omzumda çok ciddi bir kırık var” dedi. Kızının başından geçen olay nedeniyle üzgün olduğunu ifade eden Özer Demirköz, kazaya neden olan kişi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Hocası Türkiye’nin en önemli projesi üzerinde çalışıyordu
Süleyman Demirel Üniversitesi’nce (SDÜ) düzenlenen “Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi” konferansına katılmak üzere bindikleri Atlasjet uçağının düşmesi sonucu Türkiye’nin nükleer fizik alanındaki en önemli isimlerinden Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Arık’ın yanı sıra Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan hayatını kaybetmişti. Kurtulan tek bir yolcunun bile olmadığı kazanın ardından, uçağın pilotaj hatası yüzünden düşmüş olabileceği iddia edilmişti.
İŞTE ÇALIŞMA ALANLARI
Yrd.Doç.Dr. Demirköz’ün görev yaptığı İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan CERN, 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük deneyini gerçekleştiriyor. Yerin 90 metre altında gerçekleştirilen deneyde Türkiye 3 ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldır hazırlandığı ve yarım milyar İsviçre Frangı’na mal olan deneyin temel amacı evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak.Yrd. Doç. Dr. Demirköz’ün görev aldığı bir başka proje de NASA’nın 19 ülkeden 200 fizikçinin üzerinde çalıştığı 400 milyon dolar değerindeki AMS (Alpha Magnetic Spectrometre). Amerikan Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen bir parçacık fiziği projesi. Parçanın 2008’de uzaya gitmesi planlanıyor.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...