TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO), Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirme ihalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptığı açıklamada, davanın, doğal gaz dağıtımının kamu hizmeti olduğu, söz konusu hizmetin özelleştirmesinin özel hukuk sözleşmeleri ve mülkiyet devri yoluyla yapılamayacağı, doğal gaz fiyatlarında kentler arası uygulama farklılığı yaratılacağı ve ihale sürecindeki usulsüzlüklere dayanılarak açıldığını bildirdi. Kamu hizmetinin özelleştirilmesinin kamu yararı ve Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Koramaz, “Doğal gaz dağıtımından toplumdaki tüm bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda ve eşit bir şekilde yararlandırılmalarının sağlanması, Anayasa'nın 2. maddesinde düzenlenen sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Bu yönüyle doğal gaz dağıtımı kamu hizmeti niteliğindedir” dedi.
"VERİLECEK LİSANSLAR EN ÇOK 30 YIL SÜRELİ OLMALI"-
Koramaz, söz konusu kamusal hizmetin mahalli idarelerce yürütülmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
“İşletme hakkı yanında doğal gaz dağıtım şebekesinin mülkiyetinin de devredileceği özelleştirme kamu yararına ve hukuka aykırıdır. Şehir içi doğalgaz dağıtım şebekeleri, fiziki ve ekonomik imkansızlık gibi nedenlerle doğal tekel konumunda ve temel bir kamu hizmetinin kullanıcı yurttaşlara ulaştırılmasının tek altyapısını oluşturmaktadır. Bu yönüyle ülke yurttaşlarına doğalgazın temini ve dağıtım şebekelerinin mutlaka kamu idaresinin tasarruf, gözetim ve denetimi altında bulundurulması bir zorunluluktur. Yasada EPDK tarafından kentsel doğalgaz dağıtım şirketlerine verilecek lisansların en çok 30 yıl süreli olduğu belirtilmektedir.”
Koramaz, ihalenin dayanaklarından olan ilan, şartname ve benzeri işlemlerde; lisans süresi olan 30 yıl boyunca kent içi doğal gaz dağıtım şebekesinin işletme hakkının devredileceği, bu süre sonunda ilgili kamu idaresine iade edileceği yolunda herhangi bir düzenlemenin mevcut olmadığını bildirdi. Koramaz, “İkinci bir doğalgaz dağıtım şebekesinin kurulmasının fiziki ve ekonomik imkansızlığı göz önüne alındığında, doğalgaz dağıtım şebekesinin mülkiyetinin de devredildiği bu özelleştirmeyle; 30 yıllık lisans süresi sonunda Ankara'da dağıtım şebekesi sorununun gündeme geleceği açıktır” dedi. Kamunun temel ihtiyaçlarından olan enerji dağıtım şebekesinin mülkiyetinin, kamu idaresinde kalması gerektiğini vurgulayan Koramaz, mülkiyetin devrini içeren özelleştirmenin açık şekilde kamu yararına ve hukuka aykırılık oluşturduğunu kaydetti.
“ANKARA DOĞAL GAZI EN YÜKSEK BEDELLE TÜKETEN KENT OLACAK”-
Koramaz, yapılan özelleştirme sonucunda Ankara'nın doğalgazı en yüksek bedelle tüketen kentlerden biri olacağını savundu. Doğalgaz dağıtımının "özel hukuk sözleşmeleri" ile gördürülmesinin mümkün olmadığını dile getiren Koramaz, Anayasa'nın “Devletleştirme ve Özelleştirme”yi düzenleyen ilgili maddesinde, kamu idarelerince yürütülen hizmetlerin özel hukuk sözleşmeleriyle gördürülebilmesinin ancak yasada açık hüküm bulunması koşuluna bağlandığını belirterek, şöyle dedi:
“Söz konusu özelleştirmeye yetki veren Yasa hükmünde bu konuda herhangi bir açık hüküm bulunmamaktadır. Diğer yandan doğalgaz dağıtım faaliyetinin niteliği bu faaliyetin devrini ancak imtiyaz sözleşmesi yoluyla mümkün kılar. Ancak söz konusu özelleştirmenin tanıtım dokümanı, şartnamesi ve ekleri incelendiğinde, yapılacak devire ilişkin sözleşmenin özel hukuk sözleşmesi olduğu görülmektedir. Dava konusu işlemler bu açıdan da hukuka aykırıdır ve iptali gerekmektedir.”
“İHALE USULÜ KAMUOYUNDA KUŞKU YARATTI”-
İhalede uygulanan pazarlık usulünün alışılagelmişin dışında gerçekleştiği yönünde kamuoyuna yansıyan bilgiler bulunduğunu belirten Koramaz, “İhalenin saat 16.00'da başlayacağı ilan edilmişken tekliflerin katılımcıların önünde değil ihale başlamadan açıldığı, katılımcılar zarfların açılmasını beklerken birden ilk tur sonucuyla karşılaştıkları, kapalı zarfla eleme yapılması yerine şirketlerle birebir görüşme için ihalenin hemen başında 1.5 saat ara verildiği, ihalenin belli bir yönteminin olmadığı gibi hususlar bulunmaktadır. Bu olgular özelleştirmenin ihale süreci yönünden de incelenmesi gerektiğini göstermektedir” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...