Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye’de giderek artan sezaryen doğum oranlarının, uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Sabah gazetesine verdiği röportajda konuşan Memişoğlu, sezaryen doğumun yalnızca tıbbi zorunluluk halinde uygulanması gerektiğinin altını çizerek, özellikle bebeğin organ gelişimi açısından bu sürecin önemine işaret etti.
“Sezaryen doğum, böbrek sağlığı açısından risk oluşturabilir” diyen Bakan, “Bebeğin böbrek hücreleri gebeliğin son 4-5 haftasında tamamlanıyor. Doğum bu süreden önce gerçekleşirse, hücre gelişimi tamamlanmadan bebek dünyaya geliyor. Türkiye, böbrek hastalığı oranları bakımından dünyada üst sıralarda. Bunun nedenlerinden biri sezaryen doğumlar olabilir,” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye genelinde sezaryenle doğum oranının yüzde 61’e, özel hastanelerde ise yüzde 78’e kadar çıktığını ifade eden Bakan Memişoğlu, doğumun tıbbi değil sembolik tarihlere indirgenmesinin kaygı verici olduğunu belirtti: “Bazı aileler doğumu anlamlı tarihlere denk getirmek için sezaryeni tercih ediyor. Ancak bu tür tercihler hem anne hem de bebek sağlığı açısından ciddi sakıncalar barındırıyor.”
Memişoğlu ayrıca, kadınların doğuma dair kaygılarının istismar edilerek kamuoyunun yanıltıldığını söyledi. “Kimsenin doğum tercihine karışmıyoruz. Ancak kadınların korkuları istismar edilip, bu durum bizim aleyhimize bir kampanyaya dönüştürülüyor,” şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak, gebelik sürecinde anne adayının doğru bilgilendirilmesi ve psikolojik olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, bu çerçevede ebelik hizmetlerinin güçlendirileceğini açıkladı. “Gebeliğin son üç ayında anne adayları, ebelik hizmetiyle eşleştirilecek. Bu ebe, doğum sonrası da bir yıl boyunca anneyi ve bebeği takip edecek,” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...