Burkina Faso Dışişleri ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Djibril Yipene Bassole ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Babacan, İsrail ile Suriye arasında yapılan aracılı görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ortadoğu Barış Sürecinin İsrail-Suriye hattının yaklaşık 13 yıllık aradan sonra resmen tekrar açılmış olduğunu söyleyen Babacan, sürecin Türkiye'nin gözetiminde devam edeceğini kaydetti. Babacan, geçen pazartesi, salı ve dün 3 gün boyunca İstanbul'da süren görüşmelerin "ortak bir zemin oluştuğu konusunda her iki tarafı da tatmin ettiğini" belirterek, heyetlerin bugün itibariyle İstanbul'dan ayrıldığını, görüşmelerin bundan sonraki dönemde de periyodik olarak devam edeceğini bildirdi.
Babacan, görüşmeler çerçevesinde Türk heyetinin İsrail ve Suriye heyetleriyle ayrı ayrı görüştüğünü söyleyerek, İsrail ve Suriye heyetlerinin aynı masada görüşebilmesinin ancak süreçte sağlanacak tatmin edici somut ilerlemeler sonrası mümkün olabileceğini kaydetti.
"Türkiye olarak görüşmelerin başarı ile sonlanabilmesi için elimizden geleni yapacağız" diyen Babacan, Türkiye'nin bu süreç içinde olmasının ve kolaylaştırıcı rol oynamasının her iki ülke tarafından da gelen talep sonucu geliştiğini ve sürecin sonuna kadar Türkiye'nin bu işin içinde olmasını her iki tarafın da önemsediğini ifade etti.
-"BİLGİ PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU OLMAYACAK"-
Bakan Babacan, görüşmelerde hangi konuların ele alındığının sorulması üzerine, dün yapılan açıklamada belirtildiği gibi bazı temel ilkelerin söz konusu olduğunu, temel felsefenin BM Güvenlik Konseyi kararları ile toprak için barış ya da barış için toprak olduğunu bildirdi.
Babacan, her iki tarafın bunun ötesinde görüşmelerin detayının kamuoyu önünde yürütülmemesi gibi güçlü bir tercihi bulunduğunu belirterek, konunun hassas olduğunu ve nihai sonuca ulaşana kadar basın mensuplarının detaylarla alakalı fazla bir beklentisinin olmaması gerektiğini belirtti.
Bu görüşmelerin böyle bir süreç olacağını söyleyen Babacan, görüşmelerin varlığının bilineceğini ama içeriğiyle ilgili fazla bir bilgi paylaşımının söz konusu olmayacağını, iki tarafın isteğinin de bu yönde olduğunu ve Türkiye'nin de buna saygı duyacağını kaydetti.
Ali Babacan, görüşmelerin mekanlarının değişebileceğini, ama şimdilik yer olarak İstanbul'un göründüğünü, görüşmelerin bir yıldır her üç ülkede de sürdüğünü ve bu nedenle mekanın değişmesinin de mümkün olduğunu bildirdi.
"Şu anda İstanbul ama bakarsınız farklı olabilir, tamamen tarafların tercihi ile alakalı bir konu, Türkiye içinde başka bir yer de olabilir" diyen Babacan, şu anda her iki ülkenin de tercihinin Türkiye'nin bir rol üstlenmesi olduğunu belirtti.
ABD'nin rolünün sorulması üzerine Babacan, Türkiye'nin kolaylaştırıcı rol üstlenmesinin her iki ülkenin de tercihi olduğunu bildirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...