E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Antibiyotiğin zararları nedir? 

Gereksiz yere kullanılan antibiyotiklerin, insana çok büyük hasarlar oluşturan zararları olduğu biliniyor. Faydası olmadığı gibi ''antibiyotik'' kullanımını öne sürenler var. Antibiyotiğin zararlarını sizler için hazırladık...

13.09.2019 - 19:51
Antibiyotiğin zararları nedir?

 

Gereksiz yere kullanılan antibiyotiklerin, insana çok büyük hasarlar oluşturan zararları olduğu biliniyor. Faydası olmadığı gibi ''antibiyotik'' kullanımını öne sürenler var. Bunlara itibar edilmemeli ve detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız haberimizi okumalısınız. Antibiyotiğin zararları nedir?

ANTİBİYOTİK KULLANIMI İÇİN DOKTOR ÖNERİSİ ŞART!

Antibiyotikler hem çocuk hem erişkinde bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar için kullanılıyor. Ancak bir enfeksiyonun bakteriyel veya viral kökenli olduğu her zaman kesin olarak tespit edilemiyor. Bu nedenle antibiyotik tedavisinin klinik veya laboratuvar değerlendirme sounucu önerilmesi gerekiyor. Bu ayırım da, hekimin enfeksiyon tecrübesiyle doğrudan ilgili oluyor. Dolayısıyla çocuklarda antibiyotik kallanılmadan önce mutlaka Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanına danışılmalı. Aksi takdirde, virüs enfeksiyonları için gereksiz şekilde antibiyotik kullanılmış oluyor. Yanlış antibiyotik kullanımı da çocuklarda bir çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Çocuk Sağlığı ve ayrıca Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, gelişigüzel antibiyotik kullanımının  yol açtığı ciddi sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor:

ANTİBİYOTİK İLİŞKİLİ İSHAL YAPIYOR

Antibiyotik ilişkili ishal, antibiyotik tedavisi sırasında oluşan pek çok yan etkinin arasında ilk sırada yer alıyor. İshal her ne kadar çoğunlukla hafif bulgularla seyretse de, ciddi bir bakteriyel enfeksiyon sırasında antibiyotiği değiştirmek veya kesmek, çocuğu ciddi sıkıntıya sokabiliyor. Şiddetli ishaller ise sıvı-elektrolit bozukluğuna, nekrotizan seyirli kolite ve kimi zaman da ölüme yok açabiliyor. Bu nedenle antibiyotiğin tetiklediği ishal durumlarında, enfeksiyonun cinsine ve şiddetine göre tedavinin yeniden düzenlenmesi için Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanına başvurmak büyük önem taşıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR

Son yıllardaki çalışmalar; antibiyotiklerin insan florasını değiştirdiğini, faydalı mikropları öldürdüğü ve en önemli korunma silahımız olan mukozal bağışıklığımızı zayıflattığını net olarak ortaya koyuyor. Özellikle influenza benzeri gribal etkenlere karşı bağışıklık sistemi zayıf düşüyor ve normalde 3-5 gün arası sürecek olan enfeksiyonlar uzadıkları gibi, daha ağır seyrediyor. Bu yüzden, sık antibiyotik kullanan çocuklar, mukozal enfeksiyon denilen sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre, farenjit, ve ishale daha sık yakalanıyor.

OBEZİTEYE NEDEN OLUYOR

İnsanlık tarihinin mucizevi buluşu olan antibiyotikler, modern insanın en ciddi problemlerinden biri olan obezitenin tetikleyici faktörü oluyor. Günümüzde disbiyozis yani flora bozukluğunun en önemli hastalıkların temeli olduğu artık daha net biliniyor. Bağırsak floramız kişinin sindirimi için gerekli olan kompleks karbonhidratların ve diyet fiberlerin parçalanması, bazı önemli vitaminlerin ve uzun zincirli yağ asitlerinin üretimini üstlenerek, metabolik fonksiyonlarımızı düzenlemektedir. Antibiyotiklerin yol açtığı flora bozukluğu günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri olan metabolik sendromun komponenti olan obeziteye yol açmaktadır. Yapılan bir çalışma, 2 yaş altında geniş etkili antibiyotik kullanan çocukların yüzde 20 gibi yüksek bir oranının, henüz 5 yaşındayken obeziteye yakalandıklarını ortaya koydu. Bu çalışmadan sonra yayımlanan geniş bir araştırma sonucunda ise ABD'de daha sık antibiyotik kullanılan eyaletlerde obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve bunlara bağlı ölüm oranının daha sık görüldüğü belirlendi.

ALERJİYİ TETİKLİYOR

Son yılların en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri olan alerjik hastalıkların görülme oranı günümüzde hızla artıyor. Bu artışın, en önemli sebeplerinden biri olan flora bozukluğu ve mukozal bağışıklığın azalması, günümüzde en sık antibiyotiklerin yanlış kullanılması sonucu oluşmaktadır. Flora bozukluğunun özellikle küçük yaşlarda artan antibiyotik kullanımına bağlı olduğu artık daha net olarak biliniyor. Alerjik hastalıkların günümüzde hızla artmasının bir diğer sebebi de "Hijyen teorisi" olarak özetleniyor: Daha temiz, steril, az mikroplu yaşama ve yeme tutkumuz, floramızın oluşmasını ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesini ve güçlenmesini önlüyor. Bunun sonucunda da alerjik reaksiyonlar artıyor.

BÖBREK YETMEZLİĞİNE YOL AÇIYOR

Akut böbrek yetmezliğinin en az beşte biri, kullanılan ilaçlar nedeniyle oluyor. Her ne kadar ilaç kullanımın bırakılmasıyla böbrek yetmezliği çoğunlukla düzelse de, hastanede yatış ve pek çok müdahale gerekiyor. Bu ilaçlar arasında antibiyotikler ise ilk sırada yer alıyor. Ayrıca, sık antibiyotik kullanan çocuklarda, ileri yaşlarda böbrek hastalıklarının daha yüksek oranda görüldüğü biliniyor.

KARACİĞER FONKSİYONLARINI BOZUYOR

Yaklaşık 900 civarı ilaç ve bitkisel karışım, karaciğer toksisitesine sebep oluyor ve ölümcül seyreden karaciğer yetmezliğinin yüzde 20 ila yüzde 40'ı gibi yüksek bir oranı oluşturuyor. Karaciğer nakli gerektiren hastalıkların da önemli bir kısmı ilaç kullanımına bağlı gelişiyor. Antibiyotik kullanımı nedeniyle karaciğer toksistesi sık görülüyor. Çoğunlukla bu yan etki hafif belirtilerle seyrediyor ve ilaca ara verilmesiyle kendiliğinden düzeliyor. Ancak, çoğunun antibiyotik kullanımını gerektiren ağır enfeksiyonu olması durumunda Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanına danışarak yeni tedavinin belirlenmesi son derece büyük önem taşıyor. (milatgazetesi) 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havucu çiğ tüketin
Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Mevsiminde tüketilen yiyecekler ...
Sağlık Bakanlığına yurt dışı yetkisi
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sağlık Bakanlığına ...
Ambulanslarla 8 ayda 4 milyon kişi hastanelere ulaştırıldı
Yılın 8 aylık bölümünde kara, helikopter, uçak ve deniz ambulanslarıyla ...
 
MS hastaları nasıl beslenmeli?
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, MS hastalığında günlük beslenme ...
Yemekten hemen sonra çay tüketmeyin
Dr. Fevzi Özgönül, demir eksikliğinin dünyada çok sık rastlanan bir beslenme ...
Çocuklarda vitamin eksikliğine dikkat
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Sosyal Pediatri Uzmanı Doktor Şenay Mevlitoğlu, ...
 
'İlk yardımda ayrımcılığa geçit yok'
İlk yardımda farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan "Dünya İlk Yardım ...
Aşure'nin 5 önemli faydası!
Birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşmanın simgesi olan aşure; aynı ...
Sıkı diyet kemik hacmini azaltıyor
Egzersizin yanı sıra yürütülen katı kalori kısıtlamasının, kemik hacmini azalttığı bildirildi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
barcelona
yunanistan
DEAŞ
big ben
passolig
premier lig
Southampton
Dilma Rousseff