Şam ve çevresindeki yerleşim birimleri arasında çalışan trenler, tarihi hattın geçtiği yerleşim birimlerinde hayatın bir parçasını oluşturuyor.
Ray sistemine uygun olması sebebiyle sadece tarihî hat üzerinde kullanılan trenler, saatte 35 km hız yapabiliyor. Buharlı tren görevlilerinden Halid el Azim, Hicaz Demir Yolları Genel Müdürlüğü bünyesinde 9 buharlı tren bulunduğunu ve çalışır durumdaki trenlerin 90 ile 105 yaş arasında olduğunu söyledi. Şam-Ayn Fije hattında görev yapan El Azim, bu trenlerin Alman veya İsveç yapımı olduğunu ve birçoğunun hattın kurulduğu dönemde satın alındığını belirtti. Günde bir sefer yapıldığı ve ortalama 150 yolcu taşındığı bilgisini veren El Azim, bu sayının hafta sonu olan cuma ve cumartesi günlerinde 300'e ulaşabildiğini kaydetti.
Hicaz Demir Yolları Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Yunus Nasır ise buharlı trenlerin iki hat üzerinde günde birer sefer yaptığını, kalan lokomotiflerin ise turist grupları için düzenlenen seferlerde kullanıldığını söyledi. Buharlı trenlerin sık sık arıza yaptığını belirten Nasır, Suriyelilerin çoğunlukla manevi ve alışkanlık gibi sebeple buharlı treni tercih ettiklerini kaydetti. 19 yıldır, Şam kırsalında yer alan Ayn Fije istasyonunda görev yapan istasyon şefi Ahmed el Huri, dedesinin de bu istasyonda çalıştığını belirterek, "Sultan II. Abdülhamit de Şam-Ayn Fije hattında seyahat etmiş." dedi. Dedesinin anılarını dinleyerek büyüdüğünü kaydeden El Huri, "Osmanlı döneminde oluşturulan sisteme göre çalıştıklarını" söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...