Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye’deki eğitim sistemine dair ve günümüz problemlerinden akran zorbalığına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Emre, "Bizim çocuklarımız yeterli beslenemiyor. TÜİK’in verileri bu durumu açıkca gösteriyor bu tartışmaya açılan şeyler değil" ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki eğitim sistemine dair düşünceleriniz nedir? CHP'nin eğitim sistemi için önerisi var mıdır ?
-Bugün baktığımız zaman çoğu insan çocuğunu imkan bulduğunda özel okula göndermeye çalışıyor. Bunun birçok nedeni var birinci nedeni güvenlik, ikincisi hijyen, üçüncüsü daha iyi bir eğitim alırım düşüncesi. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında en büyük önceliğimiz bunu söylüyoruz her yerde. Bizim çocuklarımız yeterli beslenemiyor. TÜİK’in verileri gösteriyor bunu tartışmaya açılan şeyler değil. 15 milyon çocuğun 3’te biri yeterli beslenemiyor.
İDEOLOJİK KAYGILARLA EĞİTİM SİSTEMİ OLMAZ
En azından bir öğün okulda kaliteli ve sağlıklı beslenmesi çocukların ve temiz su imkanına sahip olması elzem. Bunu karşılayınca birinci madde bu diyoruz . Ama bu ısrarla yapılmıyor. İkincisi ise ideolojik kaygılarla eğitim sistemi olmaz. Bilimsel ve çağdaş bir zeminde verilmesi lazım fakat kıyas yaptığımız zaman OECD ülkelerinin çok gerisinde kalıyoruz. Diğer problem ise yeteri kadar insanlar adrese dayalı kayıtlı olduğu okullara yönlendiriliyor. Ama insanlar tabi İmam hatip okulu yeteri kadar olabilir ama İstanbul’a kıyasla Fen lisesi ne kadar yapılıyor İmam hatip lisesi ne kadar var burada bir orantısızlık olduğunuda görebilirsiniz. Bunlar ideolojik yaklaşımı işaret ediyor. Bizler geleceğe hazırlamamız lazım çocukları.
Son dönemde Akran zorbalığı olaylarını sıklıkla görüyoruz bu durumun temel nedeni nedir? Okullarda verilen eğitim sistemi ile önlenebilir mi?
-Şimdi okullarda en önemli meselelerden biride akran zorbalığı. Bu durum hem eğitim sistemi ile ilişkili hem sosyal düzenle ilişkili çünkü son yıllarda görüyoruz ki suç ve çocuk ilişkisi arasında ciddi şekilde artış var hem mağdur açısından hem suç işleyen açısından.
DOĞRU EĞİTİM YOK
Bunun faktörlerinden biri elbette eğitim sistemi. Ama ekonomik sistem , yetiştirilme ortamı, şehirlerin gettolaşması. İstanbulda 1 milyon, 1 buçuk milyon nüfuslu ilçelerin varlığı, sık inşa edilen apartmanlar. Bir başka unsur uyuşturucu kullanım yaş oranının çok düşmesi bütün bunlar doğru eğitim yok, doğru beslenme yok doğru yaşam koşulları yok, suç artan bir ortam suça sürüklenen çocuklar , bu durum okullara da yansıyor o yüzden akran zorbalığı ile karşılaşabiliyoruz. Her geçen gün bir haber izliyoruz, görüyoruz. Hatta bugün bir görüntü izledim kız çocuğu ya bıçak çekiyor inanılır gibi değil dolayısıyla bütüncül bakmak lazım orada orta sınıfın erimesinin verdiği şeylerde var orada çok zengin kesimde var ,geniş halk kesim ise yoksul aileler var ben burada hem suç oranının arttığını hemde böyle semptomlara yol açtığını düşünüyorum.
EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?
Çeyrek yüzyıllık bir AKP iktidarı var neredeyse bu iktidar döneminde belli bir nesil gerçekten kaybetti. Kaybolan yılları var Türkiye’nin Türkiye’nin elindeki tek fırsat gelecek açısından doğum hızıda düştü artık genç nüfusu belli bir süre sonra söyleyemeyeceğiz. Bizim 18 yaş altı 20 milyon bir nüfusumuz var bu çocukları geleceğe hazırlamamız lazım iyi beslenmesi lazım iyi eğitim verilmesi lazım dünyada yapay zekaya yüzlerce milyar yatırım yaptığı bir ortamda biz böyle temel demokratik hakları konuşuyor durumdayız. O nedenle asıl beka meselesini ben böyle görüyorum. Bu çocukların geleceğe hazırlanması, planlama gibi bir nesil niye kayboldu plansız şekilde taşra üniversiteler, bölümler o çocuklar kendi okudukları bölümlerle hiçbir şey yapmıyor. Ara eleman yetiştirilmedi dolayısıyla artık Türkiye'nin son şansı diye olarak görüyorum bu meseleyi.
HİLAL BÜYÜKKAYA KÖSE / TURKTİME
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |