İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en ciddi krizi yaşayan Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen çifte felaketin boyutları gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Japonya'yı vuran 9,0 büyüklüğünde deprem ve tsunaminin ardından depreme en yakın ana ada Honşu'nun Miyagi sahillerinde dün 2 bin kişinin cesedi bulundu. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 2 bin 400. Ancak yerel yetkililer 30 bin kişiyle temasın kaybedildiğini açıkladı. Bu da ölü sayısının yükselmesi endişesini artırıyor. Ülkede tamamen veya kısmen yıkılan bina sayısı 70 bin olarak tespit edildi. 350 bin asker, polis ve kurtarma görevlisi enkaz altında kalanlara ulaşmak için adeta savaşıyor. 10 ülkeden de 500'e yakın yardım görevlisi de çalışmalara destek veriyor. Dün itibarıyla mahsur kalan 15 bin kişi kurtarıldı, 550 bin kişi 6 ildeki 2 bin 600 sığınağa sevk edildi. Kara ve demiryollarıyla limanlardaki yıkım, artçı şoklar ve nükleer kriz tehdidine rağmen kurtarma çalışmaları sürüyor. Helikopterler felaket bölgesi üzerinde uçarak mahsur kalanları tespit ediyor. Kurtarma ekipleri canla başla yaşam işareti arıyor. Ancak kuzeydoğudaki sahil kasabalarını yerle bir eden dev dalgaların geriye kurtarılacak insan bıraktığına inanmak çok zor. Enkaz altından ve çamura gömülmüş sokaklardan sürekli ceset çıkıyor. Öyle ki yetkililer bazı kasabalarda ceset torbalarının tükenmekte olduğunu söylüyor. Yerel makamlar, Japonya hükümetinin, bu konuda yabancı ülkelerden destek istemesini talep ediyor.
İnsanlık krizi kapıda
Kuzeyde yaklaşık 2 milyon eve elektrik verilemiyor. 1,4 milyon evde su akmıyor. Bu kişiler sığınaklarda, okullarda ve stadyumlarda kalıyor. İnsanlar, bir taraftan sevdiklerini kaybetmenin acısını yaşarken diğer taraftan elektriksiz, aç ve susuz dondurucu soğukta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yarın bazı bölgelerde kar veya yağmur bekleniyor, dolayısıyla yardım çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. İnsanlar marketlere akın ederek mum, su, makarna ve haberleri dinledikleri radyoları için pil stokluyor. Dev dalgaların yuttuğu 1 milyon nüfuslu Sendai kentindeki enkaz, felaketin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Kent adeta araba çöplüğüne dönmüş. 10 metrelik dalgalar, tekneleri ve koca koca TIR'ları kağıt gibi savurmuş iç kesimlere doğru. Kurtarma görevlileri, enkazdan ceset çıkarırken, askerler de dozerlerle alanı temizliyor. Fabrikaların da bulunduğu sahil kesiminde halk, arkadaşlarını arıyor ve çalıştıkları ofisleri kontrol ediyor. Bunlardan birisi de Megumi (24). Bir arkadaşını gören ve ağlamaya başlayan Megumi, "Tsunami her şeyi yuttu. Arabamın nereye gittiğini bilmiyorum. Çok korkmuştum. 24 arkadaşım öldü." sözleriyle yaşadığı dehşeti anlatıyor. Felaket sebebiyle çoğu Sendaili okullarda kalırken, kimisi ise evlerinde beklemeyi tercih ediyor. Sokaklarda çok az insan görülüyor.
İkinci tsunami alarmı halkı endişelendirdi
Japonya'nın kuzeydoğu sahilinde dün yapılan tsunami uyarısı, yaralarını sarmaya çalışan halkı endişelendirdi. Japon askerleri ve yetkilileri, Soma kentinde sirenlerle ikinci bir tsunaminin bölgeyi vurabileceği uyarısında bulundu ve halka yüksek yerlere çıkmaları emri verildi. Ancak tsunami alarmı daha sonra kaldırıldı. Ancak halk arasında önümüzdeki günlerde de büyük depremler olacağı yönündeki fısıltılar, insanları tedirgin ediyor.
Japon turistlerin rezervasyonları iptal
Japonya'daki deprem ve tsunami sebebiyle Türkiye'ye gelecek Japon turistlerin, rezervasyonlarını iptal etmeye başladığı bildirildi. Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Hasan Uysal, çifte felaketin Japon halkını çok mağdur ettiğini, ülke ekonomisini de zorladığını ifade ederek bu yıl Türkiye'ye gelecek Japon turist sayısında azalma olacağını kaydetti. Uysal, "Türkiye'ye gelecek Japon turistler rezervasyonlarını iptal ediyor. Kültür turizminde deprem sonrası yavaşlama olacaktır. İptaller başladı.'' dedi. Kapadokya'ya gelen turistlerin yüzde 40'ı, İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 10'unu Japon turistler oluşturuyor. Bu arada tuhaf açıklamalarıyla tanınan, Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma'nın başkan yardımcısı olan Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, deprem riski dolayısıyla Japon halkını Sibirya'daki geniş ve boş arazilere yerleştirme teklifinde bulundu. Jirinovski, felaket bölgesindeki Japonya sakinlerinin "hayatta kalmak istiyorlarsa bu toprakları terk etmeleri gerektiğini'' savunarak, "Gitsinler o yerlere (Sibirya) inşa etsinler, yerleşsinler, sıkılmazlar ve Rusya böylesine çalışkan bir halkı ağırlamakla kazançlı çıkar.'' dedi.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...