Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde önümüzdeki hafta, terörle mücadelenin yeni bir boyutuna zemin hazırlayacak önemli bir adım atılıyor. “Terörsüz Türkiye” başlığıyla kurulacak komisyonun hazırlıkları tamamlandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, 16 Temmuz Çarşamba günü siyasi partilere gönderdiği yazıyla komisyon için üye bildirmeleri resmen talep edilecek.
NTV'nin haberine göre komisyon, mevcut ihtisas komisyonlarından farklı olarak bir yasa ile değil, Meclis Başkanlığı kararıyla kurulacak. Bu yönüyle daha esnek bir yapıya sahip olacak ve geçmişte görev yapan Uzlaşma Komisyonları’na benzer bir model izleyecek. Temel ilkeleri ve çalışma çerçevesi TBMM Başkanlığı tarafından belirlenecek.
MUHALEFETTEN “KALICI KOMİSYON” ÇAĞRISI
Ancak komisyonun yapısı ve işleyişine ilişkin siyasi partiler arasında görüş ayrılığı bulunuyor. CHP, DEM Parti ve diğer muhalefet partileri, teknik görevlerle sınırlı bir yapı yerine, kanunla kurulacak kalıcı bir ihtisas komisyonu talep ediyor. Buna karşın Cumhur İttifakı, komisyonun daha çok öneriler geliştiren, istişareye dayalı bir yapıda kalması gerektiği görüşünü savunuyor.
KOMİSYONUN GÖREV VE YAPISI
Komisyonun 35 üyeden oluşması ve nitelikli çoğunlukla karar alması öngörülüyor. Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler beşer milletvekiliyle temsil edilecek. Grubu bulunmayan partilerden birer temsilci, bağımsız milletvekillerinden ise kura yoluyla beş temsilci belirlenecek.
Komisyon, özellikle silah bırakma sürecine giren örgüt mensuplarının topluma kazandırılması, bu kişilere yönelik sosyal, hukuki ve rehabilite edici mekanizmaların oluşturulması konularında öneriler geliştirecek. Akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum temsilcileriyle iş birliği yapılması; halkın farklı bölgelerdeki eğilimlerinin Anadolu gezileri aracılığıyla izlenmesi planlanıyor.
Komisyonun gündeminde yer alacak önemli başlıklardan biri de, “Kendini fesheden terör örgütüne özel bir yasa çıkarılabilir mi?” sorusu olacak. Bu kapsamda, benzeri durumlarda izlenebilecek yasal prosedürler değerlendirilecek. Ancak kurmaylar, böyle bir düzenlemenin FETÖ, DHKP-C gibi diğer terör örgütleri için emsal teşkil etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kapsamın titizlikle belirlenmesi gerektiği vurgulanıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |