Geçtiğimiz yıl Lübnan'da gerçekleşen eş zamanlı patlamalar gündeme damga vurmuştu.
17 Eylül'de gerçekleşen patlamalarda 2'si çocuk 12 kişi hayatını kaybederken, 300 kadarı ağır olmak üzere 2 bin 800 kişi yaralanmıştı.
18 Eylül'de aynı patlamalar yeniden yaşandı. Bu patlamalar sonucunda 25 kişi öldü, 450'den fazla kişi yaralandı. Çağrı cihazlarının patlamasında İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın olduğu belirtiliyordu.
ÖNCEDEN YERLEŞTİRİLMİŞ
MOSSAD'ın Hizbullah'ın alacağı çağrı cihazlarına önceden ulaşarak çok sayıda patlayıcıyı bu çağrı cihazlarına yerleştirdiği iddia edilmişti.
MİT'E TAKILDI
Bu çağrı cihazlarıyla aynı marka ve model bomba yüklü bin 300 adet çağrı cihazı ve 710 adet şarj aleti dolusu kargonun patlamalardan sadece birkaç gün sonra Lübnan'a gitmek üzereyken İstanbul Havalimanı'nda MİT'e takıldığı ortaya çıktı.
MİT'in yaptığı çalışmalar sonucu, patlamalarda kullanılan çağrı cihazlarına benzer nitelikteki cihazların İstanbul'dan Lübnan'a gönderileceği istihbaratına ulaşıldı.
MİT, anında devreye girerek havalimanları ve limanları inceledi. Lübnan'daki patlamalardan bir gün önce 16 Eylül'de Tayvan menşeli SMT Global Lojistik Limited firması tarafından lojistiği sağlanan 4 paletlik kargo malzemesi, TK6141 sefer sayılı Hong Kong- İstanbul Kargo uçağı ile İstanbul Havalimanı'na geldi.
Bu paletlerde toplam 61 koli 850 kilogramlık yük bulunuyordu. Kargonun, 27 Eylül tarihinde TK830 İstanbul- Lübnan/Beyrut 06.50 kalkışlı sefer sayılı kargo uçağı ile Lübnan'a gidecek şekilde gönderildiği tespit edildi.
BOMBA İMHA EKİPLERİ TARAFINDAN AÇILDI
Kargonun 235 HKG 92890070 sayılı düzenlenen konşimento içeriği kontrol edildi. Ürün bilgisinin 'Food Chopper' (Yiyecek Parçalayıcısı) olduğu görüldü. Güvenlik birimleri harekete geçti ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Bomba İmha Şube Müdürlüğü personeli ile birlikte kargolar tek tek incelenmek üzere açıldı.
ÇAĞRI CİHAZLARI, ŞARJ ALETLERİ VE BATARYA
Yapılan incelemelerde bin 300 adet, 26 koli Gold Apollo 924 R3 GP Model 450-470 MHz çağrı cihazı ve buna bağlı şarj kablosu, 710 adet Desktop Charger BC-144N ibareli masaüstü telsiz şarj aleti ve bu alete ait kablolar ve batarya ele bulundu. Kargo içeriğinde ayrıca konşimentoda geçerli ürün olan 144 adet Mini Hand Blender marka el blenderi, 8 adet Ağ çoklayıcı (Port) ve bu cihaza ait kablolar, 4 adet Ağ Cihazı ve bu cihaza ait kablolar, 3 adet kamera kayıt cihazı ve bu cihaza ait kablolar, 1 adet havalı kablo sıkıştırma makinesi ve bu cihaza ait ayak pedalı olduğu tespit edildi.
AYNI BOMBA SİSTEMİ
Güvenlik güçleri tarafından Kriminal Laboratuvar'a gönderilen çağrı cihazları, telsizler ve bataryaların üzerinde özel bir teknik olan sondajlama tekniğiyle bomba arandı.
Bin 300 adet 26 koli Gold Apollo 924 R3 GP Model, 450-470 MHZ çağrı cihazı ve buna bağlı şarj kablolarının ön incelemesinde, çağrı cihazının çalışması için kullanılan metal gövdeli sağlam batarya bloğu içerisinde yanıcılığı ve yanma hızı yüksek, ağırlığı 3 gram, beyaz renkli patlayıcı olarak değerlendirilen madde bulundu.
Öte yandan bu cihazlara yoğun sinyal ya da cihaza gelen komutla, bataryaların belirli bir dereceye kadar ısınması sonucunda patlama gerçekleşebileceği, ölüme ya da yaralanmaya sebebiyet verebileceği sonucuna varıldı.
TELSİZ BATARYALARINA BOMBA YERLEŞTİRİLMİŞ
710 adet Desktop Charger BC-144N ibareli masaüstü telsiz şarj aleti ve bu alete ait kablolar ve bataryaların içinden de benzer bomba düzeneği çıktı. Normal şartlarda kullanılan telsiz bataryalarından farklı olarak, batarya şarj devresine bağlı batarya bloğunun bulunduğu, 2 adet pilden oluştuğu ve bu bloğun sağlam metal gövde malzemesi içerisine yerleştirildiği saptandı. Koyu kahverengi renkte, yanıcılığı yüksek olan patlayıcı olarak değerlendirilen maddenin sıvı metal gövde içerisine sonradan enjekte edildiği belirlendi.
ŞİRKET İNCELENDİ
İçerisinde bomba bulunan şarj cihazlarının olduğu kargoyla ilgili konşimento üzerindeki bilgilerde, kargonun gönderici firmasının, 'Guangzhou Maoteng Yu' isimli uluslararası lojistik ve dağıtım firması olarak Çin'de faaliyet gösteren bir şirket yazılıydı. Aracı firma ise 'SMT Global Logistics Limited' isimli firma olarak gözüküyordu. Bu firmanın İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan 'SMT Global Gümrük Müşavirliği A.Ş.' olabileceği değerlendirilince şirketin sahibi mercek altına alındı. Şirket sahibi Gürkan G. hakkında yapılan incelemede, herhangi bir adli ve istihbari kaydına rastlanmadı. Alıcı firma ise evraklar üzerinde, Lübnan'da faaliyet gösteren Trade Mania LLC isimli, ev aletleri ve elektrikli ve elektronik eşya toptancısı satışı yapan bir firma olarak görülüyordu.
İSİM BENZERLİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Söz konusu şirketin sahibi Gürkan G., sorguya alındı. Gümrük Müşavirliği işlemleri yaptıklarını, herhangi bir taşıma ya da taşımaya aracılık etmediklerini, Türkiye'ye gelen ithal ürünün ülkeye giriş işlemlerini, gümrükten çekme işlemlerini ya da ihracat yapılan ürünün gümrükleme ve yurttan çıkış işlemlerini yaptıklarını anlattı. Konşimento üzerinde yazan 'SMT Global Logistics Limited' isimli firmayı uluslararası taşımacılık işi yapan bir firma olarak bildiklerini, aralarında herhangi bir bağ olmadığını, isim benzerliği bulunduğunu söyledi. Gürkan G. ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Kaynak / Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |