E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

M. Kürşat Türker

Evrim'de Tekamül!
16 Eylül 2013 Pazartesi

EVOLUTION ; yazımı ile müzik listelerinde , film afişlerinde veya bilgisayar programlarında karşılaştığımız ve tepki ihtiyacı hissetmediğimiz bir kelimedir ve türkçesi ile karşılaştığımızda maymun ile kurduğumuz özdeşleştirme nedeniyle celallendiğimiz mevzudur ; evrim .., Celallenmenin itici gücü; dinine sövgü algısının kişide impulsif bir tepkiye neden olmasıdır.., üstelik de dinime söven müslüman dahi değildir algısı tanıtlanır.., Oysa günah keçisi olmuş Darwin ; esasında , mahalle baskısı ve eş dırdırı korkusuyla meşhur " Türlerin menşei " eserinde insanların maymundan geldiğini söyleyememiş , ancak kastetmiştir..., Doğal seçilim teorisini ortaya atan Lamarck 'ın, kazanılan özelliklerin nesillere aktarımı hipotezindeki basiretsizliği adeta Darwin için uygun şartları oluşturmuştur.Tabii olarak Lamarck zamanında kimse ; " Kardeşim .., senin teorine göre vücut geliştirme yapan birinin bebeği neden üçgen vücutlu olmuyor..? " dememişti ..., neticede kanun ya da aksiyom değildir mevzubahis..., tarihte çok derine gidersek Anaksimandros'a kadar gidebiliriz . Daha bize yakın döneme gelirsek , Darwin'den yaklaşık 800 yıl kadar önce, neredeyse modern yaratılış ve evrim kuramlarını ilk ortaya atan İbn Miskeveyh ile karşılaşabiliriz.., Ve hatta bu alim için ; bitkide tekamülün son noktası ile hayvandaki ilk noktası olan ara tür, mübarek " hurma" dır..., ( Farabi ile arkadaş olup , Nizamülmülk , Ömer hayyam ve Hasan sabbah'ın epeyce bir üst dönemi mezunudur Rey medresesinden ) Bir diğer alim İbn Arabi de ; "Ademden evvel kırkbin adem yaratılmıştır deyivermiştir " sonraki yıllarda ..., Marifetname eseri ile Osmanlı döneminin sıradışı alimi Erzurumlu İbrahim Hakkı da söz sahibidir , türlerin gidişat seyri hususunda... Ve fakat ..., demokrasinin ayyuka çıktığı modern zamanlarımızda, İslam dünyası ilmi tedrisatında halen evrim teorisine bir referandum gözü ile bakılmaktadır .., Ne yazık ki bir çoğu sosyopolitik nedenlerle diyelim ... Felsefi düşüncenin gelişmediği, insani ve akli eğitimin değişmez esaslar ile muhafaza edilmediği toplumlar bu tip sloganların güruhu olmaya mahkum olacaktır...

UHREVİ İLHAM : Kuran-ı kerim 23 yıllık bir sürede nüzul olmuştur .., aşağıdaki ayetler geliş sırasına göredir .( Elmalılı M.Hamdi Yazır Mealinden alınmıştır )

38 Sad Suresi 71 : Hani Rabbin meleklere demişti ki ; " Ben çamurdan bir insan yaratmaktayım "
72 : " Onu tesviye edip , düzeltip de ruhumdan ona üfledim mi .., derhal ona secdeye kapanın. "

69 Kehf Suresi 37 : Seni topraktan , sonra seni bir damla sudan yaratan , daha sonra da seni insan haline getireni mi inkar ediyorsun ...?

75 Secde Suresi 7 : Yarattığı her şeyi güzel yaratan ve insanı yaratmaya bir çamurdan başlayan O'dur...

89 Rahman Suresi 14 : Allah insanı , pişmiş bir çamura benzeyen bir balçıktan yarattı ...

102 Nur Suresi 45 : Allah , her hayvanı sudan yarattı .., İşte bunlardan kimi karnı üzerinde sürünür.., kimi iki ayağı üstünde yürür , kimi dört ayağı üstünde yürür ..., Allah dilediğini yapar .., Çünkü Allah her şeye kadirdir...

SORGU : Yukarıda gayet açıklıkla görebileceğimiz üzere ayetler ; yaratılış sürecini anlık bir yaratımdan ziyade bir tesviye etme , şekil vermek sürecini de içeren ; "yaratmakta olma" durumunda meleklere müjdelenen, insan yaratılışını anlatır.., Nitekim şeytan da bu müjde sonrası sapıtmıştır..., hammaddesini bahane edip kibirlenmiştir..., Belki de surelerde bahsi geçen pişmiş çamur , modern yaratılış teorisyenlerinin okyanus dibinde gayzerlerin kenarlarında tek hücreli yaşam formunun ilk barınağı olduğunu düşündüğü çamur ile benzerdir .., dolayısıyla her hayvan sudan yaratılmıştır sözü üzerine hayvanların sudan karaya geçişine ilişkin teorileri ifade edenler.., velev ki sadece zaman tahminlerinde yanılmıştırlar..., Açık delilleriyle akıl sahiplerine uyaranlarla izahat veren bir kutsal kitap varken , modern yaratılış teorisine açıklık getirebilecek bir İslam düşünürünün olmaması sizce Müslümanların şehadet adına birbirini doğradığı çağımızda en önemli sorun mudur ...? Ve tanıkonulmaz bir kararlılıkla ,evrim karşıtı olanların bizzat kendilerinin insanlığında, yıllar süren zaman periyodunda meydana gelen kişilik tekamülü de takdire şayan mıdır...?

NÜKTE : " Allah'ı delil ve istidlal ile bulmak isteyen .., güneşi meşale ile arayana benzer." Şehabeddin Sühreverdi

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 23057 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kral ve Sinsi Vezir!
9/11/2013
Rabbani Nefes
9/5/2013
Siyahi Başkan Sendromu ve Zalimler!
9/2/2013
Hancı ve Yolcu
8/28/2013
Karanlıkta Islık Çalanlar!
8/24/2013
BOP'a Batmış Yankeeler!
8/16/2013
Cumhuriyet Masalı, Sahne!
8/8/2013
Suikast Güncesi!
8/4/2013
İbni Haldun ve Köylü Diktatoryası
7/30/2013
Psikoloji İlmi ve Uhrevi İlham
7/18/2013
İbn Arabi'den Yavuz Selim'e, Fatih'ten Machiavelli'ye
7/15/2013
Tefecilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (TDDK)
7/8/2013
Soytarılar Sendikası!
7/2/2013
Havatır
6/27/2013
Psikoterapi Hikayesi
6/19/2013
Meta-Morfoz, Kanser
6/11/2013
Vandettalizim-Vandalizm
6/7/2013
Sağ-Sol, İki Raket!
5/29/2013
Merkezi Ah Alma Teşkilatı (MAT)
5/24/2013
Cehl-i Mürekkep Asrı
5/14/2013
Islah Edilmemiş Demokrasi
5/8/2013
Kıyamet Manifestosu
4/29/2013
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
gece 18 Eylül 2013 Çarşamba 14:44

rastgele yaradılışın tesadüfi süregelmesi tezlerini çürütecek olan yine evrim-bunu araştıran bilimdir.(aksi olduğu düşünülse de)yaratanın varlığı ve kudretinin ispatlarından ya da bu çabalarından, anlamalarından dahi korkan kesim, elindeki 'ortalığı karıştırma süper gücü'nü kaybetmek istememektedir ki tarihte örnek aldıkları dini kesimin güç dengeleri buna dayanmaktaydı.

Yorumu oyla      84      76  
FRONTAL 18 Eylül 2013 Çarşamba 12:15

Demek Kur'an bunlardan kopyalamış:) "eyyy allahım, hikmetinden sual olunmaz ama, madem yaratıyorsun bari takip et"

Yorumu oyla      61      54  
Misafir 17 Eylül 2013 Salı 17:06

Ayetlerde geçen anlatımlar hücresel bedenin oluşum süreçlerini açıklamaktadır. Yani su derken sperm, balçık derken yumurta, insan derken şuur varlık (beyin yapısı) anlatılmıştır. Yaratılmanın sürekliliğinden kast işte bu birbirini izleyen süreçtir. Sünnetullahta değişme olmaz. Dün ölüm vardı bu günde var. Bugün insanın oluşumu nasılsa dünde öyleydi.

Yorumu oyla      62      49  
Misafir 16 Eylül 2013 Pazartesi 23:42

BE arkadaş halen kuran-ı kerim den ayet örneği veriyorsunuz!ins'anın,toprak dan yaratıldığını,yazıyorsunuz;eski mısır da luxsor tapınaklarında,çamurda dan insan heykelleri yapıp,onlara ruh üflendiği yazar,ayrıca,hitit liler döneminde,çamurdan insan figürleri,yapılıp,onlara ruh üflendiği,vede sümer lerde de aynı,geleneğin vaki olduğu,tabletlerde sabitlenmişdir.Siz halen kuran da yazıyor masallarını,anlata durun,kuran,bu argüamanlardan,resmen kopyalamışdır.saygılarımla..

Yorumu oyla      59      62  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
moskova
Kızılyıldız
sanayi
haberler
Sözler
özgecan aslan cinayeti
kamu
iletişim
ösym ygs sonuç sorgula