E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YOK BÖYLE BİR DOKUNULMAZLIK İşte Dehşet Nazarbayev Yasaları

Kazakistan lideri Nazarbayev meclis ve senatonun onayladığı ulusal lider (elbaş) statüsüyle ölümüne dek soruşturulmayacak, tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek. Emekli olduktan sonra siyasi karar almaya devam edecek

14.05.2010 - 07:49
YOK BÖYLE BİR DOKUNULMAZLIK

Kazakistan’a 22 yıldır hükmeden 69 yaşındaki Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ‘ölümsüz, sorgulanamaz ve dokunulamaz’ bir ‘ulusal lider’e dönüştürülüyor.
Kazakistan parlamentosu Nazarbayev’i emekliliğinden sonra da fiili lider olarak siyasette varlığını sürdürmesini sağlayacak bir yasa tasarısını onayladı. Nazarbayev’e ‘ulusal lider’ statüsü kazandıran tasarıya göre, Kazak lider ömür boyu dokunulmaz olarak yaşayacak. Yani ‘ulusal lider’ (Elbaş) gözaltına alınamayacak, sorgulanamayacak, tutuklanamayacak ve hapsedilemeyecek. Emekli olduktan sonra önemli ulusal ve dış politika kararlarını onaylama yetkisini elinde tutacak. Liderin fotoğraflarına saygısızlık suç sayılacak. Nazarbayev ve ailesinin mülkü kamulaştırılamayacak ya da haczedilemeyecek. Nazarbayev’in üç kızından biri olan kızı Dinara ve damadı Timur Kulibayev Forbes’un milyarderler listesinde yer alıyor.
Önceki gün mecliste, dün senatoda ilk okumada kabul edilen tasarı parlamento sürecinin ardından onay için Nazarbayev’e gönderilecek. 

Washington, Atatürk gibi...
Muhalafetteki Azat partisi liderleri Bulat Abilov ile Jarmahan Tuyakbay, Nazarbayev’e “Siyasi akıl ve medeni sorumluluk sergileyip bu tasarıyı veto edin” diye seslendi. İktidardaki Nur Otan partisinden üç vekilin mimarı olduğu tasarıyı destekleyenler ise, Nazarbayev’i ülkenin inşası açısından ilk Amerikan Başkanı George Washington, modern Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk ve Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandhi ile kıyaslıyor. Parlamento tasarıyla ilgili açıklama yaparak modern Singapur’un kurucusu Lee Kuan Yew’e 2004’de verilen ‘Danışman Bakan’ payesinin Kazakistan için örnek teşkil ettiğini belirtip “Nesnel olmak gerekirse Kazakistan, kalkınmasına büyük katkılar sağlamış siyasi liderine özel statü veren ilk ülke değil” dedi.
1989’dan 1991’e dek Komünist Parti’nin en üst düzey yetkilisi, bağımsızlık sonrası da devlet başkanı olarak Kazakistan’ı yöneten Nazarbayev’in görev süresi 2012’de doluyor. Ancak parlamento 2007’de yaptığı değişiklikle sonsuza dek seçimde aday olmasının önünü açtı. Oğul sahibi olmadığından halef bırakma sıkıntısı yaşayan Nazarbayev’in orduda görevli torunu Aysultan’ı gelecek 10 yılda yerine hazırladığı spekülasyonu yapılıyor. Nazarbayev’in büyük kızı Dariga, babasıyla arası açıldığı için Avrupa’ya kaçan Rahat Aliyev’den boşanmıştı. Aliyev hakkında darbe girişimi dahil bir dizi suçlama var. Orta Asya’da benzer ulusal lider uygulamasına daha önce Türkmenistan’da gidilmişti. 2006’de ölen Sefermurat Neyazov, henüz hayattayken benzer bir statü ile ‘Türkmenbaşı’ ilan edilmişti. (radikal)

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
yeter! 14 Mayıs 2010 Cuma 10:20

yeter artık!abd boyunu ve HADDİNİ aşan fikirlerini kendilerine saklasın;bu başkan ülkesini düşünüyor olabilir.ama SIRTINI RUSYAYA DAYAMIŞ sözdede İSLAMCI, (tıpkı TAYYİP gibi)başta israile destekçi olmak üzere,ortadoğu için planları olan bir başkan ATATÜRKLE nasıl KIYASLAMA yapılır?oysa ATATÜRK rusya rejimini BENİMSEMEYEN bir liderdi!ve koltuk sevdalısıda değildi.

Yorumu oyla      18      10  
V. Rıza 14 Mayıs 2010 Cuma 09:42

Türkiyede ölene kadar parti liderisin ya ve buna medya hiç gık'ını çıkarmıyor. Bize ne adamlar seviyorlar devlet adamlarını vefa gösteriyorlar... Bize bir zararımı var. İlginçtir kapitalizmin ilahlarından ölsede kurtulamıyor bu dünya ondan hiç bahsedebilecek babayiğit medya yok, bahsetse suyu kesilir o ölmeyen ilahlar tarafından...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Papa Eşcinselliği Topa Tuttu:
Portekiz'in Fatima kentini ziyaret eden Papa 16. Benediktus eşcinsel evlilik ...
Dev İşbirliği Batıyı Hoplattı! Soğuk Savaşın Rakipleri Artık Ortak, ABD ve AB Şokta!
Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’in Türkiye ziyareti sırasında imzalanan enerji ...
Estonya Euro'ya Geçiyor
Estonya, 2011 yılı başında Euro Bölgesi’nin 17’inci üyesi olmak için AB Komisyonu’ndan onay aldı
 
Esrarengiz İntiharlar Devam Ediyor
Apple'dan Sony'ye kadar sayısız küresel markanın en kritik ürünlerini ...
The Guardian'dan İlginç Yorum
Türk demokrasisinin en dikkat çekici eksikliklerinden biri, mantıklı muhalefetin ...
YASAK İÇİN İLK ADIM:
Fransa’da çarşaf ve peçenin kamusal alanda yasaklanması için ilk adım atıldı.
 
Papandreu'dan Acı İtiraf: Her Seçim Galibi Siyasi Devleti Talan Etti, Şimdi Bedel Ödüyoruz!
Yunanistan'da her seçim galibinin devleti talan ettiğini söyleyen Yunanistan ...
KOMŞUYLA TARİHİ BULUŞMA
Başbakan Erdoğan'ın yarın yapacağı Yunanistan ziyareti, şimdiden tarihe ...
Netanyahu'dan şaşırtan Çıkış:
İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs Günü vesilesiyle parlamentoda yaptığı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
Gökhan Töre
nato
yunanistan
sanayi
mehmet özkan
Brezilya
EURO2016
karadeniz