E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yıldız: Rusya, Samsun-Ceyhan Hattı İçin Geliyor 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın, Samsun-Ceyhan hattına petrol ve kaynak sağlama konusuna ilgi duyacağını ilettiğini belirterek, ''Bu konuda protokol imzalanacak'' dedi.

5.08.2009 - 21:08
Yıldız: Rusya, Samsun-Ceyhan Hattı İçin Geliyor

Yıldız, Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı öncesi Türkiye'de bulunan Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Sergei Ivanovich Shmatko ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Rusya ile nükleer enerjinin barışcıl kullanımı konusunda da bir protokol imzalanacağını bildirdi. Yıldız, ayrıca TPAO ile Rosneft arasında da bir mutabakat zaptı imzalanmasının planlandığını da kaydetti.

Güney Akım Projesi için fizibilite çalışmalarının yapılacağını ifade eden Yıldız, projede ortaklık ya da kara sularının kullanılması konusunun daha sonra değerlendirileceğini söyledi.

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Shmatko ise Aksa-Çalık-Tetaş'ın da içinde yer aldığı bazı Türk şirketleri ile Rus şirketleri Rosneft, Gazprom ve Interrau şirketleri arasında elektrik, doğal gaz ve petrol konularında anlaşmaların imzalanacağını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de sismik araştırma yapılmasına yönelik iznin verilmesinin ardından Güney Akım Projesi'nin ne kadar fizibil olacağının değerlendirileceğini bildirdi.

Yıldız, Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı öncesinde, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Sergei Ivanovich Shamatko ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Yıldız, görüşmelerde, enerji alanında işbirliği yapılabilecek konuların konuşulduğunu ve görüşmenin verimli geçtiğini belirtti.

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Shamatko ise iki ülke tarafları olarak, son dönemlerde sık sık bir araya gelindiğini, Türk-Rus işbirliğini geliştirmek adına adımlar atıldığını söyledi.

Rus Bakan, bazı işbirliği alanlarında nihai noktaya gelindiğini kaydederek, Bakan Yıldız ile enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Shamatko, enerji alanındaki işbirliğini her alanda geliştirmek istediklerini de belirterek, bu işbirliğinin doğal gaz, petrol ve diğer alanlarda olabileceğini ifade ederek, ''Bu denli kapsamlı bir işbirliğinin geliştirilebilmesi için ülkelerimiz arasında karşılıklı güven ön plandadır. Birlikte en cesur projeleri gerçekleştirebiliriz'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, gazetecilerin, iki ülke arasındaki işbirliği konularına ilişkin soruları üzerine, 3 temel başlık bulunduğunu ve bunların gaz, petrol ve nükleer enerji olduğunu söyledi.

Yıldız, nükleer enerji alanında, nükleer güç santrallerinin kurulması ile beraber oradan üretilecek elektriğin alınmasına dair bir yarışma süreci bulunduğunu ancak, bu sürecin henüz nihayetlenmediğini belirtti. Yıldız, Rusya ile nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dair bir protokol imzalanacakını da bildirdi.

Görüşmelerde, kontratı 2011'de bitecek olan Batı Hattı'nın kontratının uzatılmasından, Mavi Akım Projesi'nin kapasitesinin genişletilmesi ve Mavi Akım 2 Hattı'nın yeniden dizayn edilebilecek olmasına kadar birçok konuda başlık oluşturduklarını anlatan Yıldız, petrolle ilgili olarak da Türkiye'nin aldığı petrolün yüzde 25'inin Rusya'dan olduğunu söyledi ve bununla alakalı ticari işbirliklerini konuştuklarını anlattı.

''İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEDE, PRENSİP KARARINA VARDIK''

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Shmatko ise Aksa, Çalık ve Tetaş'ın da içinde yer aldığı bazı Türk şirketleri ile Rus şirketleri Rosneft, Gazprom ve Interrau şirketleri arasında elektrik, doğal gaz ve petrol konularında anlaşmaların imzalanacağını belirtti.

''Rusya, Samsun Ceyhan Projesi'ne dahil olacak mı?'' şeklindeki soru üzerine de Rus Bakan, Türkiye'nin ve Rusya'nın petrol alanındaki geleneksel işbirliğini daha da geliştirme konusunda prensip kararına vardığını söyledi. Konuk Bakan Shmatko, ''Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na gerçekleştirilmesine duyulan ilgiyi ifade ettik. Bu işbirliğimizin bir üst seviyeye çıkması anlamına gelir'' dedi.

Güney Akım Projesi ile ilgili bir soru üzerine de Rus Bakan, şöyle konuştu:

''Güney Akım Projesi, dünya çapında bir projedir. Bu projenin gerçekleştirilmesinde Türkiye ile birlikte hareket edeceğimizi, işbirliği yapacağımızı umuyoruz. Bu konuda her türlü işbirliğine, görüşmeye hazır olduğumuzu Türk yetkililerine ilettik. İşbirliğinin daha somut nasıl olabileceği konusu fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından netleşecektir. Fizibilite çalışmalarının ekonomik açıdan olumlu sonuçlara erişmesinde geçiş güzergahı maliyet açısından çok önemli. Beklentimiz, biz kısa zamanda işbirliğini gerçekleştirebiliriz diye düşünüyoruz.''

Bakan Yıldız da aynı soruyu yanıtlarken, bu tip anlaşmaların çerçeve ve prensip anlaşması olduğunu söyledi ve sismik iznin alınması ile beraber Güney Akım Projesi'nin ne kadar fizibil olduğuna ilişkin çalışmanın netleşeceğini kaydetti.

Yıldız, ''Ondan sonra bir kısım detaylara girme, hangi oranda katılma, ortak olarak mı katılma, yoksa yalnızca izin verme düzeyinde mi olacağı daha sonraki görüşmelere bırakıldı. Bu da ancak sismik araştırmalar sonrasında netleşecektir'' dedi.

Samsun Ceyhan Boru Hattı'na ilişkin soru üzerine de Yıldız, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Türkiye'nin 5 yıl kadar önce ortaya koyduğu stratejik bir geçiş hattı olduğunu kaydederek, ''Türkiye'ye kurulacak rafine merkezi ile beraber Türkiye'nin stratejik konumunu daha da netleştirecek olan bir projedir. Bu projeye, petrol başlığı adı altında Rusya Federasyonu'nunda katkı koyabileceklerini ve kaynak oluşturma ile alakalı ilgi duyabileceklerini belirttiler. Buda bir protokolle bağlanmış olacak'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, TPAO ile Rosneft arasında mutabakat zaptı imzalanacağını da sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ziyaretinde, Güney Akım Projesi kapsamında Türkiye'nin münhasır alanında sismik araştırma yapılması için bir protokol imzalanacak.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY'den Ramazana Özel Kampanya
Türk Hava Yolları (THY), yaklaşan Ramazan ayına özel bir kampanya düzenledi.
Bakan'dan Zam Garantisi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ramazan ayı öncesinde bazı hububat ...
Emekliler Açlık Grevinde
Kocaeli'de, DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası üyesi bir grup Temmuz ...
 
TÜDEF'ten Tüketiciye Çağrı
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, başta ...
FT ADRES GÖSTERDİ:
Financial Times gazetesi, Türkiye’nin ilaç yatırımları açısından çok çekici ...
Bakan Ergün'den İyi Haber:
Sanayi Bakanı Ergün, sanayideki rakamların krizden çıkış trendinde olduğunu söyledi..
 
Tatilciler Bilgisayar Başında
Tatil planı yapanlar gidilecek destinasyon, otel fiyatları, ulaşım imkanları ...
SÜRPRİZ GELİŞME:
Yaklaşık 5.8 milyon vatandaşı ilgilendiren ikinci KEY ödemelerinde iki sürpriz gelişme yaşandı..
MB FRENİ İŞE YARAMADI:
MB'nin, bugün piyasalardan alım yapacağını açıklamasına rağmen dövizde düşüş sürüyor..
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
Ahmet Kural
Netanyahu
Brezilya
Melo
sürükleniyor
Sacramento King
Joe Hart
UEFA Avrupa Ligi