Torba yasa kapsamında devlet kuruluşlarına olan pek çok borcun yeniden yapılandırılması, temerrüt faizinin silinmesi ve taksitlendirilmesi imkanı getirildi. Gecikmiş elektrik ve su faturaları için başvuran vatandaşlar ise avukatlık ücreti sürprizi ile karşılaşıyor. İcralık olanlar, “Fahiş tutarda avukatlık ücreti isteniyor. Bu şartlarda aftan yararlanamıyor, başvurumuzu geri çekip evimize geri dönüyoruz. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dediler.
Cumhuriyet tarihinin en büyük “borç kolaylığı”nı içeren Torba Yasa’da milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler vardı ve tasarı yasalaştığında pek çok kişi sevindi. Türlü sebeplerle borcunu bugüne kadar ödeyemeyenler, trafik cezasından su borcuna, vergi cezasından SGK prim borcuna kadar pek çok kalemde yeniden yapılandırma talep etmek üzere ilgili kurumlara ve vergi dairelerine koştu.
2 Mayıs’ta son bulacak yeniden yapılandırmada süre kısaldıkça başvurular yoğunlaşırken elektrik ve su borcunu ödemek isteyenler, hiç hesaba katmadıkları avukatlık ücreti yüzünden sıkıntılı anlar yaşıyor.
İstanbul’da birikmiş ve icralık olmuş borçlarını yapılandırmak için BEDAŞ ve TEDAŞ’a müracaat eden vatandaşları büyük bir sürpriz bekliyordu. Devlet tarafından boçlarının faizi affedilen vatandaşlardan neredeyse affedilen faiz miktarı, hatta faizden daha fazla avukatlık ücreti talep edildi. Aftan yararlanmak için borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlar, fahiş avukatlık ücretleri nedeniyle güç duruma düştü. Çoğu başvuru sahibinin avukatlık ücretini de ödemek zorunda olduklarını öğrendikten sonra aftan yararlanmadan geri döndüğü de dikkati çekti.
Yaklaşık 100 TL’lik bir borcu nedeniyle elektriği kesilen abone borcunu ödemeye gittiği zaman minimum 160 TL’lik avukatlık ücreti talebiyle karşılaştı. Borç miktarının büyüklüğüne göre avukatlık ücretleri de aynı oranda artıyor.
500 lira borcumu sildiler, avukata 226 lira ödedim
BEDAŞ’A elektrik borçları için başvuran Zeynep Taşçent, kiracısının elektrik faturalarını ödemeden kaçtığını söyledi. Taşçent, “Faiziyle birlikte birikmiş 1500 lira borç çıkartmışlardı. Af çıktı diye gelip borcu ödemek istedik. 500 TL indirim yaptılar. Tam seviniyorduk ki görevli, “Ödemeyi yapabilmeniz için bir de avukatlık ücreti ödemeniz gerekiyor” dedi. Ben de avukatın yanına gittim ve benden 226 TL de avukat aldı. Devlet faizi affetmese daha iyiydi” dedi.
Silinen borç kadar avukatlık ücreti ödedim
Yapılandırma kapsamında 946 TL’lik borcunu ödemek için BEDAŞ’a gelen Hülya Tekinalp’ten ise 229 TL avukatlık ücreti alındı. Neredeyse affedilen borç kadar avukatlık ücreti ödediğini belirtenTekinalp, “Biz de af çıktı diye sevindik ama bu aftan hiçbir şey anlamadık” dedi.
Yapılandırmadan avukatlar kazançlı çıktı
Borçlarını yapılandırmak için BEDAŞ avukatlarıyla görüşmeye gelen Süleyman Sezgin ise kızgındı. 6 bin 700 TL’lik elektrik borcuna misli miktarda faiz işlendiğini ve af kapsamında borcunu ödemeye geldiğini belirten Sezgin, bunun karşılığında ise kendisinden 1.386 TL avukatlık ücreti talep edildiğini söyledi. BEDAŞ’ın avukatlara çalıştığını belirten Sezgin, “Avukatlar hiç hakkı olmadan neredeyse devlet kadar para alıyor. Ben burada pek çok kişinin geri döndüğüne tanık oldum” diye konuştu.
Yeniden yapılandırma elektronik ortamda
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırma sonrası gelir tahsilatı mümkün olan tutarın yaklaşık 14.3 milyar lira olduğunu blirtti. Şimşek, “Pazartesi günü itibarıyla elektronik ortamda da, vergi dairesine gitmeye de gerek kalmadan başvuru yapmam mümkün olacak” dedi. Yeniden yapılandırmaya ilişkin işlemlerde bazı dairelerin 10 gün sonraya randevu verilmesinin kendisini üzdüğünü belirten Bakan Şimşek, yoğun bir şekilde bütün teşkilatı çalıştırdıklarını ve hizmet ettiklerini söyledi.
Maliye Bakanlığı’nda ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan Şimşek, “Vatandaşlarımıza sesleniyorum lütfen son iki hafta kaldı. Son güne bırakmayalım, bir yığılma olmasın” dedi.
Yapılandırma için Maliye Bakanlığı’na gelen ve Bakanlığın yapılandırdığı dosya sayısının 2.5 milyona yakın olduğunu bildiren Şimşek, bunun da 2 milyon 172 bin 30 mükellefe denk geldiğini söyledi.
Şimşek, yapılandırma sonrası gelir tahsilatı mümkün olan tutarın ise yaklaşık 14.3 milyar TL olduğunu, bunun tahsil edilebilecek bir kaynak olarak görüldüğüne dikkati çekti.
Şimşek, kanundan yararlanmak için yaklaşık 2 hafta bulunduğunu, son güne bırakmamak gerektiğini, erken başvurmanın mükellef açısından herhangi bir maliyetinin olmadığını ifade etti. Şimşek, otomotivde gündemlerinde bir vergi indirimi olmadığını bildirdi. Şimşek, benzinde de herhangi bir vergi düşüklüğü öngörmediklerini, bunun tamamen Türkiye’nin borçlanmasını, cari açığını artıracağını ve makro ekonomi istikrarını bozacağını söyledi.
VATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |