İnternet Ansiklopedisi Vikipedia, Türkiye Cumhuriyeti’ne büyük saygısızlık yapıyor. Ansiklopedi Türkçe versiyonu olan Vikipedi’de 1974’teki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs’a barış getirmek için gerçekleştirdiği operasyona“barış harekatı” derken tüm dünyada yaygın olarak kullanılan Vikipedia versiyonunda ise “işgal hareketi” nitelendirmesinde bulunuyor.
Binlerce Türk insanının kullandığı internet sitesinin ingilizce versiyonunda 1074’deki işgal hareketinin siyasi ve politik sonuçlarını hale devam ettiği ileri sürülüyor. Vikipedi’nin iki yüzlü tavrı tepki çekiyor.
İşte farklı versiyonlardaki farklı nitelendirmeler e Vikipediye yapılan şuçüstü:
İNGİLİZCE VERSİYONDAKİ KIBRIS
Resmen Kıbrıs Cumhuriyeti. En yakın komşusu Türkiye’nin güneyinde, Mısır’ın kuzeyinde,Yunanistan’ın güneydoğusunda Doğu Akdeniz’de bir Avrasya ada ülkesi.
Kıbrıs, Akdeniz’in 3. en büyük adası ve yılda 2.4 milyonun üzerinde turist çeken, Akdeniz’de en popüler turist konaklama yerlerinden biridir. Eski bir İngiliz İmparatorluğu olarak bağımsızlığını Birleşik Krallık’tan 1960’ta kazanmıştır ve 1961’de bir ulus cumhuriyeti (veya eyalet cumhuriyeti) olmuştur. Kıbrıs Cumhuriyeti gelişmiş bir ülkedir ve 1 Mayıs 2004’ten bu yana Avrupa Birliği üyesidir. 1967-1974 arası Yunan askeri cuntasının kefilliğiyle, yardımıyla girişilen Yunan asıllı Kıbrıslıların darbe girişimi ve Türk asıllı Kıbrıslılar ile Yunan asıllı Kıbrıslılar arasındaki zorbalık, şiddet sürecini takiben 1974’te Türkiye adanın üçte birini istila ve işgal etti. Bu da binlerce Kıbrıslı’nın yerinden çıkarılmasına (sürgün edilmesine)ve kuzeyde ayrı bir siyasal Türk asıllı Kıbrıslı varlık kurulmasına sebep olmuştur. Bu olay ve politik, siyasal sonuçları hala devam etmekte olan bir sorun, anlaşmazlık halindedir.
Uluslararası olarak tanınmış devlet olan Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs adasının ve onu çevreleyen tüm karasuların %97si üzerinde yasal bir egemenliği vardır, ve Birleşik Krallık kalan %3ünü kontrol altında tutar. Bu adanın uygulanmakta olup da yasalara uygun olmayan 4 temel unsuru vardır.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, adanın güneyini etkili bir kontrol altında tutması Kuzeyinin Türk işgali altında olması. Türkiye burayı kendince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak adlandırmış.(bu sadece Türkiye tarafından tanınmıştır.)
Birleşmiş Milletlerin kontrolü altında olan ülkeyi ikiye ayıran Green Line(Yeşil Çizgi) Kıbrıslıların bağımsızlığından sonra Birleşmiş Milletlerin İki temel egemen bölge(Akretiri ve Dhekelia)üzerinde sürdürdüğü yargılama yetkisi.
TÜRKÇE VERSİYONDAKİ KIBRIS
Kıbrıs Akdeniz'de bir adadır (Yunanca:Κύπρος,Kýpros) Kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye, doğusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile İsrail, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km ile Mısır; batısında ise 965 km ile Yunanistan yer almaktadır.
Kıbrıs, Akdeniz'in Sicilya ve Sardinya'dan sonra üçüncü büyük adasıdır. Kıbrıs adası 30.33 ve 35.41 enlemleri ve 32.23 ve 34.55 boylamları arasındadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yüzölçümü 3.355 km²dir. Yaklaşık olarak ada sahillerinin yarısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.
Ekilebilen % 45 lik verimli arazinin % 20 si sulanmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinin % 20 si ormanlık olup yoğun bir ağaçlandırma programı devam etmektedir.
Bir süre Hitit egemenliğinde kalmış. Yunanistandaki Akalar tarafından kolonileştirilmiş daha sonrada sırasıyla Roma ve Bizans yönetimine girmiş. 1571 yılında Türkler tarafından fethedilmiş, 1878 yılında Osmanlı İmparatorluğu'ndan yıllık 500,000 Amerikan doları karşılığında kiralayan İngilizler tarafından 1914 yılında işgal edilmiş, 1960 yılında Kıbrıs umhuriyeti adıyla bağımsızlık kazanmış, 1974'de Yunan darbesi ertesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı sonucu adada iki ayrı devlet oluşmuştur. Nüfusun yaklaşık %59'ü Yunan (Rum), %41'sı Türk'tür. En büyük şehir Lefkoşa'dır.
Günümüzde ada iki ayrı cumhuriyet tarafından yönetilmektedir: Bunlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'dir
İhbarhaber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |