Türkiye genelinde artan hava sıcaklıklarıyla birlikte Sivas başta olmak üzere Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde kene ısırıkları nedeniyle sağlık riskleri yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık için erken uyarıda bulundu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölge genelinde yaygın olarak görülen Hyalomma marginatum türü kenelerin KKKA virüsünü taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Elaldı, yalnızca bu virüsle sınırlı kalmayan risklere de dikkat çekerek, kenelerin Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz dahil 200’den fazla hastalığı bulaştırma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
NİSAN’DAN BU YANA 8 VAKA, 1 CAN KAYBI
Sivas Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 2025 yılı Nisan ayından itibaren 8 erişkin hastaya KKKA tanısı konulduğunu söyleyen Prof. Dr. Elaldı, vakalardan birinin hayatını kaybettiğini belirtti. Elaldı, “Bu hastalıkta hızlı tanı ve tedavi hayat kurtarır. Ancak daha da önemlisi korunmaktır” dedi.
UZMANLARDAN HAYATİ UYARILAR
Kırsal bölgelerde zaman geçiren vatandaşlara açık renkli giysiler giymeleri, pantolon paçalarını çorap içine sokmaları ve doğada bulundukları süre boyunca giysilerini düzenli olarak kontrol etmeleri uyarısında bulunan Prof. Dr. Elaldı, “Kenelere karşı piyasada etkili bir kimyasal koruyucu yok. En etkili yöntem, riskli alanlardan döndükten sonra vücudu aynada dikkatlice kontrol etmektir. Özellikle kasık ve koltuk altı gibi kenelerin tutunmayı tercih ettiği bölgeler gözden geçirilmelidir” dedi.
Kene vücuda tutunduysa, çıplak elle dokunmadan bir bez ya da eldiven yardımıyla çıkarılması gerektiğini vurgulayan Elaldı, çıkarılan kenenin doğaya bırakılmaması gerektiğini belirtti.
KKKA BELİRTİLERİ VE TANININ ÖNEMİ
Hastalığın kene tutunmasından sonraki 1 ila 3 gün içinde halsizlik, ateş, titreme, baş ve kas ağrılarıyla başladığını ifade eden Prof. Dr. Elaldı, bazı olgularda burun ve iç organ kanamaları gibi ağır belirtilerin de gelişebileceğini söyledi.
Tanı sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği olgu tanımları ve ileri düzey virolojik-serolojik testlerin uygulandığını kaydeden Elaldı, “Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KKKA teşhisinde uzman kadrosu ve teknik kapasitesiyle öne çıkan merkezlerden biri konumunda” açıklamasında bulundu.
Yetkililer, kırsal alanlarda çalışan ya da bu bölgeleri ziyaret eden vatandaşların kişisel önlemleri aksatmadan uygulamalarının, hastalığın yayılımının önlenmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...