Özgür Erdursun, emeklilik sürecinde en çok yapılan hataları sıraladığı yazısında, emekli olacakların mutlaka bilmesi gerekenleri açıkladı.
ÖZGÜR ERDURSUN'UN YAZISI ŞÖYLE:
Emeklilik sürecinde en çok yapılan hatalar
Ülkemizde emeklilik sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir. Ne zaman emekli olacaksınız, hangi statüden emekli olacaksınız bunları bilmeniz gerekir.
Emekli olacağınız tarihte tüm şartları tamamlamak yetmiyor ayrıca emeklilik için müracaatta bulunmanız gerekir. Emeklilik için müracaatta bulunduğunuz ayı takip eden aybaşından itibaren emekliliğiniz başlar. Emeklilik sürecinde işe başlama tarihi çok önemlidir.
İlk sigortalı olduğunuz tarih emeklilik şartlarınızı belirler.
Son ödenen 2520 gün ise hangi statüden emekli olacağınızı belirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu 2006’da tek çatı altında birleşti ancak emeklilikte 4/a eski SSK, 4/b eski Bağ-Kur ve 4/c eski Emekli Sandığı ayrımı devam etmektedir.
8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olanlar EYT’lidir ancak 8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olan herkes EYT’den yararlanamaz.
SON 2 BİN 520 GÜNE DİKKAT
8-9-1999 tarihine kadar sigorta başlangıcı olan ve SSK’da 5000-5975, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında kadınlar 7200, erkekler 9000 günü tamamlayarak EYT’den yararlanarak emekli olabilirler ancak prim gün sayısı az olan kişiler SSK’dan 3600 günle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından 5400 günle emekli olacaklar ise bu durumda olan kişiler için EYT’nin bir önemi yoktur. EYT yasası öncesi kendilerinden istenen yaş şartında bir değişiklik yapılmamıştır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |