Kıbrıs Rum Kesimi’ne kayıtlı şirketin açtığı dava tahkim kurulu olarak Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde (ICSID) görülüyor. Libananco, Enerji Bakanlığı aleyhine Tahkim Kurulu’na 21.5 milyar dolarlık tazminat başvurusunda bulunmuştu.
Türkiye, Libananco’nun Uzanların paravan şirketi olduğunu, dolayısıyla ICSID’ın konusuna giren bir “yabancı sirketin zarara uğratılması” olayı olmadığını savunuyor. Libananco ise ÇEAŞ ve Kepez’de Uzanlara ait lisansın iptalinden önce şirketlere ortak olduğunu, lisansın iptaliyle zarara uğradığını savunuyor.
Dilekçeler veriliyor
Davada Enerji Bakanlığı’nı Coşar Hukuk Bürosu temsil ediyor. Bürodan verilen bilgiye göre tahkim kurulu, bu aşamada davayı esastan görüşmüyor. Büro yetkilileri, “Yetki tartışması yapılıyor.
Henüz tazminat ödemeyi gerektirecek esasa ilişkin görüşmeler başlamadı. Türkiye’nin, Libananco’nun açtığı dava hakkında yetki itirazı var. Davaya ICSID’ın bakamayacağını söylüyoruz.
Şu anda karşılıklı olarak yetki tartışması sürüyor. Libananco tarafı ICSID’in yetkili olduğunu ve davanın esastan görüşülmesini istiyor. Türkiye mahkemenin yetkili olmadığını belirterek davanın düşmesini istiyor. Şu anda karşılıklı olarak buna ilişkin dilekçeler veriliyor. Kurul, eğer kendisinin yetkili olduğuna karar verirse esastan görüşmeler başlayacak” dedi.
Telsim’de de oldu
Son olarak Libananco avukatlarının verdiği 100 sayfalık dilekçe ve eklerinin Türkçeye tercüme edilmesi ve eklerinin incelenmesi gerektiğini belirten Coşar Hukuk Bürosu yetkilileri, “O yüzden ek süre talebinde bulunduk. Kasım ayındaki duruşmada yetki konusu karara bağlanacak. Türkiye’nin itirazı kabul edilirse, dava düşecek. Edilmezse dava esastan görüşülmeye başlanacak.
Bunun süresi de oldukça uzun. Dolayısıyla kasımdaki duruşmada Türkiye’nin davayı kaybetmesi ya da 21.5 milyar dolar tazminat ödemesinin karara bağlanması söz konusu değil” diye konuştu.
Uzanların ÇEAŞ ve Kepez’deki lisansı, yatırım taahütleri ve mülkiyet koşullarına uymadıkları gerekçesiyle iptal edilmişti.
Bu iptalden bir süre sonra, halka açık oldukları halde hissedar görünmeyen Libananco diye bir şirket ortaya çıkmış ve tahkime gitmişti. Enerji Bakanlığı, bu şirketi Uzanların dava açmak için kurdurduğunu savunuyor.
Benzer bir olay Telsim’de yaşanmıştı. Uzanlar’ın İmar Bankası’nın içini boşaltmalarından sonra şirketlerine el konulurken Telsim de TMSF’ye geçmişti. Libananco’daki gibi yine Kıbrıs Rum Kesimi’ne kayıtlı Rosmara diye bir şirket ortaya çıkarak ortak olduğu iddiasıyla dava açmıştı.