Hasan Bekir Usta'nın 6 arkadaşıyla birlikte yaptığı şikayet başvurusunu inceleyen AİHM, "Yunanistan'ın örgütlenme ve dernek kurma hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 11'inci maddesini ihlal ettiği" görüşüne vardı.
Kararı yeterli bulan ve maddi tazminata gerek görmeyen AİHM, yine aynı davayla ilgili "adil yargılanma olmadığı" yolundaki şikayetiyse kabul etmedi.
Hasan Bekir Usta, 1995 yılında, bir grup arkadaşıyla birlikte kurduğu, "Evros valiliği azınlık gençlik derneğinin", mahkeme tarafından kuruluş nedeni gerekçe gösterilerek kapatılmasının ardından 1996 yılında AİHM'ye başvurmuştu.
Derneğin kuruluş gerekçesinde, "gençlere Türk azınlığın geleneklerinin öğretilmesi, dernek üyeleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi, Türk ve Yunan halkları arasında dostluk, insan hakları ile demokrasinin geliştirilmesine katkıda bulunmak" gibi hedefler yer almıştı.
Yunan mahkemesi, 1996 yılında aldığı kararda, Lozan anlaşmasına göre, Batı Trakya'da Türk azınlığı değil, sadece Müslüman azınlığı tanıdığı gerekçesiyle derneğin çalışmalarına izin vermemişti.
Derneğin adının "kafa karıştırıcı olduğuna" ve "sanki başka bir ülkenin vatandaşlarının Yunanistan'da ikamet ediyor düşüncesi" verdiğine hükmeden Yunan mahkemesi, "bu derneğin, Müslüman azınlığın çıkarlarını korumayı hedeflemediğini" ileri sürmüştü.
AİHM'nin gerekçeli kararında, derneğin daha faaliyete başlamadan kapatıldığı ve nasıl bir faaliyet göstereceğine bile bakılmadığı hatırlatıldı. Kararda, "derneğin kuruluş amacında belirtilen unsurların, demokratik toplum için tehdit ve tehlike oluşturmadığı, şiddet çağrısı ve unsuru taşımadığına" dikkat çekildi.
CNN Türk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...