E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Suudi Arabistan'a 'idam' tepkisi! 

Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam edilmesi sonrası İran ve Irak sert tepkiler geldi.

2.01.2016 - 17:22
Suudi Arabistan a  idam  tepkisi!

İran ve Irak yönetimi, Suudi Arabistan'ın Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesine çeşitli düzeylerde sert tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, Nemr'in idamını şiddetle kınadıklarını açıkladı.

"Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek"

Ensari, "Suudi Arabistan yönetiminin terörist hareketleri destekleyen bir politika izlediğini ve kendisini eleştirenleri idam ettiğini" iddia ederek, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" dedi.

"Bölgedeki güvenlik sorunları artacak"

Yarı resmi Tasnim haber ajansına göre, Nemr'in idamı sonrası Buşehr Eyaletindeki İdari Konsey Toplantısı'nda konuşan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Nemr'in idamının bölgedeki güvenlik sorunlarını artıracağını" söyledi. 

"Sonuçları ağır olacak"

İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de Nemr'in idamını kınayarak, "Nemr'in katledilmesinin sonuçları Suudi yetkililer için çok ağır olacak" ifadelerini kullandı.

Irak'tan tepkiler

Şii din adamı ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Nemr'in Suudi Arabistan'da idam edilmesini kınadı. Sadr, olayı "utanç verici" olarak niteleyip, buna karşı Irak'taki destekçilerini Suudi Arabistan'a karşı protesto gösterileri düzenlemeye çağırdı. Sadr, ayrıca hükümetin Bağdat'ta resmi olarak açılması beklenen Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nin açılmasına izin vermemesini isteyerek, "Zulmün aramızda yeri yok" ifadelerini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Başbakan Nuri el-Maliki ise, Nemr'in idamını kınayarak, yapılan olayı, "Mezhepçiliği kutsama ile Baasın keyfi ve baskıcı politikalarının uzantısı" olarak niteledi.

Irak Meclis Başkanı Yardımcısı ve Şii din adamının başını çektiği Irak Yüksek İslami Konseyi liderlerinden Şeyh Humam Hammudi yaptığı açıklamada, Nemr'in idamının mezhep savaşını yakmak isteyen DAEŞ'e çıkar sağlayacağın savunarak, "Suudi Arabistan, mezhepçi duyguları körüklemek yerine, halklar ve mezhepler arasındaki insan hakları, özgürlükler, barışçıl yaşam ve anlayış kültürünü güçlendirmeye yönelmeliydi" değerlendirmesinde bulundu.
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye istediğni aldı, Rusya yine kaybetti!
Başika'daki Türk askeri varlığına ilişkin Bağdat ile yürütülen diplomaside ...
Suriyeli aileleri, hayır kuruluşları hayatta tutuyor
Suriye'deki olayların başladığı günden itibaren ülke içinde ve dışında ...
İngiliz askerleri savaş suçu mu işledi?
"Irak Tarihi İddialar Ekibi" isimli komisyonun başkanı Mark Warwick İngiliz ...
 
Çocuğunun üstüne oturarak öldürdü!
ABD’nin Florida eyaletinde 120 kiloluk bir baba çocuğunun üstüne oturarak ölümüne sebep oldu.
Yunanlar'dan şehit polise hakaret!
Yunanistan'da ulusal güvenlik ve savunma üzerine haberlerin yayımlandığı ...
Ölümler, işkenceler...
Mısır'da 2015 yılında güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda, polis ...
 
PYD muhaliflere saldırıyor!
PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile Ceyş es-Suvvar (Devrim Ordusuna) ...
İsrail Gazze'yi havadan vurdu!
İsrail savaş uçakları, Gazze'nin farklı yerlerine bir dizi hava saldırısı düzenledi.
Suudi Arabistan'da 47 idam!
Suudi Arabistan yönetimi aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
trabzonspor
Beyaz Saray
hollanda
Jose Mourinho
BBP
İlker İnanoğlu
voleybol
Tarsus