Uzmanlar, tavuk etiyle ilgili merak edilen şu soruları cevapladı:
Beyaz et yiyor musunuz? Hangisini ve hangi kısmını? Kanadını mı, butunu mu, yağsız kısmını mı?
Son günlerde herkeste bir köy tavuğu/köy yumurtası bulup satın alma telaşı başladı, daha önce biz ne tavuğu/yumurtası yiyorduk? Bu da bir pazarlama taktiği olabilir mi? Gerçekten böyle bir ayrım varsa bunu nasıl ayırt edebiliriz?
Organik yemlerle beslenen ve bazı özel şartlarda yetişen tavuklara 'organik tavuk' deniliyor. Biz bir tavuğun gerçekten organik olup olmadığını anlayabilir miyiz/nasıl anlayabiliriz?
Çiftlik tavuklarında hormon olduğu tartışmalarıyla ilgili ne söyleyeceksiniz? Hormon verilmesi mümkün mü?
PROF.DR. ÜMİT GÜRBÜZ/SELÇUK ÜNİV. VETERİNER FAK.
ORGANİK ÜRETİMİN SADECE YEM VE BARINMAYLA İLGİSİ YOK
Kişisel olarak beyaz et tüketimine önem veriyorum. Bence; insan beslenmesinde büyük bir öneme sahip olan hayvansal besin maddeleri (kırmızı et, beyaz et, süt, yumurta); sağlıklı şartlar altında üretimi gerçekleştirilen yerlerden satın alınmalı ve tüketilmelidir.
Köy tavuğu ve köy yumurtası imajının son zamanlarda daha yaygın olarak kullanılması, ticari bir pazarlama taktiği. Köy tavuklarının uzun sürede pişirilmesi tamamen yaş ile ilgilidir. Endüstriyel olarak üretilen piliçler ise çok genç oldukları için daha kısa sürede pişer.
Sabah
Organik üretim yapmak sadece kullanılan yem, beslenme ve barınma ile ilgili değildir; çevre ile de yakından ilgilidir. Organik hayvancılık yasal izinlere tabi olarak gerçekleştiriliyor. Bu tür besin maddelerini satın alırken etiket bilgilerinin titizlikle incelenmesi gerekir.
Endüstriyel besi çiftliklerinde üretim tamamen kontrollü şartlar altında yapılıyor. Üretimin her aşaması veteriner hekimler ve zooteknistler tarafından kontrol ediliyor. Kanatlı hayvanların üretim süreci düşünüldüğünde, hormon uygulamalarının ekonomik olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca bu tür üretim tesisleri yasal otorite tarafından sürekli denetime tabidir.
PROF. DR. ZİYA MOCAN/ İÇ HASTALIKLARI UZMANI
ÇİFTLİKTE VİTAMİN VERİLİYOR
Tavuğun but ve göğüs kısmını yiyorum. Tavuğun genel olarak haşlanarak yenmesi daha sağlıklıdır.
Her zaman organik gıdalara yönelmekte fayda var. Et alırken beyaz ışık kullanılan reyonlar tercih edilmeli. Mavi ve kırmızı ışıklar aldatır. Çünkü etin daha güzel görünmesini sağlar. Soğuk hava depolarında muhafaza edilmeyen ürünler kesinlikle alınmamalıdır.
Doğal ortamda yetişmiş tavuk, pişme esnasında yaydığı kokudan ayırt edilebilir. Ayrıca kesimden sonra herhangi bir ek işlem görmüş ürünlerin etleri daha elastik bir yapıya sahiptir. Doğal tavukların kemikleri daha serttir.
Çiftlik tavuklarını daha hızlı büyütmek için çeşitli vitaminler veriliyor. Hormon kullanımı sanıldığının aksine oldukça maliyetlidir. Bu yüzden beyaz et üretiminde hormon kullanılmamaktadır. Eğer hormon kullanılırsa beyaz etin fiyatı kırmızı etin üzerinde olur. Çiftlik tavukları, kontrollü aydınlatma sayesinde kesime hazır hale gelir.
PROF. DR. TİMUR TİMURKAYNAK/KARDİYOLOJİ UZMANI
ESKİSİ GİBİ KOKMUYOR
Beyaz et benim için balıktır. Damak tadıma uygun olmadığı için tavuk yemiyorum. Çünkü çocukluğumda pişen tavuğun kokusunu alamıyorum.
Köy yumurtası ve köy tavuğu özlemi; eskiden aldığımız lezzeti aramamızı yansıtıyor. Ancak günümüzde köy tavukları bile suni yemle besleniyorlar. Organik gıda bulmak çok zor ve pahalı.
Tadına bakarak tavuğun organik olup olmadığını anlayamayız. Ancak güvenilir firmaların denetiminden geçmiş ve organik sertifikası almış ürünleri almak gerekiyor.
Bence; hız ve tüketimin giderek arttığı günümüz ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için üreticiler hormon kullanabilir. Böylece yılda birkaç kez elde edilen ürünler alabilirler.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |