Batı Şeria'nın idaresini elinde bulunduran El Fetih ise intikam eylemlerine başladı. Hamas'ın denetimindeki kuruluşlar ve birçok merkez boşaltıldı. Lübnan'daki Filistin mülteci kampı Ayn El Hilve'de Hamas yetkilisine el bombalı saldırı düzenlendi. Hamas'ın görüşme teklifini reddeden Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yeni bir başbakan atadı. Ancak eski başbakan görevini bırakmadığı için Filistin'de fiilî olarak iki başbakan var.
Filistinli iki rakip grup arasında ilk önce Gazze Şeridi'nde patlak veren çatışmalar, El Fetih'in bölgeden püskürtülmesinin ardından Batı Şeria'ya yayılıyor. Silahlı El Fetih üyeleri dün Ramallah'ta bulunan Hamas kontrolündeki Filistin meclisini basarken, Fetihlileri durdurmak isteyen meclis başkan yardımcısı Hasan Hureyşi'nin dövüldüğü bildirildi. Hamas'ın üst düzey liderlerini ele geçirmeyi hedefleyen El Fetih, çoğunun İsrail hapishanelerinde bulunmasından dolayı bu kişilere ulaşamıyor. Batı Şeria'daki birçok kentte Hamas merkezleri yağmalandı. Görgü tanıkları, din okulu, kültür merkezi, televizyon ve radyo binalarıyla bazı yardım derneklerinin yağmalandığını bildirdi. Hamas'ı 'yasadışı' ilan eden El Fetih, örgüte bağlı güçlere 'silahlarınızı teslim edin' ültimatomu verdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da azlettiği Başbakan İsmail Haniye'nin uzlaşma görüşmelerine başlama önerisini reddetti. Abbas'ın yardımcısı Yaser Abdrabbo, Gazze'deki El Fetih mevzilerinden çekilinceye ve milis güçlerini feshedinceye kadar Hamas'la diyaloğa girmeyeceklerini belirtti.
Abbas'a desteklerini açıklayan ABD ve İsrail ise Hamas'ın iktidara gelmesiyle uygulamaya konan mali ambargoları, El Fetih denetimindeki Batı Şeria için kaldırıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah'ta görüşen ABD'nin Kudüs Başkonsolosu Jacob Walles'ın olağanüstü azınlık hükümeti kurulmasından sonra Filistin'e uygulanan ambargonun kaldırılacağını bildirdiği öğrenildi. İsrail hükümeti de vergi gelirlerinden bloke ettiği yüz milyonlarca doları Filistin'in iki parçaya ayrılmasından sonra Batı Şeria'daki El Fetih yönetimine aktarmayı planlıyor. Mısır'ın başkenti Kahire'de dün bir araya gelen Arap Birliği'nin dışişleri bakanları ise Gazze Şeridi'nde meydana gelen şiddet eylemlerini kınadı ve "olaylardan önceki duruma dönülmesi'' çağrısında bulundu. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, Hamas'ın çoğunluğu elinde bulundurduğu, seçimle göreve getirilen Yasama Konseyi'ne saygı gösterilmesi gerektiği kaydedildi. Dış Haberler Servisi
Haniye: Ayrı bir devlet planımız yok
Gazze Şeridi'nin Hamas denetimine geçmesiyle Filistin topraklarında ikili bir idarî yapı ortaya çıkarken Filistin lideri Mahmud Abbas'ın azlettiği Başbakan İsmail Haniye, Gazze'de ayrı bir devletin kurulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Haniye, Gazze'nin sadece Hamas'a değil, tüm Filistin halkına ait olduğunu belirterek, "Ayrılma gündemimizde yok, hiçbir zaman da olmayacak." diye konuştu. Bu arada Batı Şeria'da yeni Filistin hükümetini kurmakla görevlendirilen eski Maliye Bakanı Selam Feyyad'ın, kabinede yer alacak isimleri Mahmud Abbas'a sunduğu öğrenildi. Abbas'ın onay vermesi durumunda, yeni Filistin kabinesi yemin ederek göreve başlayacak. Yeni azınlık hükümetinin sayısı belirtilmemekle birlikte, çok dar çerçeveli tutulduğu ifade ediliyor. Gazze, Cihan
Gazze'de maske yasağı
Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçiren Hamas, bölgede 'maske takma' yasağı getirdi. Hamas'tan yapılan açıklamada bundan böyle örgüte bağlı güvenlik güçlerine, maske takma yasağı getirildiği ve bu güçlerin sokaklarda güvenliği sağlamaktan sorumlu olacakları kaydedildi. Hamas ayrıca, İsrail'in sınırları kapamasıyla fiyatların yükseldiği bölgede, temel gıda maddelerini stoklayan ya da fiyatları artıran esnafa, 'çok sert önlemler alma' uyarısında bulundu.
Zaman