E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

SEZER'İN KABUL ETMEDİĞİ BEŞİR, GÜL'ÜN RESMİ KONUĞU 

Uluslararası örgütlerin Darfur’da soykırımdan sorumlu tuttuğu Sudan Devlet Başkanı El Beşir, bugün Gül’ün resmi konuğu oluyor. El Beşir’in ziyaret talebini Sezer kabul etmemişti

21.01.2008 - 09:16
SEZER İN KABUL ETMEDİĞİ BEŞİR, GÜL ÜN RESMİ KONUĞU

ABD ve insan hakları örgütlerinin Darfur’da yaklaşık 200 bin kişinin ölümünden ve 2 milyondan fazla kişinin yerlerinden edilmesinden sorumlu tuttuğu Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir bugün Çankaya Köşkü’nde resmi konuk olarak ağırlanacak. Sudan Devlet Başkanı, diğer liderler gibi askeri törenle karşılanacak ve Camlı Köşk’te ağırlanacak.

GÜL DAVET ETTİ

Çankaya Köşkü’nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine gerçekleşecek ziyaret sırasında “Darfur sorunu”nun da ele alınacağı belirtildi. Sudan Devlet Başkanı El Beşir, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı ziyaret edecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul edecek. El Beşir ve beraberindeki heyet yarın İstanbul’a geçerek burada DEİK tarafından düzenlenecek toplantıya katılacak. Türk ve Sudanlı işadamlarının yer alacağı toplantıda Sudan’daki yatırımlar ve bu ülke ile ekonomik ve ticaret işbirliğinin daha da artırılması üzerinde durulacak.

SEZER KABUL ETMEMİŞTİ

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Sudan tarafından gelen aynı yöndeki talepleri ertelemeyi tercih etmişti. Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı döneminde, bakanlığının uluslararası kamuoyunun hassasiyetine ilişkin uyarılarını dikkate alarak Sudan’a resmi ziyaret yapmaktan kaçınmıştı.

Darfur’da neler oldu?

* Sudan 1953’ten 1990’lı yıllara kadar Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında bir iç savaş yaşadı. Daha sonra kuraklığın etkisiyle güneye göçen kuzeyli Arap Müslümanlar ile güneydeki yerleşik siyahi Müslümanlar arasında iç savaş patlak verdi.

* Güney kabileleri Sudan Özgürlük Ordusu ve Adalet ve Eşitlik Hareketi adlı iki silahlı hareket oluşturarak direnişe başladı.

* Ancak Sudan hükümeti, bu çatışmada Janjaweed adını taşıyan, atlar ve develerle hareket eden Arap silahlı grupları destekleyince, Darfur’da siyahlara ait köyler bir haftada ateşe verildi yaklaşık on bin insan öldü, binlerce kadına tecavüz edildi.

* Sudan’ın İnsani Yardım Bakanı hakkında, Uluslararası Suç Mahkemesi tarafından 51 ayrı savaş suçundan tutuklama kararı çıkarıldı.

Darbeyle geldi
Ömer el Beşir, askeri kariyer yaptıktan sonra İsrail-Mısır Savaşı sırasında Mısır ordusunda paraşütçü olarak savaştı. Sudan’a döndüğünde Sudan Özgürlük Ordusu’yla mücadele etme görevini üstlendi. General olduktan sonra 1989 yılında, başbakanı devirdi ve yönetime el koydu. Partileri yasaklayan Basir ülkeyi İslamlaştırma çalışmalarına başladı. 1991 yılında şeriat yasalarını ilan etti. 1996 yılında göstermelik bir seçimle başkan seçilen 64 yaşındaki Basir, muhalefet partilerinin gücünü sınırlayan bir anayasa hazırladı. Daha sonra kendisine muhalif olan parlamentoya karşı bir darbe daha yaptı.

VATAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
 
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
ER YÜCE'NİN ANNESİ: OĞLUMU PKK KAÇIRMIŞTI
Dağlıca davasında müebbet hapis istemiyle yargılanan er Ramazan Yüce'nin ...
 
BARZANİ'DEN TÜRKİYE'YE TUZAK!
Silahlı kuvvetlerimizin Kuzey Irak'a yönelik hava operasyonları sürüyor. ...
MYÖ MEZUNLARINA DA KISA DÖNEM MÜJDESİ
Yeni YÖK Başkanı Özcan iki yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunlarına da kısa ...
VE 28 AYDIN DOĞAN DA 28 ŞUBAT'I ANLATTI...
28 Şubat ve Aydın Doğan ekseninde çok şey yazılıp söylendi. Ama Aydın ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
Acun Ilıcalı
Sosyal Medya
BBP
burçin terzioğlu
yakmak
Milletvekili
Basketbol
Balıkesirspor