23. fasıla Türkiye'yi "etkin kontrolü altında olan" bütün topraklardaki insan hakları ve hürriyet sorunlarından sorumlu tutan ifadeler sokmak isteyen Rumlar fasıl müzakerelerini tıkadı. Daha önce 26. fasıl olan eğitim ve kültür ile 10. fasıl olan bilgi toplumu ve medyanın açılışını 23. fasıldaki açılış kriterlerine bağlayan Brüksel, böylece 3 faslı birden askıya almış oldu. Rumlar açılış kriteri olmayan enerji faslını da dondurmuş bulunuyor. Rum talebine şiddetle itiraz eden Türkiye böyle bir ifadenin kabulünün mevzu bahis olamayacağını muhataplarına iletti.
23. fasıl olan 'Yargı ve Temel Haklar' müzakere edilirken Rumlar Kıbrıs'ın işgal altında olduğunu iddia ederek, "işgal" haline işaret eden ifadelerin belgelere girmesini talep etti. Dönem başkanı, Rum engelini aşmak ve 3 faslı askıdan kurtarabilmek için "Türkiye'nin etkin kontrolü olan bölgeler" ifadesi ile KKTC'ye atıf yaptı. Ancak bu teklif Türkiye'nin sert tepkisi ile karşılaştı. Ankara, "işgalci"liği çağrıştıran bu ifadelerin bütün müzakere sürecini vuracağını düşünüyor ve şiddetle itiraz ediyor. Ankara'nın üyeliğini destekleyen üyeler bu ifadelerin kabulünü engelledi.
Rumlar yüzünden Aralık 2006'da dondurulan 8 fasıldan sonra hem Ankara hem de AB Komisyonu, Kıbrıs sorununun "8 fasıl zayiatı ile" aşıldığını düşünüyordu. Ancak Rumlar önce Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de tek yanlı petrol aramalarına itiraz ettiği için açılış kriteri olmayan enerji faslına, ardından da 23. faslın açılışına karşı çıktı. 10. ve 26. faslı 23. fasıldaki ilerlemelere bağlayan Brüksel, böylece bir anda 3 faslın askıya alınması ile karşı karşıya kaldı.
Ankara çok kızgın
Fransa, 2006 yazında açılması planlanan eğitim ve kültür faslına azınlıkların dil haklarını bahane ederek itiraz etmiş, AB müktesebatının son derece sınırlı olduğu bu faslın açılışını 2 yıldır engellemişti.
Böylece Rumların engellemeleri sonucu askıya alınan fasıl sayısı 12'ye çıkmış oldu. Fransa'nın üyeliğe zemin hazırladığı 5 faslın da eklenmesi ile donan müzakere fasıl, sayısı 16'yı buluyor. Fransa'nın itiraz ettiği tarım faslı limanlar dolayısıyla dondurulan 8 fasıl içerisinde de yer alıyor. Türkiye ile AB, 35 faslın 33'ünü müzakere ediyor.
Limanlar dolayısıyla 8 faslın dondurulmasınıın ardından Rumlarla başka sorun yaşamayacağını düşünen Ankara, son gelişmelere tepkili. Rumların Türkiye'yi KKTC'de "işgalci" gösterme girişimi karşısında Ankara böyle bir AB belgesini kesinlikle kabul etmeyeceğini muhataplarına aktardı. Türkiye'nin üyeliğini destekleyen ülkeler bu fasılların şu an itibariyle askıya alınmasının kötü bir neticeden daha iyi olduğunu düşünüyor. Diplomatik kaynaklar, sorunu aşmak için dönem başkanlığı ile Türkiye'ye müzahir ülkelerin yoğun temaslar yaptığına işaret ediyor. Bu arada Slovenya dönem başkanlığı, 17 Haziran'da 'Şirketler Hukuku' ile 'Fikri Mülkiyet Hukuku' fasıllarını müzakerelere açmaya hazırlanıyor. 17 Haziran'da 2 fasıl açılabilirse Ankara ile açılan müzakere başlık sayısı 8'e çıkacak.