Yıl içerisinde yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklıkların tarımsal ürünlere olan olumsuz etkisi çiftçi ve tüketiciyi mağdur etti. TZOB, yaşanan mağduriyete önlem almak üzere çalışmalara başladı. Yaklaşan Ramazan ayıyla üretici ve tüketicinin yaşadığı olumsuzluklardan faydalanmak isteyen aracıları teşhir etmek üzere faaliyetlerde bulunacak olan TZOB, yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmek üzere bir dizi veri ortaya koydu.
Buna göre; Kuru Kayısının üretici fiyatı 2.00 YTL'yken market fiyatı 7.33 YTL, market ve üretici arasındaki fiyat farkı yüzde 266.3; 1 Litre Sütün üretici fiyatı 0.53 YTL, market fiyatı, 1.57 YTL'yken market ve üretici arasındaki fiyta farkı yüzde 195.5, Domatesin ise üretici fiyatı 0.50 YTL, Hal fiyatı, 0.65 YTL, Pazar fiyatı 0.75 YTL,, Market fiyatı 1.40 YTL'yken hal ve üretici fiyat farkı yüzde 30, pazar ve üretici fiyat farkı yüzde 50, market ve üretici fiyat farkı yüzde 180.4 seviyesinde.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, duruma dikkat çekmek ve yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte temel gıda maddelerinin fiyatlarında yaşanacak artışlara ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. TZOB'un Demirtepe'de bulunan genel merkezinde yapılan basın toplantısında Genel Başkan Şemsi Bayraktar, fiyat artışının yaşandığı ürünler, fiyat artışlarının nedenleri, alınması gereken tedbirler ve tedbirlerin alınmaması durumunda yaşanacak olumsuzluklara açıklık getirdi.
"KURAKLIĞIN ÜLKEMİZE MALİYETİ, ÇİFTÇİLERİMİZE ZARARI 5 MİLYAR YTL"
Başkan Bayraktar, açıklamasında, Türkiye'de yıl içinde yaşanan kuraklığın tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini hatırlatarak, "Birliğimize bağlı odalardan alınan bilgiye göre, kuraklığın ülkemize maliyeti, çiftçilerimize zararı 5 milyar YTL olarak belirlenmiştir. Tarımsal ürünlerde meydana gelen zarar dikkate alanıdığında kuraklığın bu yıl ülkemizde doğal afet niteliği kazandığı görülmektedir" dedi.
Kuraklık Kararnamesi'nin Türkiye'deki çiftçilerin zararını karşılamada yetersiz kaldığına işaret eden Bayraktar, "Üreticilerimizin zararı, üretici satış fiyatları ortadayken bazı spekülatöreler tarafından ürünün azlığı kgerekçe gösterilerek fiyatlar arttırılmakta, adeta kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yapılmaktadır" diye konuştu.
Gereken tedbirlerin alınmaması durumunda gıda fiyatlarında patlama olacağı uyarısında bulunan Bayraktar, tüketicilerin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusunun üretici olmadığını ifade etti. Tüketiciye ulaşan hal, pazar ve markez gibi zincirin halkalarının fiyat artışında etkili olduğunu savunan Bayraktar, "Ülkemizde etkin bir pazarlma organizasyonunu kurulamamış olması, mevcut sitstemin aracılar tarafından kontrol ediliyor olması, hem ürün kaybına neden olmakta, hem de üretici-tüketici arısandatki makasın açılmasına neden olmaktadır" şeklinde konuştu.
"ÜRÜNLERİ UCUZA ALIP, FAHİŞ FİYATLARLA PİYASAYA SUNUYORLAR"
Bayraktar, üreticinin soğuk hava deposunun, gerekli finansal kaynağının olmayışından yararlanan kimi aracıların ürünleri ucuza aldığını ve fahiş fiyatlarla piyasaya sunduğunu söyledi. Bayraktar, üretici ve tüketici arasındaki makasın daraltılması için şu önerilerde bulundu: "Piyasalarda etkin bir denetim mekanizması kurularak, fiyatların aşırı biçimde artmasının önüne geçilmelidir. Ürünün ürteciden tüketiciye doğrudan satışını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmesi bakımından semt pazarlarında kendi ürettiği ürünleri satan üreticiler için uygulamada yer lanaa kilo ile satışlarda 100 kilogram, tane ile yapıla satışlarda 150 adet, bağ ile yapılan satışladrda 50 bağ olarak belirlenen asgari miktar arttırılmalıdır. Üretci birlikleri kanalıyla ürünlerin pazarlanması sağlanmalıdır. Tarımsal üretici birlikleri figinansman bakımından güçlendirilerek etkin hale getirilmelidir."
Bayraktar, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle medyadan gelmesi beklenen talep arıtşının birtakım stokçular tarafından suistimal edilmesinin önüne geçilmesinin zaruri olduğunu dile getirdi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayraktar, kimi fırsatçılar tarafından üretici ve tüketicilerin karşı karşıya getirilmek istendiğini ileri sürdü. Bayraktar, Ramazan ayında üretici haklarını korumak adına denetim faaliyetlerinde bulunacaklarını kaydederek, "Ürünleri stoklayanları, fahiş fiyatlarla piyasaya sunanları teşhir edeceğiz. Market, hal, fiyatlarını inceleyeceğiz" ifadesini kullandı."
"Ekonomiye zarar veren, fakir fukarayı ezen fırsatçılığa karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz" diyen Bayraktar, hükümetin de bu konuda gereken tedbirleri almaya davet etti.
zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |