Tutuklu yayıncı ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, Nobel Barış Ödülü için önerildi.
Radikal'in haberine göre, İsveç’te Sol Parti Milletvekilleri Amineh Kakabaveh, Jens Holm, Bengt Berg, Siv Holma, Marianne Berg, Çevre Partisi Yeşiller milletvekilleri Jan Lindholm ve Valter Mutt merkezi Oslo’da bulunan Nobel Barış Komitesi’ne başvurarak, 2012 yılı Nobel Barış Ödülü’nün Ragıp Zarakolu’ya verilmesini önerdi.
İsveçli parlamenterler, Nobel Komitesi’ne yaptıkları başvuruda Ragıp Zarakolu’nun uluslararası alanda tanınmış basın ve düşünce özgürlüğünün sembolü bir insan hakları savunucusu olduğunu vurguladı. Başvuruda, Zarakolu’nun bugüne dek bu çabalarından dolayı pek çok ödül aldığı hatırlatıldı.
Başvuruda ayrıca, Zarakolu’nun eşi Ayşe Zarakolu ile birlikte Türkiye’de tabu olarak görülen Ermeni soykırımı, Kürt sorunu, Atatürk ve İslamı konu alan kitaplar yayımladıkları için hapis cezalarına çarptırıldıkları anlatılıyor. Zarakolu’nun tüm bu baskı ve saldırılara karşı düşünce özgürlüğünü savunmaya devam ettiği, kültürler arasındaki uzlaşmaya katkıda bulunduğu hatırlatılıyor.
Tüm bu çabalarından dolayı Zarakolu’nun devletin hedefi haline geldiğini savunan parlamenterler, “Eğer bir gün Türkiye hukuk ve uzlaşma için komisyon kurarsa bu komisyonun başına Zarakolu getirilmelidir” tavsiyesinde bulundular.
Ragıp Zarakolu, KCK operasyonlarında tutuklanmıştı. Uluslararası Yayıncılar Birliği tepki gösterirken, Zarakolu için “Cezaevini değil Nobel ödülünü hak eden bir yayıncı” dedi. Zarakolu, 1998 ve 2008’de Dünya Yayıncılar Birliği, 1995 ve 2007’de Türkiye Yayıncılar Birliği, 2003’te Norveç Kültür Bakanlığı ve 2010’da da Ermenistan Ulusal Kütüphane ödüllerini aldı.
(Radikal)
Ragıp Zarakolu Kimdir?
1948 yılında, İstanbul Büyükada'da doğdu. Kabatas Lisesi ve Istanbul Üniversitesi Iktisat fakültesi mezunu. Doktorası 1971 yılında askeri darbe, 1979 yılındada ise hocası Tütengil'in öldürülmesi ile iki kez kesintiye uğradı. 1968 yılında, Ant ve Yeni Ufuklar dergilerinde yazmaya basladı. Yunanistan'da iskence konulu Af Örgütü raporunu Türkçeye çevirerek yayınladı. Türkiye'de işkence ve ihlallerle ilgili verilerin toplanmasına yardımcı oldu. 1972 yılında Ho Chi Hinh ve Vietnam Savaşı adlı yazısı nedeniyle 2 yil hapse mahkum edildi, 1974 affıyla tahliye oldu. 1977 yılınnda, esi Ayse Nur Zarakolu ile birlikte "Belge Yayınlari"ni kurdu. 1979 yılında 36 aydın ile birlikte Demokrat gazetesinin kurucu ve yöneticilerinden biri oldu. Bu nedenle 1982 yılında kisa bir süre tutuklu kaldı.
1971-91 yılları arasında yurt dışına çıkması yasaklandı. 1980 askeri darbesinden sonra Dünyada Neler Oluyor? (L'etat du Monde) yıllıklarını yayinlamaya basladı. 1982 yılında, Alan Yayınları'nı kurdu, Dünya Sorunlari-Türkiye Sorunlari , 11. Tez gibi kuramsal dergilerin editörlüğünü üstlendi. Çeşitli sosyal bilim ansiklopedilerinde yazarlık yaptı. 1986 yılında İnsan Hakları Derneği'nin kurucularından biri oldu. Ayrıca Tarih Vakfı'nın da kurucularından. 1991 yılından itibaren Kürt basını için yazdı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...