Singapur'da düzenlenen Asya Pasifik İşbirliği Forumu çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşen Obama, basına yaptığı açıklamada, şu ana dek İran'ın "herkesin yapıcı ve yaratıcı olarak gördüğü yaklaşıma evet demediğini", zamanın tükenmekte olduğunu kaydetti.
Medvedev ise zenginleştirilmiş uranyumu Rusya'ya göndermesi için İran'ı ikna etme konusunda halen umutlu olduğunu ifade etti. Medvedev, bu planın başarısız olması halinde diğer seçeneklerin masada olduğunu, İran'ın bomba yapmadığını ıspatlayacak teftişlere nükleer programını açmaması halinde başka yaptırımların mümkün olduğunu da kaydetti.
Konuya ilişkin açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedi-nejad'ın üst düzey danışmanı Mujtaba Samareh Haşimi ise "Batılı ülkelerin verdikleri sözler konusunda ne kadar samimi olduklarını görmeyi bekliyoruz.'' dedi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) aracılığıyla oluşturulan taslak bir anlaşma, İran'ın az zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 75'ini nükleer reaktör yakıtına dönüştürmek üzere Rusya ve Fransa'ya göndermesini öngörüyor. Bununla, Tahran'ın uranyumu nükleer silah üretecek düzeye getirecek şekilde zenginleştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. UAEK, geçtiğimiz günlerde yeni bir teklif daha ortaya atarak, söz konusu az zenginleştirilmiş uranyumun İran'ın da güvendiği Türkiye'ye gönderilebileceğini söylemişti. Konuya sıcak yaklaşırken Ankara, Tahran'la temasta bulunmuştu. Ancak İranlı yetkililer, Tahran'ın az zenginleştirilmiş uranyumunu vermek yerine nükleer reaktör yakıtını yabancı ülkelerden almayı veya kısıtlı miktarda az zenginleştirilmiş uranyum ile nükleer reaktör takasına sıcak baktığını belirtiyor. İranlılar 1 Ekim'de Cenevre'de yapılan görüşmelerde BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya'nın, nükleer programı nedeniyle petrol sektörüne yönelik yaptırım kararı almalarını engellemeyi başarmıştı; ancak Batılı ülkeler, Tahran'a sonsuza dek beklemeyecekleri mesajı veriyor. Dün bir İsrail gazetesine konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran'ın son teklife cevabının olumsuz olacağını belirterek, "Bekliyoruz. Bu iyi değil ve çok tehlikeli.'' ifadesini kullandı. DIŞ HABERLER SERVİSİ
Myanmar'a 'muhalif lideri serbest bırak' çağrısı yaptı
ABD Başkanı Barack Obama, Myanmar'dan, muhalif lider Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılmasını istedi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Robert Gibbs, gazetecilere yaptığı açıklamada, Obama'nın Myanmarlı liderlerin de olduğu Asya Pasifik İşbirliği Forumu zirvesi sırasında, Suu Kyi ile diğer siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve azınlıklar üzerindeki baskıya son verilmesini istediğini söyledi. Son 20 yılın 14'ünü gözaltında geçiren Suu Kyi'nin, evinde bir Amerikalıyı iki gün boyunca kurallara aykırı şekilde barındırdığı gerekçesiyle ağustos ayında 18 ay daha evde göz hapsinde tutulmasına karar verilmişti.
Obama YENİ KRİZ UYARISInda bulundu
ABD Başkanı Barack Obama, forum öncesi yaptığı açıklamada ise dünya ekonomisinin düzelme sürecine girdiğini belirterek, "ancak dünya ekonomisindeki dengesizliklerin giderilmesini amaçlayan politikaların başarısız olması durumunda yeni krizlerin çıkabileceği'' uyarısında bulundu. Obama, "Dünya genelinde ekonomiler tekrar büyümeye başladı. Düzelme yolundayız. Ancak geçmek üzere olan krize de yol açan ani yükseliş ve düşüşlerin bulunduğu döngüye tekrar dönemeyiz." dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...