E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Nisan Ayı Enflasyonu Açıklandı İşte Yeni Rakamlar

Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

5.05.2009 - 22:31
Nisan Ayı Enflasyonu Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,02, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0,65 arttığını açıkladı. TÜİK'e göre, Nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 6,13 artarken, ÜFE'de yüzde 0,35 geriledi.

Buna göre tüketici enflasyonu (TÜFE) nisan ayında yüzde 0.02, üretici enflasyonu (ÜFE) ise yüzde 0.65 artış gösterdi.

Piyasadaki beklentiler TÜFE'nin yüzde 0.7, ÜFE'nin ise yüzde 0.6 artacağı yönündeydi.

TÜFE yıllık bazda yüzde 6.13 artış gösterirken, ÜFE yüzde 0.35 geriledi.

4 aylık rakamlara bakıldığında ise TÜFE'deki artış yüzde 1.07, ÜFE'deki artış ise yüzde 2.35 olarak kaydedildi.

Krizin frenlediği enflasyon Nisan ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0.02 oldu. ÜFE enflasyonu uzun yıllar sonra ilk kez yıllık bazda eskiye indi.

Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.13, dört aylık da yüzde 1.07 oldu. Nisan ayında yüzde 0.65 artan ÜFE, yıllık bazda yüzde 0.35 düşerken, dört ayda yüzde 2.35 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı fiyat gelişmelerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında yüzde 0.02 arttı. TÜFE Ocak’ta yüzde 0.29 artmış, Şubat’ta yüzde 0.34 düşmüş, Mart ayında da yüzde 1.10 artış göstermişti.

Yıllık enflasyon yüzde 6.13 olurken, yeni bir düşük oran rekoru kırdı. Dört aylık enflasyon da TÜFE’de yüzde 1.07 olarak gerçekleşti.

-GIDA DÜŞÜRDÜ, GİYİM YÜKSELTTİ-

Enflasyonun artı çıkmasında yeni sezon nedeniyle yüzde 10.95 artış gösteren giyim ve ayakkabı önemli rol oynadı. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 0.35, konut fiyatları yüzde 1.04, ev eşyası fiyatları yüzde 2.31, ulaştırma fiyatları yüzde 1.70, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 2.55 azaldı.

Fiyatlar alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.02, sağlıkta yüzde 2.20, haberleşmede yüzde 0.28, eğlence ve kültürde yüzde 1.10, eğitimde yüzde 0.10, lokanta ve otellerde yüzde 0.41 artış gösterdi.
Yıllık enflasyon gıdada yüzde 7.70, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 7.11, konutta yüzde 14.44 oldu. Giyim ve ayakkabı fiyatları ise yıllık bazda yüzde 0.31 azaldı.

-MEVSİMLİK ÜRÜNLER HARİÇ ENFLASYON EKSİDE-

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında mevsimlik ürünler hariç TÜFE Nisan ayında yüzde 0.47 azalış gösterdi. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyon yüzde 0.18, enerji hariç yüzde 0.28 oldu. İşlenmemiş gıda ve enerji hariç enflasyon yüzde 0.54 olurken; enerji, alkol ve tütün hariç oran yüzde 0.30 olarak belirlendi. Bu son grup ile birlikte fiyatın yönlendirilen ve dolaylı vergiler hariç tutulduğunda yüzde 0.93 olan enflasyon, bunlara işlenmemiş gıda eklendiğinde yüzde 1.39 olarak gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç yüzde 0.75 olan enflasyon; enerji, gıda, alkol, tütün ve altın hariç yüzde 0.91 oldu.

-İSTANBUL’DA 0.27, ANKARA’DA 0.67-

İstatistiki bölgeler itibariyle bakıldığında Nisan ayında en yüksek enflasyon 0.77 ile Hatay, Maraş, Osmaniye’de görüldü. Enflasyon Ankara’da yüzde 0.67, İstanbul’da yüzde 0.27 oldu. En büyük fiyat düşüşü yüzde 0.92 ile Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak’ta görüldü. İzmir’de de yüzde 0.08 fiyat düşüşü yaşandı.

-ÜRETİCİDE ENFLASYON EKSİYE DÜŞTÜ-

ÜFE Nisan ayında yüzde 0.65 arttı. ÜFE enflasyonu Ocak’ta 0.23, Şubat’ta 1.17, Mart’ta 0.29 artmıştı. Bu sonuçlarla yıllık bazda ÜFE ilk kez eksiye inerek yüzde 0.35 düşüş gösterdi. Dört aylık ÜFE de yüzde 2.35 arttı.

Sektörler bazında bakıldığında sanayide ÜFE artışı yüzde 0.08, tarımda yüzde 3.27 oldu. İmalat sanayiinde fiyatlar yüzde 0.48 artış gösterdi. Madencilik yüzde 0.75 artış, elektrik, faz ve su yüzde 4.25 düşüş gösterdi.

İmalat sanayii alt dallarında gıda, giyim, basın-yayım, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, ana metal sanayi, metal eşya, elektrikli makineler, motorlu kara taşıtları, diğer ulaşım araçları, mobilya fiyat artışı gördü.

Tütün ürünleri fiyatları değişmezken, tekstil, deri, ağaç-mantar, kağıt, kimyasal ürünler, plastik, makine-teçhizat, iletişim teçhizatı, tıbbi cihazlarda fiyat düşüşü oldu.

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
29 Nisan 2009 Çarşamba 09:10

Milli hakimiyet,Peygamberimizin devlet yöneticiliği anlayışıyla birebir örtüşen kutsal bir kavramdır. Peygamberimiz istişare(halkla birlikte karar alma)ye önem veren bir insandı.Atatürk de istişareyi günümüze Meclis olarak taşıyarak Peygamberinin yolunda gitti.Atatürk ne büyük bir liderdi ki bu kutsal günü peygamberimizin doğduğu haftaya bilmeden ama hissederek denk getirmiş. Şimdi Diyanetin başındaki adam çıkmış farklı iki olgu olduklarından bahsediyor.Çok yazık!Diyanette bilim adamı yok!

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın 28 Nisan 2009 Salı 20:47

Kutlu Doğum Haftası kelimenin tek anlamıyla bidattir. Bu organizasyonu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yürütmesi de tek kelimeyle ayıptır. Ne Hz. Muhammed ve sahabe böyle bir kutlama yapmadılar.böyle bir etkinliğe de gerek görmediler. Aksini söyleyebilecek birisi varsa çıksın konuşsun. Leküm dinüküm veliyyeddin ( sizin dininiz size , benim dinim bana) vesselam.

Yorumu oyla      18      10  
kutlu doğum haftası mevlit kandilinin alternatifi olabilir mi? 28 Nisan 2009 Salı 19:00

Peygamberimizin doğumu hiçbir şeyin alternatifi olarak düşünelemiyecek kutsiyettedir, mevlit kandili olarak da kutlanmaktadır.23 nisan ulusal eğemenlik ve çocuk bayramı da milletimiz ve devletimiz için önemli bir bayramdır.Diyanet işleri başkanlığının Kutlu doğum haftasını 14-20 nisan olarak belirlemesi son derece akılcı ve yerinde olmuştur.Böylelikle kamuoyunda her iki etkinlik de daha çok ses getirecek, biri diğerinin gölgesinde kalmayarak beklenilen etki ve katılım sağlanmış olacaktır.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalar Revizyonu Nasıl Karşıladı?
Başbakan Erdoğan, cuma günü kabinedeki yeni isimleri açıkladı. Piyasaların ...
Memurlar İçin Köklü Değişim Planı
Kamu Personel Sisteminde köklü değişiklikler. Yeni düzenlemede, uzman ...
Çimentoda Dev Satış
OYAK Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97,3'ü, Lafarge Ereğli ...
 
Türk Simidi Krizde Avrupa'ya Açıldı
Ekonomik krizin vurduğu İngiltere, İspanya ve İtalya Türk simidini keşfetti. ...
Yeni Paketle 500 Bin Kisiye İş İmkanı
Bakanlık koltuğunu Ömer Dinçer’e bırakacak olan Faruk Çelik, hükümetin ...
PİYASALARIN YENİ UMUDU:
Ekonomik durgunluğun etkisiyle son dönemlerde sıkıntılı günler geçiren ...
 
Yeni Sanayi bakanı Ergün:
Devlet Bakanlığı’na yeni atanan Zafer Çağlayan da genel kurulda Sanayi ...
İhbara İtiraz: Başbakan'ınki Acizlik...
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan’ın, ’Merdiven altında kayıtdışı ...
Başbakan'ın Kayıt Dışı Tavsiyesi:
Başbakan Tayyip Erdoğan, iş adamlarına, "Ne olur bu ülkede yanınızda haksız ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
Güney Kore
Euroleague
Serdar Ortaç
Eczacıbaşı
1. Lig
survivor
PSG
Sayıştay