Naki Bakır, "Bütçe açıklarının hızla büyümeye devam ettiği ilk altı ayda, bunun finansmanı için adeta borçlanma maratonu yaşayan Hazine’nin özellikle iç borçlanması rekor kırdı" dedi.
NAKİ BAKIR'IN YAZISI ŞÖYLE:
Açık rekoru ve yoğun borçlanma maratonu
Ekonomiyi rasyonel zemine oturtmak amacıyla başlatılan parasal sıkılaştırma esaslı program iki yılı doldururken, ulusal ve küresel ekonomide şok gelişmelerin damgasını vurduğu bu yılın ilk yarısında kamuda mali dengeler daha da bozuldu.
Bütçe açıklarının hızla büyümeye devam ettiği ilk altı ayda, bunun finansmanı için adeta borçlanma maratonu yaşayan Hazine’nin özellikle iç borçlanması rekor kırdı. İç çevirme oranı ve borçlanma maliyetleri aşırı yükselirken, ortalama vadeler iyice kısaldı. Pandemiden bu yana hızla büyümeye devam eden merkezi yönetimin borç stoku haziran sonu itibarıyla 11,5 trilyon lira ile tarihi zirveye ulaştı.
Altı ayda 1 trilyon 254 milyarlık nakit açığı
Merkezi yönetim bütçesinin ocak-haziran döneminde verdiği 980,5 milyar liralık açık ekonomi çevrelerinde gündem oluştururken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hafta başında açıkladığı bu döneme ait nakit açığı ve bunun finansmanı için gidilen borçlanmaya ilişkin veriler ise çok daha çarpıcı bir tabloya işaret etti. Buna göre bütçe emaneti ve avanslar kalemlerindeki toplamda eksi (-) 273,9 milyar liralık hareketle birlikte merkezi yönetim bütçesinin bu dönemdeki nakit açığı 1 trilyon 254,3 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre bütçe açığı yüzde 31,2, nakit açığı da yüzde 32 büyüdü.
1 trilyon 246 milyarlık yeni borçlanma
Nakit açığındaki büyümede bu dönemde gerçekleşen yüklü faiz ödemeleri etkili oldu. Hazine, ilk yarıda iç ve dış borç faizlerinin yanı sıra iskonto ve kısa vadeli nakit işlemlere ait faiz giderleri, türev ürün giderleri ve kira sertifikası giderlerini de kapsayan toplam 1 trilyon 111,4 milyar liralık faiz ödemesi gerçekleştirdi. Altı aydaki faiz ödemesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93,5’le neredeyse bir kat artış kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |