E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Murat Yetkin Noktayı Koydu: BAŞBUĞ KESİN!

M. Ali Kışlalı'dan sonra Radikal'deki 2. Askerlik Şubesi haline gelen Murat Yetkin, "Erdoğan'ın Başbuğ'u Genelkurmay başkanı yapacağını" kesin dille yazdı.

26.06.2008 - 13:41
Murat Yetkin Noktayı Koydu:

Murat Yetkin/Radikal

Erdoğan, Genelkurmay’a Başbuğ’u getiriyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’u Başbakanlık konutunda yemeğe davet ederek baş başa yaptıkları iki saatlik görüşme, Türkiye’nin bir sonraki Genelkurmay Başkanı’nı hemen hemen belli etti. Bu görüşme ve ardından Başbakanlık’tan yapılan açıklama, Erdoğan’ın bir süredir yapılan yayınları, Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı lmasına engel görmediğini gösterdi.

Bu durumun izini Başbakanlığın yaptığı açıklamada bulmak mümkündü. Açıklamada; “Sayın Başbakanımızın daveti üzerine gerçekleşen görüşmede, önümüzdeki dönemde bölücü terör örgütü ile mücadele kapsamında öngörülen gelişmeler ve alınacak tedbirler ile son günlerde gündeme gelen bazı konular ele alınarak değerlendirilmiştir” deniyordu.

‘Önümüzdeki dönem’ herhalde önümüzdeki bir ay sayılmazdı; çünkü Orgeneral Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinden ağustos itibarıyla emekli oluyordu. Başbakan, ‘önümüzdeki dönemde bölücü terör örgütü ile mücadele’ eğer Başbuğ ile konuşuyorsa, onu ağustos sonrasında da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görmek istediğini bir yerde beyan etmiş oluyordu. TSK geleneğinde Kara Kuvvetleri’nin devamı Genelkurmay Başkanlığı olarak kabul ediliyor.

Aslında Başbuğ dün öğleden sonra ‘Paksüt ile görüşmesini izah etmek için görüşme talebinde kendisi bulundu’ haberlerini kesin bir dille yalanlayıp, Başbakanlığı doğruladığı açıklaması sırasında, “Önümüzdeki dönem derken kısa bir dönemden söz etmiyoruz” diyerek bu durumu kabullenmiş de oldu.
Hafızalarımızı tazelersek, Genelkurmay Başkanlığı’na Orgeneral Hilmi Özkök yerine Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın getirilmesi öncesinde de benzeri bir sürecin yaşandığını saptayabiliriz.

Başbakan Tayyip Erdoğan 25 Mart 2006 günü, birkaç ay sonra emekli olacak Özkök’ün onayıyla dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt’la iki saate yakın süren bir görüşme yapmıştı. O gün  ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace Ankara’daydı ve bugün Irak’taki PKK varlığına ilişkin somut sonuçlarını gördüğümüz etkin işbirliği Türk ve ABD askerileri arasında o gün somut olarak tartışılmaya başlanacaktı. Bu görüşme ile Türk komuta kademesindeki devamlılık içeriye ve dışarıya gösterilmişti.

Özkök’ün önceki gün Radikal’de yayımlanan sözlerinin doğru çıktığını söyleyebiliriz. Özkök, Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın seçimine müdahale etmediğini vurguladıktan sonra; “Şimdi de İlker Paşa öne çıkıyor; geleneklerimiz öyle olacağını gösteriyor. Bence sakin bir YAŞ olacaktır” diyordu. Özkök, Başbuğ üzerine yapılan yayınların sorun olup olmayacağı sorumuza ise, “Aksi yönde bir sebep yok. İlker Paşa, o görev için hazırlanmış, fevkalade yetenekli bir arkadaşımızdır. Tabii ki hükümetin takdiridir. Ben hükümetin onu atayacağını düşünüyorum” cevabını kendinden emin bir tahmin olarak vermişti.

Özkök’ten Büyükanıt dönemine yumuşak geçiş az sancılı olmamıştı gerçi. O dönem de Büyükanıt aleyhine inanılmaz bir kampanya yürütülüyor, Büyükanıt hakkında da tıpkı Başbuğ gibi Musevi kökenleri olduğu iması üzerine psikolojik yıpratma kampanyaları açılıyor, ‘Genç Subaylar’ imzalı korsan cep mesajları gönderiliyordu. İşte o aşamada Başbakan Erdoğan, Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı’na atanması kararnamesini YAŞ toplantısına bir gün kala, 30 Ağustos’tan geçerli olmak üzere Köşk’e gönderdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in beklemeden onay vermesiyle Büyükanıt 1 Ağustos 2006’da başlayan YAŞ toplantısına başkanlığı garantilemiş olarak girdi. Dolayısıyla komuta kademesini de o rahatlıkla belirledi.

İşaretler, bu kez de benzer yolun izlenebileceğini gösteriyor. Bu kez de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdoğan’ın göndereceği atama kararnamesini YAŞ başlamadan önce onaylayarak, Başbuğ’un komuta kademesini kendi tercih ettiği isimlerden oluşturmasına izin verebilir.

Bu adımlar, Erdoğan’ın AK Parti kapatma davası nedeniyle yaşadığı bütün sıkıntıya karşı askerle didişme yolunu seçmediğini de gösterir.
Yine Başbakanlık açıklamasından, ‘son günlerde gündeme gelen bazı konular’ın değerlendirildiğini de öğreniyoruz. Bu konulara, Başbuğ fotoğraflarından, Paksüt görüşmesine, TSK ve Anayasa Mahkemesi’ni yıpratıcı psikolojik savaş taktiklerinin de dahil olduğunu düşünmek mümkün.
Ama toplantının asıl sonucu, Erdoğan’ın Büyükanıt’ın ardından Başbuğ’u atayacağını fiilen göstermiş olmasıdır.

YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
deniz 20 Haziran 2008 Cuma 

ALLAH İLE ALDATANLARIN işleri bitecektir bu milleti dilenci yerine koyanlar ülkeyi peşkeş çekenler tabiki gideceklerdir.kimler geldi kimler geçti.ordu bizim en büyük güvencemizdir TÜRK HALKINI ordudan soğutmaya çalışan sorozcuların liboşların irticacıların çabaları boşa gidecektir.

Yorumu oyla      18      10  
Erkan oğur 20 Haziran 2008 Cuma 

kendi kendini yönetmekten yoksun kişiler bizleride kendileri ile aynı kategoride görüyorsa yanılıyor... Bu ülke milletin adı asker veya yargıç da olsa bürokratların değil... Bu ülken ne zaman gelişme için girse bürokratlar uluslararası işbirlikçileri ile bunu engelliyor...

Yorumu oyla      18      10  
nesrin 20 Haziran 2008 Cuma 

İSMET İNÖNÜ İYİ Kİ VARMIŞSIN SEN OLMASN ŞİMDİ BİZ NE OLURDUK ŞU ATIFA NECMETTİNE NASIL CEVAP VERİRDİK ZİRA SESİMİZİ DUYMAK İSTEMEZLERDİ GÜNAHMIŞ YA!MENDERESE DEMOKRASİ ŞEHİDİ DİYENLER BUNLAR. TAYYİPTEN NE FARKI VAR dpNİN HEPSİ AYNI KAFA BU ĞLKEYİ KURTARACAK TEK YOL=SOL ZAMANINDA DA BİZ KURTARDIK YİNE BİZ KURTARACAĞIZ BAŞKA YOLU YOK SAĞ İDEOLOJİSİ ADI ALTINDA YALNIZCA ÇIKARCILAR VAR ONLARDAN KİMSEYE HAYIR GELMEZ ÜLKEYİ ÇÖKERTEN MENDERESSE BATIRAN DA TAYYİPTİR 2*2=4 UĞRAŞMAYIN 5 ETMEZ

Yorumu oyla      18      10  
NECMETTİN DÖNMEZ 20 Haziran 2008 Cuma 

BEYAZ İHTİLAL..MİLLET SANDIKTA YAPACAK..1950 CHP MİLLİ ŞEF İNÖNÜ DEVRİ BİTTİ.DP İKTİDARA..ŞİMDİ BEYAZ OYLARIYLA DİN TÜCCARI.ACEMİLER MANGASI.FAKİRİ DAHA FAKİR ZENGİNE FAİZCİYE ÇALIŞANLARIN İKTİDARI BİTECEK..KIRAT.DP İKTİDARA..

Yorumu oyla      18      10  
Kutluk Kargaoğlu (2) 20 Haziran 2008 Cuma 

Tayyip, faşimz istemektedir. Çünkü okyanus ötesi bunu istemektedir. Hiçbir ulusalcı bunu istemez. Demokrasi zenginin (azınlıktır) fakirleri aldatarak işlerini devam ettirdiği sistemdir. Asıl sorgulanması gereken alevi olanın AKP'ye oy vermesi, fakir ve ücretli olanın köylünün sağ partilere oy vermesidir. Ama kazığı vermemesi gereken yere oy verenler yemektedirler. Onun için demokrasi aptalların kandırıldığı oligarşik yapıdır. Özgürlük ise demokrasiden farklı şeydir. Anlayana...

Yorumu oyla      18      10  
Kutluk Kargaoğlu (1) 20 Haziran 2008 Cuma 

Sn. Atıf, sağ ve paralı kesimin iktidar hırslarını ulusalcılara yükleyemezsiniz. yanlış. Biz eskiden başörtüsü derdik ama türban denmeye başlayınca anadolu kadınınınki farklı olduğu oraya çıktı. Türban bir sembol bir miğfer oldu. Bölücülük sağcıların maharetidir. Ulusalcılar bölmez. DTP'ye tepki ve muhalefet gerçek anlamdfa CHP yapmaktadır. MHP seçmeni ile alay etmekte AKP'ye stepne olmuştur. Çünkü ABD güdümündedirler.

Yorumu oyla      18      10  
Kutluk Kargaoğlu 20 Haziran 2008 Cuma 

tüğrban eylemleri sırasında arka bahçemiz denmeseydi, Türkler irkilmeyecek ve gelen tehlikeyi göremeyeceklerdi. CHP ve Baykal'ın ne deme istediğini iyice anlamak gerek. Kaldı ki, Baykal sorumlu görülemez başka biçimde yargılanır ama ülke Atatürk'ten sonra iktidarda gelenler din ticareti yapmadılar mı? ve CHP 12 yama dışında iktidar olmadı o da hükümet etti. Sağcıların iktidarını CHP ve ulusalcılara yükleyemezsiniz. Şeriatın gelme olasılığı 7 yıl öncesine göre kat kat fazladır.

Yorumu oyla      18      10  
Musa Yılmaz 20 Haziran 2008 Cuma 

//**Darbeyi 'ŞER' bulurum-'Rahat,hazrol, sağdan say!'-Şimdi farklı mı durum-Seninki:'VAY BABAM VAY!'*//**Bende yazılanlara-UY diyor ANAYASA-O'na yapılanlara-Etmiyorsun hiç TASA*//**ANAYASAya inat-Hiç yakışık alır mı-Edilmezse İTAAT-Devlet BAKİ kalır mı*//**ANAYASA sayılsa-Başa gelmez bu işler-Ama YOK SAYILIRSA-Darbe mi,EHVEN-İ ŞER*//**TEK KİŞİYE hep EĞİL-Sonra 'KOPAR ŞAMATA'-Asıl yapanda değil-YAPTIRANDAdır HATA*//**Zaten değil mi BUGÜN-TEK KİŞİde idare-Eğer olursa,OGÜN-Artık EDİN İDARE...*//

Yorumu oyla      18      10  
atıf 20 Haziran 2008 Cuma 

Türban dünyanın en basit olayıdır. Kral çıplak şu akıl tuttulmasından kurtulun.Eğer siz türbana karşı laiklikten ve cumhuriyetten bir cephe yaparsanız ülke böyle bölünür 1992-1997 yılları arasında İSTANBUL üniversitesinde okurken türban serbestti neden biz bölünmedik ozaman yanyana kardeşçe okuduk, kadının taktığı bir başörtüsünü cumhuriyetin en büyük korkusu olarak algılıyorsunuz gerçekten aklım duruyor bunlar ne diyor ne yapmaya kalkışıyor diye. TEK SORUMLU BAYKAL'ın ta kendisidir.

Yorumu oyla      18      10  
Gülay 20 Haziran 2008 Cuma 

Gladyo yerli değil hepimiz biliyoruz bunu.12 Eylül şartlarından farklı bir iklim olduğuda ortada.AKP ye verildiği söylenen %47 oy(?) AKP nin ne olduğunu bilenlerin desteği değil.Benim söylemek istediğim sivil hareket etmeliyiz.Darbe olduğunda bunlar yine mağdur olacak.Adamlar6 yıldır iktidar ancak muhalefette gibi sürekli sızlanıp mağduru pek güzel oynuyorlar.Darbe sadece din simsarlarını değil bölücüleride güçlendirecek.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
BBP'den Gerilim Çağrısı
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin ...
Erdoğan'a Emekli Maaş Artışı Sorusu
Ağırbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına ...
Bahçeli'ye Açılan Tazminat Davasına Ret
Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Rıza Küçükoğlu'nun, "dernek mensuplarının ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
IŞİD
survivor
Ahmet Kaya
Binyamin Netanyahu
bugün
UEFA Avrupa Ligi
müebbet hapis
güneş tutulması
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin