Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nın (MB) İstanbul’a taşınacağına ilişkin net açıklamalarının ardından gözler Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a çevrildi. Daha önce Malatya’da, “Bu kanun çıkarsa uygulamayız, görevi uygulayacak birine bırakırız” ifadelerini kullanan Başkan Yılmaz’ın, dün de yakın çevresine aynı sözleri tekrarladığı öğrenildi. Dün ekonomi kulislerinde Başkan Yılmaz’ın istifa edip etmeyeceği değerlendirilirken, Yılmaz’ın “henüz” o noktada bulunmadığı öğrenildi. Yaklaşık 2 yıldır İstanbul’a taşınma konusunu gündeme getiren hükümet, halen bununla ilgili tek maddelik bir kanun teklifi hazırlayıp, Meclis’e göndermedi. Yani taşınmayla ilgili açıklamalar halen “niyet” niteliği taşıyor. Hükümet kanun teklifini Meclis’ten geçirdiği zaman, Başkan Yılmaz’ın bir karar vermesi gerekecek. Başkan Yılmaz’ın “bu kanunu uygulayan başkan” olmamak için o zaman istifayı gündemine alacağı belirtiliyor.
Merkez’de ipler nasıl gerildi?
Başkan Yılmaz, 18 Aralık’ta yaptığı basın toplantısında gelen sorular üzerine bir kez daha, ”İstanbul’a taşınma“ konusunda açık konuşmuş, ”Bize görüşümüz sorulmadı. Personelin İstanbul’a taşınma isteği yok“ demişti. Ancak Başbakan’ın önceki günkü açıklamaları hükümetin bu yönde kararlı olduğunu gösterdi. Erdoğan’ın ”Kimsenin görüşüne ihtiyaç yok“ demesi de ipleri tamamen gerdi. Öte yandan Başkan Durmuş Yılmaz’ın 31 Ocak’ta katılacağı ”2008 - Enflasyon Raporu“ toplantısının, gerginlik sonrası kamuoyunun karşısına ilk kez çıkacak olması nedeniyle kritik önemde olduğu vurgulanıyor.
ASO: Ankara’dan 1.5 milyar $ kaçar
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, İstanbul’a taşınacak kurumların Ankara ekonomisine yıllık 500 milyon dolarlık doğrudan katkıları olduğunu, ancak bunun çarpan etkisi bulunduğunu, taşınmanın yıllık 1,5 milyar dolarlık bir paranın Ankara ekonomisinden eksilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Özdebir, bu para çıkışının Ankara ekonomisine darbe vuracağını bildirdi.
‘Merkez, bayrak ve para birarada olur’
Merkez Bankası eski başkanlarından Cafer Tayyar Sadıklar da MB’nin İstanbul’a taşınması kararının “yanlış” olduğunu savundu. Sadıklar, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” derken, sonradan karar değiştirmek yerine “böyle bir kararın alınmamasını önereceğini” bildirdi. Asırlar boyu devletlerin kuruluşunda ’devletin merkezi, bayrağı ve parası’nın birarada olduğunu vurgulayan Cafer Tayyar Sadıklar, bunların hep birarada ola geldiğini söyledi.
Bir tek Hindistan’da MB başkent dışında
MB eski başkanı Süreyya Serdengeçti, ”Dünyanın her yerinde Merkez Bankaları başkenttedir. Bunun istisnası Hindistan ve Avusturalya’dır. Öte yandan örneğin emisyon uzmanları, ’Biz gitmeyiz’ derse ne yapılacak? Gelinen noktada bir tuhaflık var” diye konuştu.
Aygün: Ankara bir deri bir kemik kalır
ATO Başkanı Sinan Aygün, “bu gidişle başkentin sadece adının başkent olacağını” ileri sürdü. “Merkez taşınırsa Ankara bir deri bir kemik kalır” diyen Aygün, Başbakan’ın İstanbul’a hem vize koymayı, hem de binlerce insan taşımayı gündeme getirdiğini vurguladı.
‘Osmanlıcılık yapıyorlar’
Mustafa Özyürek (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Merkez Bankası, yasasına göre bağımsız bir kuruluştur. Bağımsız bir kuruluşun çalışacağı mekanı belirlemesi de ona tanınan bir hak olmalıdır. Hiçbir istişareye, danışmaya ihtiyaç duymadan, hiçbir tepkiye aldırmadığını göstermiş, ’kral benim’ demek istemektedir. Cumhuriyetin kuruluşlarını birer ikişer Osmanlı’nın son başkenti İstanbul’a götürmek istiyorlar. Yeni Osmanlıcılık yapıyorlar.
VATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...