Din dersi ile ilgili komisyonda görev yapan Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ise, "Dersin içeriği gerekirse değişebilir" dedi. Alevi dernekleri de "dersten muaf tutulma hakkı" istedi.
AİHM, "Türkiye, zorunlu din dersi ile tarafsızlık, çoğulculuk, dini ve felsefi inançlara saygı kriterlerini karşılamamıştır" gerekçesi ile Alevi bir ailenin zorunlu din dersine karşı açtığı davada Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.
Mahkeme kararında din dersinin içeriği nedeniyle zorunlu olamayacağını da vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu karara itiraz etmeye hazırlanıyor. Bakanlık, herkes için ayrı bir din dersi verilmesinin Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na aykırı olacağını belirtiyor.
Bakanlık ayrıca Aleviliğin İslam dini içinde olduğunun altını çizerek, ayrı bir din olarak okutulamayacağını kaydediyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde müfredat değişikliği yapıldığını hatırlatan MEB, "Yeni bir değişikliğe gerek yok" diyor.
Milli Eğitim Bakanlığı karara itiraz edecek ancak AK Parti'de kurulan din eğitimi komisyonu üyesi Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, AİHM'in kararını "Sürpriz değil beklediğimiz bir karardı o kadar da vahim değil" sözleri ile değerlendirdi.
"AİHM kararı dersin içeriği ile ilgili"
AİHM kararının, daha çok "dersin içeriği"yle ilgili olduğuna işaret eden Yazıcıoğlu, "Dersin içeriği asıl temayı oluşturuyor gibi geliyor bana. İçerikle ilgili sıkıntı olabiliyor zaman zaman. İçeriğinde maksadı aşan hususlar varsa bunların da elden geçirilmesi gerektiğini daha öncede söylüyorduk. Yeni bir durum değil" diye konuştu.
Yazıcıoğlu, "Zaten zorunluluğun kaldırılması ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Ben şahsen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olması ancak isteyenlerin muaf tutulması görüşündeyim. İsteyen muaf olduktan sonra neyin davası olacak. Dersin içeriği ile ilgili itirazlar olduğunu da görüyoruz. İçerik ile ilgili bazı sıkıntılar olabiliyor maksatı aşan bir husus varsa içerik de gerekirse elden geçirilebilir" diye konuştu.
Alevi dernekleri ise kararı "demokrasi ve laiklik mücadelesinde bir kazanım" olarak niteledi. Pir Sultan Abdal Derneği dersten muaf olma hakkının getirilmesini istedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, "Aileler çocuklarının dersten muaf tutulmasını isteyebilmeliler" dedi.
Eğitim-Sen de Alevi derneklerine destek verdi. Dersten muaf olma hakkı verilmezse ailelere dava açmaları konusunda destek olacaklarını açıkladı.
AİHM: "Zorunlu din dersi özgürlük ihlali"
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir Alevi vatandaşın zorunlu ''Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'' dersiyle ilgili başvurusunda 9 Ekim'de Türkiye'yi haksız bulmuş ve zorunlu din dersi eğitiminin ''özgürlük ihlali'' olduğuna hükmetmişti.
CNN TÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...