E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

KRİZ ONLARI TEĞET GEÇTİ Bankaların Karı Yüzde 32 Arttı

Bankaların karı Mart itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 5 milyar TL’ye yükseldi. Yıllık bazda özkaynak karlılığı gerçekleşme rakamları şöyle:

2.06.2009 - 12:40
KRİZ ONLARI TEĞET GEÇTİ

Bankaların karı Mart itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 5 milyar TL’ye yükseldi. Yıllık bazda özkaynak karlılığı yüzde 15,9, yıllık bazda aktif karlılığı ise yüzde 1,9 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği, “Türkiye Bankacılık Sistemi Mart 2009” Raporunu yayınladı. Vade uyumsuzluğu nedeniyle, faiz oranlarındaki gerileme kar hacmini olumlu etkilerken, yıllık bazda karlılık geçen yılın aynı dönemine düşüş gösterdi. Ödenmiş sermaye ve olağanüstü yedeklerdeki artışa bağlı olarak özkaynakların arttığı belirlendi. Yılın ilk üç ayında bilanço toplamı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında büyürken, toplam aktifler Mart itibariyle 724 milyar TL oldu. Toplam aktiflerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının aynı dönemde yüzde 78 düzeyinde gerçekleştiği tahmin edildi.

Geçen yıl sonuna göre, toplam aktifler mevduat bankalarında yüzde 18, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 20 oranında arttı. Aynı dönem itibariyle, kamu bankalarının toplam aktifler içindeki payı 1 puan artarken, yabancı bankaların payı ise1 puan azaldı.

YABANCI PARA NET POZİSYONU 323 MİLYON DOLAR FAZLA VERDİ

Yabancı para net genel pozisyonu 323 milyon dolar fazla verdi. Kredilerin toplam aktiflere oranı bir önceki yıl sonuna göre 2 puan azalarak yüzde 50 oldu. Mevduatın krediye dönüşme oranı geçen yıla göre 2 puan azalarak yüzde 79’a geriledi. Mart itibariyle, bu oran kamu bankalarında yüzde 54, özel bankalarda yüzde 84 ve yabancı sermayeli bankalarda yüzde 102 oldu. Toplam aktiflerin yüzde 53’ü, kaynakların ise yüzde 79’u 1 yıldan daha kısa vadeli oldu görüldü. Kaynakların vadesi ise kısalmaya devam etti.

ÖZKAYNAKLAR YÜZDE 20 ARTIŞ GÖSTERDİ

Sektörün özkaynakları geçen yıla göre yüzde 20 artarak Mart itibariyle 87,9 milyar TL’ye yükseldi. Özkaynaklardaki artışta, ödenmiş sermaye ve olağanüstü yedeklerdeki büyüme etkili oldu. Serbest özkaynakların toplam aktiflere oranı ve sermaye yeterliliği standart rasyosu da Mart 2008’e göre yükseliş gösterdi. 2008 yıl sonunda 45 milyar dolar olan finansal kurumların toplam piyasa değeri ilk çeyrekte 41 milyar dolara geriledi. Kar hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 5 milyar TL’ye yükseldi. Yıllık bazda özkaynak karlılığı yüzde 15,9, yıllık bazda aktif karlılığı ise yüzde 1,9 düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık sisteminin toplam varlıklarının yüzde 32’sinin vadesi 3 ayın, yüzde 53’ünün vadesi ise 1 yılın altında olduğu belirlendi. Toplam varlıkların yüzde 47’si 1 yıl ve üzeri vadeye sahip bulundu görüldü.

YABANCI PARA KREDİLER TL KREDİLERDEN DAHA HIZLI ARTI

Yabancı Para krediler, TL kredilerden ve bilançodan daha hızla arttı. Bu gelişmede TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinin de etkisi oldu. TL kredilerin toplam aktiflerdeki payı 2 puan azalarak yüzde 35’e gerilerken, Yabancı Para kredilerin payı ise 1 puan artarak yüzde 16’ya yükseldi. Mevduatın krediye dönüşme oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2 puan azalarak yüzde 79’a geriledi. Mart itibariyle, bu oran kamu bankalarında yüzde 54, özel bankalarda yüzde 84 ve yabancı sermayeli bankalarda yüzde 102 oldu. Karşılık öncesi takipteki kredilerin bilanço içindeki payı yüzde 2,2, toplam kredilere oranı ise yüzde 4,4 düzeyine yükseldi. Özel karşılıklar düşüldükten sonra takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payı ise yüzde 0,9 oldu.
Mevduat bankalarında ilk çeyrekte, karşılık öncesi takipteki alacakların toplam kredilere oranı yüzde 4,5 olarak gerçekleşti.

MEVDUAT BANKALARININ SERMAYE YETERLİLİĞİ ORANI YÜZDE 17 OLDU

Mart itibariyle mevduat bankalarının sermaye yeterliliği oranı (SYR) ortalama yüzde 17 oldu. Sermaye yeterliliği oranı 21 bankada ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Mart 2009 itibariyle sektörün net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artarak 5.008 milyon TL (3.002 milyon dolar) olmuştur. İlk üç aylık dönemde bankacılık sektörünün aktif karlılığı yüzde 0,7, özkaynak karlılığı ise yüzde 5,7 oranında gerçekleşmiştir. Mevduat bankaları grubuna dahil olan, kamu bankalarının Mart 2009 itibariyle özkaynak karlılığı (dönemsel) yüzde 7,5, özel bankaların yüzde 6,0 ve yabancı bankaların yüzde 5,1 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönem itibariyle kalkınma ve yatırım bankalarının özkaynak karlılığı yüzde 2,5 olmuştur.

NET ÜCRET VE KOMİSYON GELİRLERİ 2.2 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Net ücret ve komisyon gelirleri yüzde 12 oranında artarak 2,2 milyar TL’ye ulaştı. Net ticari kar-zarar ise kambiyo zararının azalmasına bağlı olarak artış gösterdi. Faiz oranlarındaki gerileme ve kambiyo zararındaki azalışın etkisiyle net dönem karı yüzde 32 oranında artarak 5 milyar TL’ye yükseldi. Bilanço dışı yükümlülükler geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 9 oranında artarak 499 milyar TL’ye, emanet ve rehinli kıymetler ise yüzde 31 oranında artarak 6.529 milyar TL’ye yükseldi. Böylece toplam nazım hesaplar yüzde 29 oranında artarak 7.028 milyar TL oldu.

ŞUBE SAYISI 8 BİN 826’YA YÜKSELDİ

Ocak-Mart döneminde bankacılık sektöründe 45 mevduat, kalkınma ve yatırım bankası faaliyet gösterdi. Toplam şube sayısı 2009 yılının ilk çeyreğinde 36 adet artarak 8 bin 826’ya yükseldi. Kalkınma ve yatırım bankalarının şube sayısı bir, mevduat bankalarının şube sayısı ise 35 adet artış gösterdi. Kamu bankaları ve özel bankaların şube sayısı artarken, yabancı bankaların şube sayısının azaldığı belirlendi. Bankacılık sektöründe, Aralık 2008’e göre çalışan sayısı 550 kişi azalarak 171 bin 48’e geriledi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜDER'DEN SERT ÇIKIŞ
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Yönetim Kurulu, İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine ...
HASTALARA MÜJDE
SGK, özel sağlık kurumlarında hastalardan alınan 10 TL'lik ayakta tedavi ...
PİYASALARDA BUGÜN:
IMKB, açılışta yılın en yüksek seviyesinden güne başladı.
 
Maliye Bakanlığı'ndan Yeni Adım
Maliye Bakanlığı, ihalelerde ortaya çıkan sorunlardan dolayı gereksiz ...
IMF'YE MECBUR DEĞİLMİŞİZ! Türkiye Dayanıklılık Testini Geçti
Ekonomi yönetimi IMF ile anlaşma yapılmaması ihtimali üzerine "IMF'siz ...
IRAK’IN KUZEYİ TÜRKİYE’YE PETROLLE BAĞLANDI! VANADAN BARIŞ AKAR MI?
Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim, Erbil'den çıkardığı petrolü ihraç ...
 
EPDK'dan Akaryakıt Şirketlerine Rest
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ülkenin sürekli gündeminde olan ...
Akaryakıt Fiyatları Kanuna Aykırı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının kanuna ...
30 Bin İşsize Müjde !
Finans kuruluşları ve bankaların ardından, kamu kurumları da çağrı merkezleriyle ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
Recep Tayyip Erdoğan
Afganistan
Çankaya Köşkü
TV8
uefa
Devlet Bahçeli
GİB
Anadolu