’Kod 5’ listesi hazırlanırken hangi kriterlerin dikkate alındığını öğrenmek isteyen Özyürek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. Vergi incelemesi ve KDV iade raporu düzenlenmeden bazı mükelleflerin "sakıncalı" durumuna düşürüldüğünü belirten Özyürek, şu soruları yönelitti:
Bu durum ticari ve ekonomik hayatı olumsuz etkilemez mi?
Vergi mahkemeleri ve Danıştay tarafından ’Kod 5’ listesine alınan mükellefler lehine karar verilmesine rağmen mükelleflerin mağdur edilmeye devam edilmesi hukuka aykırı değil mi?
Dürüst mükelleflerin cezalandırılması vergi iadesine ve vergi düzenine duyulması gereken güveni zedelemez mi?
İdare’den savunma
Gelir İdaresi Başkanlığı ise ’Kod 5’e yönelik iddialara tepki gösterdi. Uygulamanın hem hızlı KDV iadesi alınmasını sağladığını hem de haksız iadelerin önüne geçtiğini savunan İdare, açıklamasında şu noktaları vurguladı:
KDV mevzuatı gereği, mükellef sahte ve yanıltıcı belge düzenleme, kullanma açısından araştırılır. Uygulama hukuka uygun bir şekilde yıllardır sürüyor.
Bilgiler veri ambarında tutuluyor. Böylece elektronik ortamda araştırmalar kısa sürede tamamlanıyor. Hem iş yükü azalıyor, hem de mükellefin iade talebi hızla yerine getiriliyor.
Başarılı şekilde uygulanan iade öncesi risk odaklı denetim sistemi ve risk analizine dayalı denetim anlayışı ile birçok haksız KDV iade talebinin önüne geçildi.
Ali Türkan parayı 2 Nisan’da getirmeliydi
ALİ Türkan adlı kişinin 5.2 milyar TL’yi yurda getireceğini iddia etmesiyle yeniden gündeme oturan Varlık Barışı’nda Gelir İdaresi Başkanlığı son noktayı koydu. Gelir İdaresi Başkanlığı, Varlık Barışı’ndan yararlanabilmek için gereken şartları bir kez daha hatırlatarak, duruma açıklık getirdi. Buna göre, yurtdışında veya Türkiye’de sahip olunan söz konusu varlıklara ilişkin olarak beyan süresi 22 Kasım’da başladı ve 2 Mart’ta sona erdi. Bu varlıklara ilişkin tahakkun eden vergi 30 Nisan’a kadar ödenebiliyor. Bu sürenin uzatılması yasal olarak mümkün değil ama 30 Nisan’a daha 5 işgünü var. Bu durumda süre henüz dolmadı. Ancak bunun için de beyan edilen varlıkların 2 Nisan’a kadar Türkiye’ye getirilmiş ya da Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekiyordu. Ali Türkan adlı vatandaş ise 5.2 milyar liralık rekor bir beyanı 27 Şubat’ta yaptı. Bu durumda 2 Nisan’a kadar parasını Türkiye’ye getirmediği için kanundan yararlanması mümkün görünmüyor.(HÜRRİYET)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |