Geçmiş yıllardan kalan kira alacaklarından tahsilat yapılırsa, bu tahsilat, tahsilatın yapıldığı yılın hasılatı sayılır. Örneğin 2008 yılının kirasının 2009 yılında tahsil edilmesi halinde, 2009 yılı geliri sayılarak 25 Mart akşamına kadar verilecek gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilmesi gerekiyor.
KİRANIN PEŞİN TAHSİLİ
Bazı durumlarda kiracı, gelecek yıllara ait kira bedellerini de peşin olarak öder. Peşin tahsil edilen gelecek yıllara ait kiralar, tahsil edildikleri yılın değil, ait olduğu yılın hasılatı sayılır ve bu hasılatın ilgili yıllarda beyanı gerekir.
Örneğin, 2009 yılı Mayıs ayında 01.05.2009-30.04.2011 tarihleri arasındaki iki yıllık dönem için aylık 2.000 TL'den kiraya verilen gayrimenkulün iki yıllık kirasının (48.000 TL) peşin tahsil edilmesi halinde, kira bedelinin;
l 2009 yılına ilişkin olan 8 aylık kısmı (16.000 TL) 2009 yılının kira geliri olarak 1-25 Mart 2010 tarihinde,
l 2010 yılına ilişkin olan 12 aylık kısmı (24.000 TL) 2010 yılının kira geliri olarak 1-25 Mart 2011 tarihinde,
l 2010 yılına ilişkin olan 4 aylık kısmı (8.000 TL) ise 2011 yılının kira geliri olarak 1-25 Mart 2012 tarihinde, beyan edilecek.
YARGI KARARIYLA TAHSİL EDİLEN KİRA
Kiracıların kira bedellerini ödememeleri nedeniyle açılan davalar sonucu verilen yargı kararlarına göre tahsil edilen kira bedellerinin, tahsil edildiği yılın kira geliri olarak beyan edilmesi gerekiyor.
Yargı kararlarında, kira bedelinin yanı sıra yasal faiz ödenmesine de karar verilmiş olması halinde, tahsil edilen faiz geliri menkul sermaye iradı (alacak faizi) olup, tahsil edildiği yılın geliri olarak beyan edilecek.
Beyan edilen kira gelirleri için gerçek gider usulünün seçilmesi halinde, icra kanalıyla tahsil edilen kira bedelleri üzerinden icra masrafları karşılığı kesilen tutarlar, kiraya verilen gayrimenkulün idare gideri olarak indirim konusu yapabilecektir.
Götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda ise tahsil edilen kira tutarından, icra masraflarının gerçek tutarı yerine (konut kira geliri istisnasına isabet eden kısım hariç), tahsil edilen kira tutarının yüzde 25'i götürü gider olarak düşülecek.
KİRANIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ
1 Kasım 2008 tarihinden itibaren elden kira ödeme devri kapandı. 500 TL ve üzerindeki konut kiraları ile tutar sınırlaması olmaksızın işyeri kiralarının banka veya PTT aracılığı ile ödenmesi gerekiyor. Kiranın banka veya PTT'ye kiralayan adına yatırıldığı tarihte kira bedeli tahsil edilmiş sayılır.
Kira bedelinin kiralayan adına icra dairesine yatırılması durumunda ise kiralayanın bilgisi olması koşulu ile kiranın ödendiği tarihte, kira bedeli tahsil edilmiş sayılır. Kira, kiralayanın onayı ve bilgisi olmadan yatırılmışsa, icra dairesi kiralayana yazı ile tebliğ eder. Bu durumda kira bedeli kiralayanın haberdar olduğu tarihte tahsil edilmiş sayılır.
KİRANIN DÖVİZ OLARAK ÖDENMESİ
Kira bedelinin döviz (yabancı para) cinsinden belirlendiği durumda, kira olarak tahsil edilen yabancı para (döviz), kiranın tahsil edildiği günkü Merkez Bankası döviz alış kuru ile değerlendirilir ve Türk parası karşılığı kira geliri sayılır.
Ortak alanın baz istasyon olarak kiraya verilmesi
GÜNÜMÜZDE, apartmanların ortak kullanıma mahsus yerlerinin apartman yönetimleri tarafından baz istasyonu kurulması için GSM telefonlarını işleten şirketlere kiraya verilmesi, sık rastlanan bir durumdur.
Apartmanların ortak kullanım yerlerinin GSM telefonlarını işleten şirketlere kiralanması sonucu elde edilen gelirler de kat malikleri tarafından elde edilmiş kira geliri sayılıyor ve 'Binaların Dış Yüzeylerinin Reklam Panosu Olarak Kiraya Verilmesi' başlığı altında yaptığımız açıklamalar doğrultusunda vergilendirilmesi gerekiyor.
Yazlık evin kiraya verilmesi
YAZLIK evini bir süre kullanıp, boş kaldığı dönemlerde kiraya verenlerin, tahsil ettikleri kiranın yıllık tutarının 2 bin 600 TL'yi aşması halinde, kira gelirini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edip, gelir vergisini ödemeleri gerekiyor.
Garanti, e-Trader hizmeti başlattı
GARANTİ Bankası, 'e-Trader' hizmetini, internet şubesi müşterilerinin kullanımına sundu. Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, müşteriler, bankanın internet şubesinden ulaşılabilen hizmet kapsamında, hisse senedi ve VOB piyasalarını izleyerek, alım-satım işlemlerini anında gerçekleştirecek, hisse senedi yüzeysel verilerini izleyebilecek, geçmiş veriler üzerinden teknik analiz yapabilecek, dünya endeksleri, kur bilgileri ve piyasa haberlerine anlık olarak ulaşabilecek. İnternet şubesi müşterileri, Apple Store'dan ücretsiz olarak indirilebilen bir uygulamayla, e-Trader'a iPhone'larından da ulaşabilecek.
IMF: Türklerle yakın temasımız sürüyor
IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson, Türkiye'nin IMF ile yapacağı anlaşma konusunda Türk yetkililerle yakın temaslarının sürdüğünü bildirdi. Atkinson IMF merkezinde düzenlediği basın toplantısında 'Türkiye ile görüşmelerde bir gelişme var mı? Türkiye IMF ile bir anlaşma imzalamak istiyor mu?' şeklindeki soruyu yanıtladı. Atkinson, 'Korkarım Türkiye'yle ilgili yeni bir bilgiye sahip değilim. Yetkililerle yakın temasta kalmayı sürdürüyoruz' dedi.
E-fatura dönemi artık başlıyor
MALİYE Bakanlığı, faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin esaslara açıklık getirdi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Vergi Usul Kanunu genel tebliğine göre, mükellefler, genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenleyebilecekleri gibi e-Fatura da düzenleyebilecekler. Müşterinin talep etmesi durumunda kağıt fatura verilmesi zorunlu olacak. Başlangıç olarak, anonim ve limited şirket statüsünü haiz mükellefler e-Fatura gönderebilecek veya alabilecek. Gerçek kişiler bazı istisna durumlar dışında uygulamadan yararlanamayacak.
İş Bankası'ndan maaşın 10 katına kadar kredi
İŞ Bankası, bordrolu çalışan müşterileri için maaşın 10 katına kadar nakit kredi kampanyası başlattığını duyurdu. Konuya ilişkin yazılı açıklamada, İş Bankası'nın yeni nakit kredi kampanyası ile kamu ve özel sektörde ücretli çalışan veya emekli olan İş Bankası müşterilerinin, 48 aya kadar yüzde aylık 1,05 faizle kredi kullanabilecekleri belirtildi. Açıklamada, 1-31 Mart tarihleri arasında geçerli olacak nakit kredi kampanyası ile müşterilerin, maaşlarının 10 katı kadar krediyi 48 aya varan vadelerde kullanabilecekleri kaydedildi. Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgiye, ''isbank.com.tr'' adresinden, '444 02 02' numaralı telefondan veya İş Bankası şubelerinden ulaşılabileceği bildirildi. (Akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |