E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Tapu dolandırıcılarına karşı e-Devlet hamlesi! 

Tapu sahibi olan vatandaşların dolandırıcıların ağına düşmesini engellemek için e-Devlet üzerinden tapu kilitleme uygulaması başlatıldı.

10.08.2025 - 14:37
Tapu dolandırıcılarına karşı e-Devlet hamlesi!

Dolandırıcılık olayları artarken, mülk sahiplerinin kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, başkalarına ait tapuları satış, ipotek veya devir işlemleriyle ele geçirebiliyor.

Dolandırıcıların ağına düşmemek için hazırlanan uygulamayla artık e-Devlet üzerinden tapu bilgileri kilitlenerek gizlenecek. "İşlem Yapılamaz Beyan Tesisi" adı verilen uygulamayla taşınmazlar üzerinde tapu sahibinin izni olmadan hiçbir işlem yapılamıyor.

"TAPU KİLİTLEME İŞLEMİNDEN SONRA HİÇBİR İŞLEM YAPILAMAYACAK"
Vatandaşlara tapularını güvence altına almayı tavsiye eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Tapuda yapılacak işlemlerde vatandaşlarımız iki aşamalı doğrulama sistemiyle web tapu üzerinden işlem yapıyorlar. Yapılan işlemler neticesinde vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması, sahte vekaletle işlem yapılamaması için yeni bir sistemle birlikte alınan karar doğrultusunda e-Devlet üzerinden web tapu girişi yapılacak. Arama butonunda tapu güvenliği kilidi tıklanacak, ondan sonraki aşamada web tapu güvenlik başvuru sistemi tıklandıktan sonra vatandaşın üzerinde bulunan taşınmazların dökümanı gelecek. Hangi taşınmazı kilitlemek istiyor ise o malın üzerine tıkladığı zaman kilitleme işlemi gerçekleşmiş olacak. Bu kilitleme işleminden sonra vatandaş kaldırmadığı sürece ne web tapuda, ne noterde, ne tapu müdürlüklerinde hiçbir işlem yapılamayacak. Ne zaman vatandaş bu kilidi kaldırdı, işlem yapmaya açılacaktır. O şekilde sistem devam edecek. Noterden yapılan vekaletnamelerde alınmış olan vekaletlerde sıkıntı yaşanıyordu. Şimdi yeni sistemde web tapu sistemine geçildikten sonra tapudaki bu problemlerin büyük bir çoğunluğu ortadan kalkmış oldu. İkili doğrulamayla vatandaş sisteme girebiliyor. Tapuda adına bilgisi dışında yapılan herhangi bir işlem varsa, oraya vermiş olduğu telefon numarasına ‘adınıza kayıtlı şu gayrimenkulde işlem yapılmaktadır' mesajı geliyor. Vatandaş da eğer işlem kendisine ait değilse hemen tapu müdürlükleriyle irtibata geçiyor. Yanlış yapılacak işlemlerin önüne geçilmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

"HERHANGİ BİR SAHTE İŞLEM VARSA BUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLACAK"
Yaşlı vatandaşlarımızın çoğunun e-Devlet kapısını kullanmadığına dikkat çeken Altınay, "e-Devlet olmadan web tapuya giriş yapılamadığından mutlaka PTT'ler aracılığıyla kimlik doğrulama sistemi yapılıp ikili doğrulamayla birlikte bu işlemler gerçekleşecektir. İşlemi yapamayacak durumda olan vatandaşlarımız bilgisi dışında olanlar varsa mutlaka bir gayrimenkul danışmanına danışarak hareket etmeleri gerekmektedir. Web tapu kilitleme işlemi mutlaka faydasını göreceğiz. Yani yanlış yapılacak, sahte yapılacak herhangi bir işlem varsa bunların önüne geçilmiş olacak. Hem vatandaşlarımız açısından, hem tapu müdürlükleri açısından oldukça önemli bir uygulama olduğu düşüncesindeyiz" şeklinde konuştu.

"UYGULAMADAN MEMNUNUM"
Uygulamayla kendi adına bulunan tapu bilgilerini dolandırıcılara karşı koruyacağını söyleyen Hasan Hüseyin Yetiş, "Devletin çıkartmış olduğu bu yeni uygulamadan çok memnunum. Herkesin yapmasını tavsiye ederim. Şu anda kendi kişisel bilgilerimi hiç kimsenin görmemesi beni çok mutlu ediyor ve bu dolandırılmayla alakalı önlem olabilmesi için de çok mutluyum. e-Devlet üzerinden bu uygulamayı annemlere de yapmayı düşünüyorum" dedi.

ETİKETLER:
tapu kilitleme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Limon fiyatları el yakıyor: Adedi 24 TL
Limon üretiminde rekoltenin yüzde 40 azalmasının ardından pazarda limonun ...
Emlak vergisinin muafiyet şartları
Gayrimenkul sahibi olanlar her yıl emlak vergisi ödemek zorunda. Tek ya ...
Tüketici haklarında yeni dönem: Ürün iadesi daha kolay yapılacak
Ticaret Bakanlığının doğrudan satışlara ilişkin düzenlemesiyle tüketici ...
 
Piyasalar ABD'deki verilere odaklandı
Gelecek hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisi yatırımcıların odağına ...
Kadın girişimci 35 ülkeye ihracat yapıyor
Babasından devraldığı tekstil atölyesini, Kayseri'den 35 ülkeye ihracat ...
Çukurova Havalimanı 5 milyon yolcuya ulaştı
Mersin'in Tarsus ilçesinde geçen yıl 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep ...
 
Bakan Şimşek'ten Dünya Bankası mesajı: Ortaklığımız sürecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Dünya Bankası ile uzun yıllara ...
Market Fiyatı artık cep telefonlarında
TÜBİTAK tarafından geliştirilen Market Fiyatı uygulamasına artık Google ...
Bakan Uraloğlu duyurdu: Ankar-İzmir arası 3,5 saate düşecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
abd
trabzonspor
şampiyonlar Ligi
TÜİK
moskova
eyfel kulesi
Murat Yıldırım
Beycan ÜÇKARDEŞ