E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İran'dan petrol fiyatı uyarısı 

İran Petrol Bakanı Zengene, ABD'nin Tahran'a karşı getirdiği yaptırımların petrol fiyatlarını yükselteceğini, "zor günlerin" yakın olduğunu açıkladı ve muafiyet getirilen ülkelere petrolün yetmeyeceğine dikkat çekti.

8.11.2018 - 20:26
İran dan petrol fiyatı uyarısı


ABD'nin İran'a karşı 5 Kasım'da devreye soktuğu yeni yaptırımların en büyük kalemi olan petrol ve petrokimya sektörleri ile ilgili bir açıklama yapan İran Petrol Bakanı Bijen Namadar Zengene, önümüzdeki sürecin "tüketiciler için zor aylar" olacağını savundu.
Konuşması İran devlet televizyonunda yayınlanan Zengene, Donald Trump yönetiminin ABD ara seçimleri öncesi petrol fiyatlarını "yüzeysel" bir şekilde düşük tutmayı başardığını ancak gelecekte fiyatların yükseleceğini iddia etti.

Petrol Bakanı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkeye getirilen muafiyetin, bu ülkelerin petrol ihtiyaçlarını karşılaması için yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.
ABD'nin Pazartesi günü yürürlüğe koyduğu yaptırımların kapsamında bulunan petrol ticaretinde muafiyet tanınan Türkiye, Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, İtalya, Yunanistan ve Tayvan, 180 gün boyunca Tahran'dan petrol ithalatına devam edebilecek.
Rusya ve Suudi Arabistan'a suçlama
Öte yandan İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) nezdindeki temsilcisi Hüseyin Kazımpur da Perşembe günü bir açıklama yaparak, petrol fiyatlarını düşük tutmak için ABD Başkanı Trump'ın talebiyle Rusya ve Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimlerini arttırdığını öne sürdü.

Uluslararası ticaret gelirinin yüzde 50'sinden fazlasının petrol ve petrokimya ürünlerinden sağlandığı İran'a getirilen yaptırımların ülkenin şu anda içinde bulunduğu zor ekonomik koşulları daha da kötüleştirmesi bekleniyor.

Salı günü de OPEC Başkanı'na hitaben bir mektup yazan Kazımpur, OPEC üyesi olan ve olmayan petrol üreticisi devletlerin bulunduğu Ortak Bakanlar İzleme Komitesi'nin, İran'ın karşısında "açık" bir şekilde ABD'nin tarafında durduğunu söylemişti.

Komite gelecek hafta, İran'ın bölgedeki en büyük rakiplerinden birisi olan Suudi Arabistan'ın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde toplanacak.

5 Kasım yaptırımları
İran'a karşı getirilen yeni yaptırımlar petrol ve petrokimya endüstrilerinin yanı sıra, ülkenin bankacılık, taşımacılık, limancılık ve gemi inşaatı gibi sektörlerinde kişi ve kuruluşları hedefliyor.

Yaptırımlar Trump'ın, kamuoyunda İran nükleer anlaşması olarak bilinen 2015 tarihli protokolden bu yıl 8 Mayıs'ta çekildiklerini açıklaması sonrası takip eden 90 ve 180 günlük periyotlarda devreye alınmıştı.

İran'ı, bulunduğu bölgede çatışmaları körüklemek ve balistik füze denemeleri yapmakla suçlayan ABD, yaptırımları İslam Devleti'nin politikalarını değiştirmek için yürürlüğe koyduğunu belirtiyor.

ETİKETLER:
iran , petrol , abd , yaptırım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbakan, Oktar'ın karşısında durdu!
Film gibi bir hayatın, sıra dışı kahramanı Emin Şirin. Daha yakından tanımak için buyurun…
Bahçeli, TURKTIME'a konuştu
a
28 Şubat Darbesi'nin Perde Arkası
1977-80 Dönemi Adalet Partisi ve 28 Şubat Dönemi’nde Refah Partisi Kastamonu ...
 
"CHP sokakçıdır, öbürleri meydancı"
1977-80 Dönemi Adalet Partisi ve 28 Şubat Dönemi’nde Refah Partisi Kastamonu ...
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
 
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
İstanbul
Sağlık
MERSİN
Adana Demirspor
Mesut Bakkal
karadeniz
Belarus
özgecan aslan