2006 yılında yüzde 20 büyüyerek 3.6 milyar YTL'lik bir pazara ulaşan Türk reklam sektöründe aslan payı televizyonların oldu. Geçtiğimiz yıl reklam pastasından televizyonlar 1.4 milyar YTL pay kaparken, gazeteler 914, dergiler 106, radyolar 101, sinemalar ise 33 milyon YTL pay aldı. Prodüksiyon ve servis gibi mecra dışı kalemler ise 919 milyon YTL büyüklüğe ulaşırken, tüm sektörün üzerinde bir oranla yüzde 30 büyüme gösteren internet reklam pazarı ise 20 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı.
Reklam yatırımlarının hızlanmasında en büyük etki ise ekonomideki istikrar ve büyümenin yanı sıra, medya sektöründe yaşanan sermaye değişim hareketlerinden kaynaklandı. Reklam pazarının büyümesine en büyük katkı ise inşaat sektörü ile ona bağlı yan sektörlerden geldi.
Reklamcılar Derneği tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen Medya Paylaşım Toplantısı'nda sektörün 2006 yılı değerlendirmesinin yanı sıra, 2007'ye ilişkin beklentiler de ele alındı. Son 4 yıldır ard arda yüzde 20'lik büyüme oranını yakalayan reklam sektöründe seçim ekonomisi nedeniyle yavaşlama beklenirken, sektördeki büyümenin yüzde 15'lerle sınırlı kalabileceği tahmini ortaya kondu.
2007'nin bilinmezlikler yılı olduğunu ifade eden Reklamcılar Derneği Başkanı Cem Topçuoğlu, "2007'yi iş dünyasından farklı görmüyoruz. Yaşanacak iki seçime rağmen olumlu beklentiler içindeyiz. Ama sektörün önceki yıllar gibi yüzde 20 büyümesini beklemek iddialı olur. Büyümenin yüzde 15 veya biraz üstünde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Ama 20'yi geçeceğini düşünmüyoruz" diye konuştu.
2003 yılından itibaren düzenli bir şekilde yıllık yüzde 20'ler seviyesinde büyüyen reklam sektörünün 2006'da 3.6 milyar YTL'ye ulaştığını belirten Topçuoğlu, reklam pastasından en büyük payı ise televizyonların kaptığını söyledi. Türk tüketicisinin günlük 4 saat TV izleme ortalamasıyla ABD'li tüketicilerle birlikte dünya birincisi olduğuna işaret eden Topçuoğlu, bu gerçekten hareketle televizyonların kaptığı reklam payının 1.4 milyar YTL'nin üzerine çıktığını vurguladı.
Artan tematik kanalların, bu oranı özellikle kısa dönemde daha da yukarı çekeceğini belirten Topçuoğlu, "Türkiye pazarında bu kadar tematik kanalın uzun dönemde sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Ama kısa dönemde bu kanallardaki artışa bağlı olarak reklam fiyatlarında da yukarı doğru bir gidiş bekliyoruz" dedi.
İnternet ve açıkhava reklamcılığı yükseliyor
Televizyonların ardından gazetelerin 914, dergilerin 106, radyoların ise 101 milyon YTL'lik gelirle reklam pastasından en büyük payı alan mecralar olduğunu ifade eden Topçuoğlu, sektörün çok üzerinde bir oranla büyüyen internet ve açıkhava reklamcılıklarının da önümüzdeki yıllarda önemli mecralar haline geleceğini söyledi.
Topçuoğlu, "2006'da yüzde 30 büyüyen internet reklamcılığı 20 milyon dolarlık bir pazara ulaştı. Aynı şekilde çok hızlı ve sistematik bir şekilde büyüyen açıkhava reklamcılığı da önümüzdeki yıllarda pazarda çok daha önemli mecralar haline gelecek" diye konuştu. Türkiye ile benzer GSMH'ye sahip ülkelerde 50-55 dolar civarında olan kişi başı reklam harcamasının Türkiye'de 18-20 dolar olduğunu belirten Topçuoğlu, "Türk reklam pazarı bu özelliği ile bugünkünün 3 katı potansiyel barındırıyor" dedi.
Türkiye'deki reklamların yüzde 67'sinin somut satış odaklı bilgisel reklamlar olduğunu söyleyen Reklamcılar Derneği Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu ise, reklam verenlerin bundan sonra tüketicide marka imajının oturtulmasına yönelik transformasyonel reklamlara ağırlık vermesi gerektiğine işaret etti.
Molu, "Uzun yıllar enflasyon altında ezilen Türkiye'de reklam veren için en önemli konu ürününü bir an önce satmaktı. Bu nedenle satış odaklı bilgisel ve promosyon reklamları öne çıktı. Fakat artık reklam verenler ürün ve markanın içindeki değerleri tüketiciye aktarmalı, imaja yönelik duygusal reklamlara ağırlık vermeli" diye konuştu. Reklamların yüzde 50'sine yakınının kuşak reklam türünde verildiğini belirten Molu, reklamların yüzde 11,8'inde ise ünlü kullanıldığını söyledi.
"KOBİ Okulu" küresel markalar yaratacak
Türkiye'deki KOBİ'lerden küresel markalar yaratılması için harekete geçen Reklamcılar Derneği, "KOBİ Okulu" projesini hayata geçiriyor. İlk etapta İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Denizli olmak üzere 4 ildeki KOBİ'leri kapsaması planlanan proje çerçevesinde her yıl 15 KOBİ'nin küresel marka haline getirilmesi için destek verilecek.
Tekstil, moda, dayanıklı tüketim malları gibi sektörlere öncelik tanınacak proje kapsamına alınacak KOBİ'lere finansman, donanım, eğitim, danışmanlık ve tanıtım desteği sağlanacak. Birleşmiş Milletler ortaklığında yürütülecek projede bir finansman ortağının yanı sıra yayın ve yazılım ortakları da bulunacak. Proje ile markalaşma sürecinde KOBİ'lerde bir dönüşüm yaratmayı amaçladıklarını söyleyen Topçuoğlu, Türkiye'de girişimcilik alanında gösterilen cesareti tanıtım ve markalaşma sürecine de yaymak istediklerini söyledi.
Referans
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...