Alaattin Aktaş, Türkiye'deki gelir dağılımıyla enflasyonun ilişkisine dikkat çekti.
ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISI ŞÖYLE:
Bu gelir dağılımıyla ne talep düşer, ne enflasyon!
Ne zaman enflasyonun yüksek olduğu dile getirilse birileri mutlaka bu görüşe karşı çıkar. Onlara göre enflasyon abartılmaktadır. Bunu söyleyenlerin kimi ay sonunu zar zor getiren işçi ya da memurdur, kimi emeklidir, kimi de saatlerce siftah yapmadan işyerinde pinekleyen esnaftır. Kendi durumlarını görmez, göremez ve Türkiye’de enflasyonun abartıldığını öne sürerler. Gerekçeleri de genellikle ortaktır:
“Baksana kafeler, restoranlar hepsi dolu. AVM’ler de aynı şekilde. Millette para var ki harcıyor. Ne enflasyonu!”
Türkiye’deki gelir dağılımı konusunda hiçbir bilgiye sahip olmayanların böyle düşünmesinde yadırganacak bir yön yok. Gerçi kişisel olarak kendi durumlarına bakıp daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilirler ama bir de gerçeği görmezden gelmeyi tercih etmek var.
Türkiye’deki gelir dağılımının ne kadar bozuk olduğuna ilişkin çeşitli göstergeler mevcut. En başta hanehalkı harcanabilir gelirindeki çarpıklık geliyor. Bir başka gün o verileri de hatırlamakta yarar var. Ama bugün bankalardaki mevduatın dağılımına ilişkin detayları aktaracağım.
MEVDUATIN YÜZDE 79’U YÜZDE 1’LİK KESİMDE
BDDK verilerine göre mayıs ayı itibarıyla bankalarda 200,5 milyon adet hesap bulunuyor. Hesap sahibi olanların sayısı ise 184 milyon.
“Türkiye nüfusu kaç ki, bu sayılar herhalde yanlış” diye düşünülmesin; birden fazla hesabı olanlar var. Ayrıca mudi sayısı ile hesap sayısının niye farklı olduğunu da tablonun hemen altında izah ediyorum. Ama zaten asıl konumuz bu değil.
200 milyon hesabın 166 milyonu on bin liraya kadarki hesaplardan oluşuyor. Bu hesaplardaki toplam mevduat ise 132,7 milyar lira. On bin liraya kadar olan hesaplar, toplam hesap sayısında yüzde 82,9’luk bir yer tutuyor. Peki bu hesaplardaki paranın toplam mevduat içindeki payı mı; yalnızca yüzde 0,6.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |