Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İklim Değişikliği konulu panelde bir araya gelen bilim adamları ve bürokratlar, şu anda dünyada neler olduğuna ilişkin iç karartan görüş belirtip, gelecek için korkunç tahminde bulundular. Uyarı niteliğinde yayınlanan 21 sayfalık raporda, 'küresel ısınmanın büyük oranda insan eliyle yapıldığı' kaydedildi.
SORUNLAR ÇOK BÜYÜK
Raporda, 'Hava ve okyanus sıcaklıklarının artması, kar ve buzların erimesi ve deniz yüzeyinin yükselmesiyle elde edilen gözlemlerden, küresel ısınmanın var olduğundan tereddüt edilmediği' ifade edildi. Bugünkü sorunlar, şöyle sıralandı: 'Daha az soğuk günler, daha sıcak geceler, öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış.
Panele katılan Amerikalı bilim adamı Susan Solomon, 'Sera gazlarındaki artışın, insan faaliyetlerinin egemenliği altında olduğundan hiç şüphe yok' dedi.
YAŞAMAK ZORUNAYIZ
Colorado'daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezinden iklim analizi yöneticisi Kevin Trenberth ise 'Bu durduramayacağınız bir şey. Bununla yaşamak zorunda kalacağız. Farklı bir gezegen yaratıyoruz' dedi.
LİDERLERE MESAJ
Trenberth, bilim adamlarının 1990 ve 2001 yıllarında yaptıkları uyarılara, dünyanın şimdi daha fazla önem verdiğini kaydetti. Dünya liderlerinin mesajı yanlış alıp yenilgiyi kabullenmelerinden de endişe eden bilim adamları, liderlere sera gazlarını azaltmaları çağrısında bulundu.
Sera gazında Türkiye birinci
Türkiye atmosoferi kirletmek konusunda arayı büyük bir hızla kapatıyor. Zira rapora göre; Türkiye 1990-2004 yılları arasında yüzde 72,6'lık bir artış kaydetti ve karbondioksit gazı salınımında dünyada en hızlı artış kaydeden ülke durumuna geldi.
GELİŞMİŞ ÜLKELER
Dünyanın en gelişmiş 8 ülkesi zehirli gaz salınımında her zaman olduğu gibi başı çekiyor. En çok salınım yapan ülkeler ABD, Kanada ve Japonya. G8'leri; İspanya, Ukrayna ve Polonya izliyor. Şimdilik bu grubun arkasında yer alıyor.
İŞTE BEKLENEN BAZI FELAKETLER
Rapordan bazı başlıklar şöyle:
* Kutup buzulları eriyecek. 2100 yılı yazında artık Antarktika olmayabilir.
* Fırtınalar şiddetlenecek, sel felaketleri artacak
* Ülkeler sera gazı emisyonlarını düşürseler bile okyanuslar bin yıl boyunca yükselecek. Deniz seviyesinde 2100 yılı itibariyle bugüne oranla yaklaşık yarım metre artış olacak. Bangladeş'ten Hollanda'ya pek çok kıyı ülkesi sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.
* Hava ısındıkça okyanuslar buharlaşıyor
* Ve son bir uyarı: Dünya bir kısırdöngüyle karşı karşıya. Hava ısındıkça okyanuslar buharlaşıyor. Su buharı atmosferde yoğunlaşarak bir sera etkisi yaratıyor ve hava daha da ısınıyor.
Doğa, artık insanların ortaya çıkardığı yüksek karbondioksit miktarıyla başedebilme kapasitesini yitiriyor.
Bilimadamları beklendiği gibi hükümetleri sera gazı salınımlarını azaltmak için önlemler almaya çağıracak.
KYOTO PROTOKOLÜNE KARŞI ÇIKANLAR
İşte bu noktada da gündeme bu gazların oranını 1990 yılı oranlarının yüzde 5 altına çekmeyi öngören Kyoto Protokolü geliyor. Çok sayıda Avrupa ülkesi ve Rusya bu protokolü imzaladılar.
Ancak en çok sera gazı üreten endüstrisiyle Amerika Birleşik Devletleri ve endüstri devleri Çin ve Hindistan, "ekonomilerini baltalayacağı" gerekçesiyle bu anlaşmaya karşı çıkıyor.
ÇEVRE ÖRGÜTLERİ: HALA BİR ŞEYLER YAPILABİLİR
İklim Değişikliği panelinde açıklanan ve tehlikeli değişimin başladığına dikkat çeken küresel ısınma raporuyla ilgili, çevre örgütlerinden çeşitli tepkiler gelmeye başladı.
Çevre örgütleri, "tehlike çanlarının artık çalmaya başladığını, ancak hala bir şeyler yapılabileceğini" vurguluyor. Uzmanlar, aralarında ABD'nin de bulunduğu sanayi ülkelerine, atmosfere saldıkları zehirli gazları en kısa zamanda azaltmaları çağrısında bulundu.
GREENPEACE: RAPOR ALARM SİRENİ
Çevreci örgüt Greenpeace raporu, "alarm sireni" olarak değerlendirdi. Greenpeace'ten yapılan yazılı açıklamada, "Grubun (2001'deki) son raporu uyanmak için bir çağrıysa, bugünkü rapor bir alarm sirenidir" denildi.
Açıklamada, "İyi haber iklim sistemini ve insan etkisini anlamamızda büyük ölçüde ilerleme sağlanması, kötü haber ise geleceğimizin ne kadar tehlikede olduğunu bilmemiz. Hükümetlere gönderilen mesaj açıktır" ifadesine yer verildi.
Friends of the Earth (Dünya Dostları) örgütünden Catherine Pearce, "Dünya, iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeye karşı uyanmalı" diye konuştu. Pearce, hala bir şeyler yapılabileceğini, ancak acil eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti.
İngiltere Meteoroloji kurumunda çalışan ve rapora katkı veren bilim adamı Richard Wood, raporu "iklim araştırmalarında bir köşe taşı" olarak nitelendirdi. Wood, "Dünya, iklim değişikliği konusunda çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya..." diye konuştu.
Bilim adamlarına rüşvet teklif edildi
İngiliz The Guardian gazetesi, Bush yönetimi ile yakın bağları olan American Enterprise Institute adlı kuruluşun, bazı bilim adamlarına BM'nin iklim raporunun bulgularına gölge düşürecek yazılar yazması için para teklif ettiğini yazdı. Gazete, bu kuruluşun finansmanını tanınmış petrol şirketlerinden Exxon-Mobil'in yaptığına da dikkat çekti.
Guardian'ın haberine göre, İngiliz ve ABD'li bazı bilim adamları ve ekonomistlere 10 bin dolar karşılığında raporun bugularında eksikler olduğunu ve küresel ısınmanın insan faaliyetleri dışında başka nedenlerden kaynaklandığını gösteren yazılar yazması teklif edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...