Hafta sonu tamamlanan IMF ve Dünya Bankası Bahar toplantılarının ardından gözler Türkiye ile Fon’un yürüteceği müzakerelere çevrildi. Müzakereleri yürüten Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “IMF’ye kapsamlı bir program sunduk. Buna önemli yapısal reformları da ekledik. Şimdi karşı taraftan yanıt bekliyoruz” dedi.
Washington’dan ayrılmadan önce Brookings Enstitüsü’nde bir konuşma yapan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, özellikle mali konularda 2010 ve 2011 için esneklik istediklerini yapısal reformlar içinde de Gelir İdaresi Kurumu ve vergi denetim mekanizmasını güçlendirmenin de yer aldığı belirtti.
Şimşek, “IMF’ye AB’ye katılım öncesi plana göre yenilenmiş makro hedefleri ve mali çerçeveyi de içine alan kapsamlı bir program sunduk. Buna önemli yapısal reformları da ekledik. Şimdi karşı taraftan yanıt bekliyoruz. Anlaşma için zaman veremem” diye konuştu.
Şimşek kalacak mı?
Edinilen bilgilere göre Türkiye’nin geçtiğimiz hafta içinde Fon’a sunduğu kapsamlı programı müzakere edecek bakanların belirsizliği Washington’daki görüşmelere de yansıdı.
Mehmet Şimşek’in görevden alınma ihtimalinin yanı sıra özellikle Maliye Bakanlığı’na kimin geleceğini merak eden IMF yönetimi, “Revizyon açıklansın, muhattaplarımız belli olsun” diyerek beklemeye geçti.
IMF kaynakları Şimşek’in Fon’daki sunum ve görüşmelerinde rakamlara hakimiyeti ve güveninin ‘koltuğunu koruyacağı’ şeklinde yorumlandığını belirtirken, özellikle Kemal Unakıtan’ın yerine kimin geçeceğinin merak edildiğini belirttiler.
‘Bazı kurumlar tutucu’
Brookings’deki konuşması sırasında IMF’yi kastederek, “Bazı kurumların ortodoks (tutucu) kafasının bu krizi algılaması zaman alıyor” diyen Şimşek, Türkiye’nin bu krizi atlatabilmesi için mali genişlemeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.
“IMF’nin haziran ayında istediği programı imzalamış olsaydık, ki bizden şu ankinden bile yüksek bir faiz dışı fazla istemişlerdi, o program defalarca revize edilmek zorunda kalırdı” diye konuşan Mehmet Şimşek, Kredi Garanti Fonu için bazı girişimler yapıldığını ama henüz son şeklini almadığını ifade etti. (milliyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...