İstifa edeceğine veya görevden alınacağına dair haberlere uzun süre sessiz kalan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ülkenin siyasi bir kriz yaşadığını dün ilk kez deklare etti. Bir kaç hafta içinde istfa edeceği öne sürülen Ahmedinejad, sağ kolu olarak bilinen yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai ile istihbarattan sorumlu iki bakanı geçen hafta yolsuzlukla suçlandıktan sonra görevlerinden alınarak tutuklanınca büyük bir şok yaşamıştı. Ancak bu gelişmeler karşısında sessiz kalmayı tercih etmişti. Yolsuzluk suçlamaları dini lider Ayetullah Hamaney'in de tepkisini çekti ve ülke tarihinin en çarpıcı 'hükümet darbesinin' yolunu açtı. Independent muhabiri Robert Fisk'e göre, İranlı siyasetçiler daha şimdiden, Ahmedinecad'ın yerini kimin alacağının hesabını yapıyor.
BASKILAR SİYASİ EYLEM
Fisk'e göre İran Atom Enerjisi Kurumunun başında dört yıl bulunduktan sonra Hamaney'in isteğiyle Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Ali Ekber Salihi, en çok öne çıkan isim. Fisk, "Rahim Meşai'nin üzerindeki karanlık yakın zamanda Ahmedinecad'ın da üstüne çökebilir" yorumunu yaptı. Tüm bu gelişme ve değerlendirmelerin ardından dün ilk kez konuşan Ahmedinejad, hükümet ve kabine aleyhindeki suçlamalar karşısındaki tavırlarının şimdilik 'sessizlik' olduğunu belirterek, 'Baskı ve suçlamalar devam ederse meseleyi halkla paylaşacak ve kanuni haklarımı kullanacağım' dedi. 'Bütün bu tutum ve baskılar siyasi bir eylemdir' görüşünü dile getiren Ahmedinejad, 'Bunların, hükümete baskı yapmak için yapıldığı apaçık ortadadır' ifadesini kullandı.
DİN ADAMLARINI KIZDIRDI MI?
Ahmedinejad'ın bir süre önce bazı bakanları görevden alması ve yeni bakanlıkların oluşturulmasındaki uygulamaları Meclis, Anayasayı Koruyucular Konseyi ve bazı sivil toplum kuruluşlarınca eleştirilmiş ve krizin başlangıcı olarak yorumlanmıştı. Ancak krizin derininde yatan asıl meselenin, dini erkin yönetim mekanizmasındaki etkisini azaltmak isteyen Ahmedinejad grubuyla, statükocular arasındaki çekişme olduğu düşünülüyor. Ülke basını ayrıca siyasi tartışmaların, Mart 2012'de yapılacak parlamento seçimleri süreciyle bağlantılı olduğu yorumlarına da yer veriyor.
yenişafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...